10+ saker att göra i Prag

Spännande sevärdheter som passar alla!

Vill du upptäcka Prag? Det bästa sättet är till fots, då många sevärdheter ligger relativt nära varandra. Här hittar du några av Sembos favoriter i Prag.



Börja gärna dagen med att åka upp till Pragborgen för en promenad mot centrum. Förslagsvis tar du spårvagn 22 från Malostranska till Pohorelec. Här stiger du av och promenerar förbi flera vackra palats innan du kommer ner till Pragborgens ingång. Borgen är enligt Guinness rekordbok världens största antika slott, ungefär 70 000 kvadratmeter. Inne på slottsområdet finns den vackra St Vituskatedralen och den lilla gatan Gyllene gränden där bland annat Franz Kafka har skrivit flera av sina böcker. När ni går ut från slottsområdet på andra sidan möts du av en vacker utsikt över staden.

Fortsätter du nedför backen kommer du förbi Wallensteinträdgården, vars vackra skulpturer är kopior på de som stals av svenskarna under 30-åriga kriget. Originalen finns i många fall kvar i Stockholm än idag. Området du befinner dig i nu heter Mala Strana och rymmer flera bra restauranger, så om ni börjar känna er hungriga kan detta vara ett bra tillfälle att luncha, framförallt då det är lite färre turister i dessa delar.

Fortsätt sedan över Karlsbron, som från dess öppnande 1402 fram till 1800-talet var den enda vägen över floden Vltava, även kallad Moldau. Bron är kantad av helgonstatyer, där den mest kända kanske är Johannes av Nepomuk, vars byst brukar gnuggas för god tur.

På andra sidan floden finns området Stare Mesto, gamla stan. Följ gärna den butikskantade gatan Karlova så kommer du till Gamla Stadens torg, där världens tredje äldsta astronomiska ur (och det äldsta som fortfarande fungerar), från 1410, finns. Turister vallfärdar hit varje hel timme för att se på dess klockspel.
Om du därefter vill njuta av en god middag på en typisk tjeckisk ölhall är ett besök på anrika  U Fleků, som grundades 1499 ett bra val. Är här fullt kan du också prova  Pivovarský Dům Benedict, som har en liknande karaktär. Båda brygger sin egen öl.

Staden har också mycket annat att erbjuda, bland annat det judiska området Josefov, som ligger intill gamla stan. Området har, storleken till trots, sex synagogor! Här finns bland annat Gamlanya synagogan, Europas äldsta synagoga, från runt 1270. En annan plats väl värd ett besök i detta område är den gamla judiska kyrkogården, vars tusentals gravstenar står huller om buller bland varandra.

I staden finns det gott om bryggerier som är värda ett besök. Det största och mest kända av dem är Staropramen, som har ett stort besökscentrum i stadsdelen Smichov. Av de lite mindre bryggerierna som är värda ett besök kan nämnas Klasterni Pivovar, som ligger uppe vid slottet.
Är du sportintresserad kanske du passar på att titta på världens största fotbollsstadion, Strahovstadion. Arenan rymmer 250 000 åskådare, men används inte längre för fotbollsmatcher. Dock tränar fortfarande Sparta Prag här.

Ett bra sätt att komma till stadion är att ta bergbanan från centrum. .Närmsta spårvagnsstation är Újezd. Bergbanan är 510 meter lång och tar er 130 meter upp på Petrinkullen. Här uppe finns också Petrintornet, som på håll ser ut som Eiffeltornet. Den som vill ha extra fin utsikt kan ta de 299 stegen upp till observationsplattformen.

Den som gillar höga höjder kan också bege sig till andra sidan staden, där Žižkovtornet dominerar stadsbilden. Detta 213 meter höga torn har blivit utsett till världens näst fulaste byggnad, efter Morris A Mechanic Theatre i Baltimore. Ett av de mer intressanta särdragen med tornet, är de 3,5 meter långa och 250 kilo tunga bebis-statyerna som kryper på utsidan av tornet. Dessa är skapade av den tjeckiske konstnären David Černý. Den som vill kan åka upp till utsiktsplattformen på 93 meters höjd.
För shoppingintresserade, finns det flera köpcentrum i staden. De två största är Palladium, vid tunnelbanestationen Námĕsti Republiky och Novy Smichov vid tunnelbanestationen Andĕl.

På kvällen kan det vara kul att se staden från en liten annan sida, nämligen från floden. Många båtar avgår från piren norr om gamla staden, mellan broarna Cechuv Most och Stefanikuv most. Här finns både kortare turer och längre turer med middag ombord.

För den musikintresserade hålls det också konserter på flera ställen runt om i stan, både i kyrkor och i den vackra konserthallen Rudolfinum

Läs mer om Prag
Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare