De bästa sakerna att göra i Krakow

Missa inte saltgruvan!

Är det första gången du besöker Krakow? Då hittar du de bästa tipsen här.
Promenera förbi statyn över Waweldraken, som sprutar eld. Gå upp och titta på det kungliga slottet precis ovanför och promenera sedan in i centrum bort till Tyghallen, som är full av små marknadsstånd! På torget finns också Mariakyrkan och om du råkar vara här när klockan slår hel timme kan du lyssna på trumpetarna, från kyrktornet ovanför, som slutar abrupt mitt i en melodi. Detta ska symbolisera invasionen av mongolerna år 1241, när en trumpetare fick en pil i halsen.


Runt torget finns det också gott om restauranger som passar alla olika smaker. Den äventyrssugna kanske provar någon av stadens georgiska restauranger, ett kök som knappt hittat till Sverige än men har stort fäste över hela forna östblocket! Vill du äta polsk mat på en lite trevligare restaurang mitt i centrum är restaurang  Galicyjska ett populärt alternativ.

Precis runt gamla staden hittar man vad som en gång i tiden var stadsmuren, men som idag är helt jämnat med marken. Detta område, som kallas Planty, har nu blivit en stor park som gläder både stora som små!

För den shoppingsugna finns det precis norr om gamla staden ett köpcentrum, Galeria Krakowska, som bjuder på goda shoppingmöjligheter till rimliga priser!

Snett nedanför gamla staden ligger det gamla judiska området, Kazimierz. Än idag finns det sju synagogor i här, vilket är näst flest i Europa efter Prag. Här finns också restauranger som serverar typisk judisk mat, ofta även med ackompanjerande toner av Klezmermusik, exempelvis restaurangen  Klezmer-Hois.


Staden bjuder på mycket historia som rör andra världskriget, bland annat kan du besöka Schindlers Fabrik, som många känner igen från filmen Schindlers List.

Utanför staden finns resterna av andra världskrigets allra mest kända koncentrationsläger Auschwitz. Det går utflykter från Krakow hit dagligen. För att vara säker på att få plats bör du förboka en utflykt i samband med att du bokar resan. Det kan du göra hos Sembo när du valt hotell, innan du går vidare till kassan.

En annan sevärdhet strax utanför Krakow är saltgruvan Wieliczka, som var i drift från 1200-talet fram till 1990-talet. Gruvan är ett Unesco-världsarv och är väl värd ett besökt - framförallt när man kommer in i St Kingas Kapell, en stor sal där bland annat da Vincis “ Sista måltiden” finns inristad i saltgruvans vägg. Även här kan du förboka biljetter via Sembo för att garantera inträde.
Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare