London: Vad man kan se och göra

20+ upplevelser och sevärdheter i London du inte får missa

Oavsett om du gillar konst och kultur, shopping, gastronomi, fotboll eller musikaler, eller en blandning av allt detta, är London det perfekta resmålet!
London är uppdelat i de livliga och distinkta områdena norra, västra, södra och östra London - samt det kommersiella och turistiska navet Central London - och varje distrikt har sina egna igenkännbara kvarter. Det finns alltid något att se och göra i London. Med några av världens bästa konstnärer, underhållning, shopping, restauranger och historia är det omöjligt att bli uttråkad i London.
Låt oss utforska de bästa sakerna att göra i London:

Hyde Park

Hyde Park är kanske den mest kända parken i London och en av de största. Parken har historisk betydelse eftersom den har varit värd för ett antal demonstrationer och protester, inklusive protester från suffragetterna.
Parkens berömda Speaker's Corner är fortfarande ockuperat av debatter, protester och performancekonstnärer varje vecka. I parken finns flera minnesmärken och två vattendrag, varav det mest kända är Serpentine. Här kan du ro, se en mängd olika svanar och få en nypa frisk luft i stadens centrum. Ett måste att besöka.

Westminster

Westminster anses vara Londons politiska centrum och här ligger Houses of Parliament och den världsberömda Big Ben. Big Ben är namnet på klockan i det ikoniska klocktornet, och den ringer fortfarande varje timme.
Här finns också Westminster Abbey, som är öppet för allmänheten de flesta dagar. När du besöker dessa landmärken, se till att vila fötterna på Parliament Square, hem för statyer av viktiga politiska personer, inklusive Nelson Mandela och Winston Churchill.

Camden

Camden är en välkänd kulturell stadsdel i norra London. Det är känt för sin alternativa kultur och är fyllt av både gothare, punkare, rockabillies och turister. Camden har en livlig body mod-community och du hittar ett antal piercing- och tatueringsbutiker i den här delen av staden.
Camden Market är eklektisk och mångsidig och erbjuder street food från internationella kök och massor av stånd som säljer prydnadssaker och unika konstverk att ta med hem. Botanisera bland vintagekläder, hitta en begagnad bok att ta med dig på resan eller besök ett av stadens bästa veganbagerier på Cookies And Scream.
Efter shoppingturen kan du promenera ner till Camden Lock och koppla av vid Regent's Canal eller promenera längs vattnet hela vägen till King's Cross.

London Eye

En resa till London är inte komplett utan ett besök på det ikoniska London Eye. London Eye byggdes ursprungligen för att fira millennieskiftet och är ett gigantiskt pariserhjul som erbjuder en fantastisk utsikt över staden. På natten är hjulet upplyst i säsongens färger och är centrum för Londons årliga fyrverkeri på nyårsafton.
Du kan dela en av de rymliga kapslarna med andra ivriga besökare, eller så kan du köpa en privat kapsel för dig och någon speciell. Kombinera ditt besök på The Eye med en tur till det närliggande London Aquarium, där du kan se vattenlevande djur från hela världen, inklusive maneter, sjöhästar och krokodiler.

Soho

Soho har länge varit känt som basen för Londons sexindustri. Området är nu den mest populära platsen för nattliv, även om det fortfarande finns några sexshoppar utspridda här och där, vilket ger Soho en trevlig skum atmosfär. Soho anses ofta vara centrum för stadens HBTQ*-grupp, med massor av gay- och lesbiska barer att besöka när solen går ner.
Förutom barer och klubbar har Soho också ett antal teatrar, jazzbarer och restauranger att utforska, vilket gör det till en kulturell hotspot. Närheten till Leicester Square innebär att det också är ett utmärkt ställe att ta några drinkar efter en pjäs eller föreställning.
Under dagen förlorar Soho inget av sin charm. Här hittar du massor av musikbutiker, små kaféer och pittoreska bagerier. Stanna till för kaffe och kakor på Old Compton Street, där du kan titta på folk på ett perfekt sätt.

Shoreditch

Shoreditch är ett av de trendigaste områdena i London som nyligen har genomgått en omfattande förnyelse. Det är nu ett av de hetaste nattlivsområdena i staden och en av de coolaste platserna att bo på i London.
Här finns massor av barer och matställen och det är en perfekt plats att tillbringa både en dag och en kväll på. Kolla in Trapeze, en bar med cirkustema som serverar oändligt uppfinningsrika drinkar ur popcornhinkliknande koppar.
För den som älskar popkultur finns Far Rockaway, en avslappnad bar och restaurang fylld med serietidningar, bandaffischer och en vanlig 90-talskväll. Du kan också besöka Blues Kitchen för en blueskväll med sticky ribs och andra amerikanska stapelvaror.

Hampstead Heath

Hampstead Heath är en av de största parkerna i London och omfattar 790 hektar. Den ligger på en av de högsta punkterna i London och erbjuder en fantastisk utsikt över staden från Parliament Hill.
Heath har gräsbevuxna fält, skog och ett antal stora dammar. Det är den bästa platsen att uppleva naturen i London, med massor av vilda djur och små skogsområden att gå vilse i.
Det finns ett strandbad för dem som är modiga nog att simma utomhus i det fina brittiska vädret. Historieintresserade kan besöka Kenwood House, en historisk herrgård som är känd för sin konstsamling.
Brittiska filminstitutet
BFI - eller British Film Institute - är ett måste för filmälskare. BFI ligger på det populära Southbank och är det perfekta stället att koppla av efter en promenad längs vattnet och insupa kulturen och atmosfären i denna livliga del av staden.
BFI visar filmer varje dag, allt från stora blockbusters till repriser av kultklassiker och enstaka visningar av indiehits. Det finns också ett bibliotek och en butik för dem som gillar att ta sina filmer på allvar. BFI har också en egen bar och restaurang vid floden där du kan njuta av en utsökt måltid eller prata om de senaste filmsläppen över en drink.

Kryssa på Themsen

Themsen är Londons livsnerv och har fört med sig industri till staden i århundraden. Det är Englands längsta flod och mynnar ut i Nordsjön i slutet av floden. Den har varit en bas för bosättningar sedan förhistorisk tid och har varit av strategisk betydelse för romarna och de engelska kungarna, liksom under båda världskrigen.
Det finns ett antal företag i London som erbjuder kryssningar på Themsen. Kryssningarna avgår så ofta som var 30:e minut från flera viktiga platser. Kryssningarna passerar flera viktiga sevärdheter, bland annat Tower Bridge, Houses of Parliament och London Eye.
Vissa kryssningar går på natten så att du kan se sevärdheterna i skenet av levande ljus, medan andra kryssningar serveras med en måltid eller afternoon tea. Det är ett härligt och unikt sätt att se staden medan du kryssar längs den historiska floden Themsen.

Sherlock Holmes staty, Baker Street

En av de kulturella stöttepelarna i London är Baker Street, mest känd som den gata där Arthur Conan Doyles ökända detektiv Sherlock Holmes bodde.
Idag finns det ett Sherlock Holmes-museum nära tunnelbanestationen, som är särskilt populärt efter BBC:s nyinspelning av "Sherlock".
Runt hörnet ligger Madame Tussauds, det internationellt kända vaxmuseet där du kan posera med dina favoritkändisar.
Efteråt kan du fly folkmassorna på Baker Street i närliggande Regent's Park eller genom att klättra upp på Primrose Hill för Londons mest spektakulära utsikt över staden.

Brixton Academy

För den som är ute efter livemusik har London tusentals unika platser att erbjuda. Lokalerna spänner över alla nischer, eller så kan du bara gå på en open mic-kväll på en lokal pub och lyssna på några lovande musiker. En av de bästa platserna i staden är dock Brixton Academy i södra London.
Ursprungligen en teater och biograf som hette Astoria och öppnade 1929, femtio år senare blev den Academy och nu är den värd för några av de största rock- och popakterna i världen.
Artister som har spelat på Brixton Academy inkluderar The Clash, Sex Pistols, New Order och Madonna. The Smiths spelade sin sista konsert någonsin på Brixton Academy. Detta är den mest populära musikplatsen om du vill uppleva livemusik i London.

Gatukonst på Brick Lane

Brick Lane är hjärtat i Londons bangladeshiska samhälle. Brick Lane är ett otroligt mångsidigt område med gatuskyltar på både engelska och bengali och är känt för sina många curryhus.
Det är den perfekta platsen för att hitta något kryddigt att äta, men se till att gå till en av de många sötsaksaffärerna för några autentiska sydasiatiska desserter. I området finns också ett antal trendiga barer och vanliga marknadsplatser som lockar en ung och fashionabel publik.
Om du vill se konst kan du gå runt hörnet till Whitechapel Gallery - eller gå på jakt efter de många gatukonstverken på Brick Lane och angränsande gator.

Chinatown

Londons Chinatown är centrerat kring Gerrard Street, som ligger mellan Soho och Leicester Square. Med sina kinesiska lyktor och iögonfallande röda valv är det svårt att missa detta livfulla område. Chinatown är fyllt av autentiska asiatiska restauranger, stormarknader och hemliga barer och det finns alltid något nytt att utforska. För en bit äkta asiatisk mat, prova HK Diner för utsökt rostad anka, bra service och stora portioner. De serverar också bubbelte, en asiatisk trend som nyligen har svept över staden!

Electric Avenue i Brixton

Electric Avenue är en gata i Brixton, södra London, känd för att vara den första marknadsgatan i London som var upplyst med elektricitet. Den har gett upphov till Eddy Grants nummer 1-låt och har stått i centrum för vissa delar av Londons historia, bland annat rasupploppen i Brixton 1981. Idag är Electric Avenue hem för Brixton Market, en mångsidig och eklektisk matmarknad.
Efteråt kan du kolla in resten av kvarteret. Brixton har en mängd små butiker som säljer unika, udda och handgjorda föremål. Det här är ett av de mest mångsidiga områdena i London och ett utmärkt ställe att shoppa eller lyssna på livemusik.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus känns igen direkt, ett torg fyllt av starka ljus och stora elektroniska skärmar. Piccadilly Circus har varit en livlig plats i London sedan 1600-talet, då det var ett handelscentrum.
Idag är det fortfarande hjärtat av West End, och från Piccadilly Circus är det lätt att ta sig till några av Londons största teatrar och nattklubbar, inklusive Criterion Theatre. Eros-statyn i centrum av cirkusen är en populär mötesplats och ett turistmål i sig själv.
Besök Ripley's Believe it or Not museum på Piccadilly Circus för att lära dig lite nya fakta och se världens konstigaste saker. I Trocadero finns en arkad och några nischade butiker för att tillfredsställa alla popkulturella begär.

Oxford Street

Oxford Street är inte bara Londons bästa shoppingstråk, utan också Europas mest trafikerade shoppinggata. Här finns 300 butiker och över 500 000 besökare varje dag.
Shoppa "tills du stupar" i designerbutiker och internationellt kända varuhus som Debenhams och House of Fraser. Selfridges har intrikata och vackra skyltfönster som skiftar med årstiderna. De har ofta interaktiva fönster och verk av erkända konstnärer.
Vid juletid lyser julbelysningen på Oxford Street upp shoppingturerna och gör kvällarna lite mer glittriga.

Leicester Square

Gå i Hollywoodstjärnornas fotspår genom att besöka Leicester Square. Torget är mest känt för att ha varit värd för filmpremiärer av några av de största blockbusters. Faktum är att torget har varit en samlingspunkt i London sedan 1670 och ett nöjescentrum sedan 1800-talet.
Torget omges av ett antal biografer med några av stadens största biodukar samt ett antal restauranger. Trädgården i mitten av torget är perfekt för att svalka sig på sommaren eller vila fötterna efter en lång dag på upptäcktsfärd i London.
Besök Prince Charles Cinema där du kan se kultfilmer, sjunga med på filmvisningar och episka maratonkvällar. Leicester Square är också värd för det kinesiska nyårsfirandet, där du kan se traditionella dansande drakar och gå vilse i folkmassorna.

Gallerier

Nationalgalleriet, Trafalgar Square
London är en idealisk stad för konstälskare med så många gallerier att besöka, som erbjuder det bästa inom klassisk och modern konst. De flesta av stadens gallerier är gratis att besöka, inklusive National Gallery på Trafalgar Square. National Gallery har något för alla med verk av da Vinci, Turner, van Gogh och Rembrandt.
Om du vill se mycket modern konst ska du besöka Tate Modern på Southbank. Själva byggnaden är ett konstverk som tornar upp sig över hamnfronten. Inuti hittar du verk av Picasso, Klee och Delauney. Galleriet har också spännande tillfälliga utställningar på varje våning i byggnaden, vilket gör det till den perfekta platsen för en konstfix.

Harrods

Harrods är ett av Londons mest kända varuhus, särskilt känt för att vända sig till eliten och de superrika. Sedan öppnandet 1824 har Harrods kunder inkluderat Oscar Wilde, Laurence Olivier och kungafamiljen.
Lyxen är spridd över flera våningar, stilfullt arrangerade genom Harrods temahallar. I mathallen säljs lyxiga delikatesser från färskt kött och ost till sylt och patéer av högsta kvalitet. I den egyptiska hallen säljs mode i överdådig stil, så att du känner dig som en farao när du går igenom hallen.
Vid jul sätter Harrods ihop en rad lyxiga julkorgar fyllda med godsaker för att göra festligheterna ännu mer speciella. Utforska byggnaden och gå vilse medan du shoppar överdådiga parfymer, barnleksaker och till och med husdjur i Londons mest exklusiva varuhus.

Plattform 9 ¾ - Harry Potters järnvägsstation

King's Cross är en av stadens mest trafikerade platser, med en järnvägsstation som har varit öppen sedan 1852 och betjänar stora delar av landet. De senaste renoveringarna har gett stationen ett elegant och modernt utseende - försök hitta den dolda tunneln med väggar upplysta av konst.
Men för många människor runt om i världen är King's Cross mest känt för något annat: stationen som Harry Potter använder för att resa till Hogwarts. Nu kan du besöka plattform 9 ¾ i verkligheten, på King's Cross järnvägsstation.
Stå bredvid en bagagevagn som magiskt försvinner in i väggen och låt dig fotograferas för att minnas din trollkarlsresa för alltid! Glöm inte att bära dina husfärger.

Museer

Naturhistoriska museet
London är en av de bästa kulturstäderna i världen med ett antal gratis museer som du kan besöka. På Exhibition Road i South Kensington hittar du många museer i närheten av varandra.
Börja med Natural History Museum och posera för ett foto med det ökända Diplodocus-skelettet i Great Hall. Utforska museet och hitta forntida fossiler och uppstoppade djur, inklusive en kopia av en dront.
Efteråt kan du gå till Science Museum intill för praktiska aktiviteter och utforska vetenskapliga framsteg genom tiderna.
En kort promenad till Victoria and Albert Museum (V&A) gör att fokus flyttas till kulturhistoria.
På V&A kan du se konstverk, mode och levande verktyg från hela världen. Här hittar du konststudenter som flitigt skissar på klassiska statyer och järnarbeten.
Slutligen kan du besöka British Museum där du kan se Rosettastenen, mumifierade kvarlevor och utforska århundraden av arkeologiska upptäckter.
Samsung Digital Discovery Centre är perfekt för barn med hundratals gratisaktiviteter för att utforska historia och kultur genom modern teknik.

Bondgatan

Bond Street ligger i anslutning till Oxford Street och är ett populärt shoppingområde i sin egen rätt. Bond Street skiljer sig från Oxford Street genom sitt utbud av butiker, med ett mycket större fokus på det exklusiva och designade. Bond Street är en av de dyraste shoppinggatorna i London och är väl värd ett besök för den som vill unna sig något extra.
Dörrvakterna står tålmodigt utanför många butiksentréer. Diamanter glittrar i fönstren hos urmakare, juvelerare och till och med handväskbutiker. På den här gatan hittar du Tiffany's och flaggskeppsbutikerna för Cartier och Ralph Lauren.
Efter lite fönstershopping - eller när du har varit ute och visat upp pengarna - kan du posera med statyn av Winston Churchill och Franklin D. Roosevelt, som föreställer de allierade på en bänk. Avsluta din resa till Bond Street med att titta på Londons äldsta utomhusskulptur ovanför ingången till Sotheby's. Skulpturen är från det gamla Egypten och är över 3 000 år gammal.
Buckingham Palace
En resa till London är ofullständig utan en promenad genom Green Park för att få en skymt av Buckingham Palace. Palatset har varit hem för den brittiska kungafamiljen sedan 1837. Det har 775 rum och den största privata trädgården i London.
En del av palatset är öppet för besökare så att du kan se en liten del av den kungliga livsstilen. Utanför kan du se den världsberömda vaktavlösningen. Denna procedur äger rum några gånger varje dag och är ett utmärkt tillfälle att bevittna en historisk tradition och den yttersta disciplinen hos det kungliga gardet - som alla bär det ikoniska London-björnskinnet.

Londons nattliv

London är en pulserande metropol både dag och natt. Från enstaka evenemang till klubbkvällar, det finns alltid något på gång även efter mörkrets inbrott. När solen går ner tänds Londons lampor och ger staden en magisk belysning.
Se St Paul's Cathedral upplyst efter mörkrets inbrott, eller besök Big Ben och Westminster Cathedral med sin gotiska arkitektur. Bege dig till Soho och West End för ett pulserande nattliv under de stora neonskyltarna.
London är en outtömlig källa till upplevelser och sevärdheter - det är en stad som imponerar oavsett om du besöker den för första gången eller för 20:e gången. Det finns alltid något nytt att se och uppleva i London.
Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare