Wien

MAT OCH DRYCK.

Det finns gott om små kvarterskrogar, Beisl, av de mest skiftande kvalitet. Vissa är riktigt prisvärda och bra, med flera rätter på matsedeln. Andra är enkla med trägolv och rustika möbler och serverar ibland bara enstaka. Kraftiga soppor och grytor står ofta på matsedeln. Titta på menyn innan du slår dig ner. Beisln är ofta öppen hela dagen.

I Wien äter man också gärna lunch på kafé. Ofta finns ett antal enkla rätter att välja mellan, samt en dagens lunch med tre rätter. På vinkällarna, Weinkeller, finns ofta en prisvärd buffé.

Exempel på typiskt österrikiska rätter:
Wienerschnitzel är, trots sitt italienska ursprung, en mycket typisk huvudrätt i Österrike. Panerad kalvkotlett, stor så den nästan täcker tallriken, med gyllenbrun, knaprig stekyta. Serverad med citronskiva, ibland också en sardell, sås och stekt potatis.
  
Tafelspitz mit G’röste är tjocka skivor kokt oxkött, serverat med en gräslöksås, en röra på äpple och pepparrot och naturligtvis G’röste, den rivna, stekta potatisen. En klassisk lunchrätt, som kejsar Frans Josef sägs ha ätit dagligen.

Erdäpfelgulasch, en välkryddad gulasch, baserad på potatis och ofta serverad med kokt wienerkorv.

Rindsgulasch är en wiensk variant på den ungerska gulaschen, serverad med knödel (potatisklimp).

Leberknödelsuppe, en tunn klar köttsoppa med leverklimp, kryddad med persilja och mejram.

Kaféstaden.
Wien är en kaféstad och wienarna äter gärna bakelse till sitt kaffe. Tårtutbudet är stort och många konditorier har sina egna specialiteter. Mest berömd är kanske Sachertorte, den härliga chokladtårtan med aprikosmarmelad under det krämiga chokladöverdraget. Serveras med hårdvispad grädde.
Café Demel. Adress: Kohlmarkt 14. Älskar du kakor och bakelser? Vill du uppleva ett klassiskt konditori med härliga österrikiska bakverk? Slink i så fall in på Café Demel. Det är inte direkt billigt, men du får en upplevelse av sekelskiftesmiljö och en utsökt tårtbit.

Ett brett utbud av öl och vin.
I Wien har man producerat öl i århundraden. Öl är också den självklara drycken på beisl-restaurangerna, liksom på Rathauskeller i Wien där man serverar ett stort antal ölsorter. Men landet producerar också utmärkta viner, inte minst i området runt huvudstaden. I hela landet görs vin på den populära druvan Grüner Veltliner. Men man framställer också torra fina Rieslingviner och kraftfulla viner på Pinot Blanc-druvan. De röda vinerna, vanligen på Blaufränkisch-druvan, är ofta runda och yppiga med fin bouquet.
  SKRIV UT SIDAN Stäng fönstret