Sök och boka resa

search
» Våra resmål » Spanien » Storstäder » Madrid » Mat & dryck

Mat & dryck i Madrid

Mat & dryck

Mat & Dryck

Den mest typiska maträtten här på Kastiljanska höglandet är nog Cocido Madrileño, en gryta på kikärtor, grönsaker, chorizo och fläskkött. Det spanska köket är inte känt för sin finessrikedom, men maten är ofta vällagad och god.

En annan klassiker är den goda lufttorkade skinkan. Just i Madrid finns Museo del Jamón – kombinerad bar och butik som specialiserat sig på just skinka. Prova delikatessen Jamón Iberico som görs av den svartfotade Iberico-grisen. Museo del Jamón ligger på Carrera San Jéronomo, 6, inte långt från Puerta del Sol.

Tapas finns det för övrigt många varianter av. Bland de mest typiska kan nämnas Boquerones à la vinegreta (sardiner i oljevinägrett), patatas bravas (kokt potatis i vitlöksmajonnäs), pimientos rellenos (fyllda paprikor) och croquetas (liten friterad potatisbakelse med ost eller skinka inuti), gambas al ajillo (jätteräkor i vitlöksdoftande olja) och givetvis den typiskt spanska potatisomeletten – tortilla española. Tapas äts ofta vid bardisken tillsammans med ett glas öl, vin eller torr sherry och man äter sällan mer en 2-3 tapas per ställe. Sedan är det dags för ny bar, ny dricka och nya tapas.

Populära bartäta områden för att ”tapear” är bl a Plaza Santa Ana och kvarteren runt Plaza Mayor och Puerta del Sol.

Alla måltider äts betydligt senare än i Nordeuropa. Lunch serveras vanligen mellan 14-16, och middagen inleds sällan före 22.00. I en världsstad som Madrid finns givetvis en uppsjö av snabbmatskedjor och enklare kafeterier som serverar mat så gott som dygnet runt.