Tips för roadtrip i USA

TELEFON

Se till att din telefon är upplåst innan du reser, annars måste du köpa en billig telefon för ca $20. Välj AT&T som har bättre mottagning. Du kan inte köpa kontantkort på sammas sätt som i Sverige. Det kallas Prepay och kostar $30 - 40 totalt för en månad.

ATT KÖRA BIL

Korsningar: I städer och byar finns korsningar utan trafikljus men du MÅSTE stanna vid linjen. Först fram till stopplinjen har företräde. Annars gäller högerregel som i Sverige. Om det finns röda blinkande ljus som hänger över korsningen gäller.

Motorväg:
Långsammare trafik ska hålla till höger men många trafikanter bryr sig inte så mycket om var de kör. Det finns ingen anledning att tuta och blinka för att de ska flytta på sig. Det fungerar bra att köra om på högersidan istället, som alla andra. Undvik gärna att hamna i bråk med andra bilister och lastbilar. Hastighetsbegränsningarna varierar mellan olika stater, utan någon logik. Kör inte för fort, speciellt i städer och byar.

Navigation:
En GPS är ett måste - men använd även en ordentlig detaljerad vägkarta. En karta hjälper dig också ta avvägar. Speciellt om du vill bort från någon motorvägar och vill hitta en lite mindre väg istället.

Körkort: Ha ditt körkort och pass med dig framtill i bilen ifall du blir stoppad.

MAT

Ibland lönar det sig att att äta frukost på billiga matkedjor som Coco's eller Wafflehouse. Maten håller en helt ok standard. Om du inte kan leva utan hamburgare: alla vägkrogar och restauranger har det på sin meny och kostar mellan $7 and $9. De serveras med pommes och sallad och är betydligt godare än en viss känd hamburgerkedja. Kolla in micro bryggerier. De finns överallt nu. De säljer kvalitetsöl av olika slag samt har mat av bra kvalitet och pris.

Dricks:
Den officiella regeln är att ge dricks mellan 15-20%. De flesta amerikaner lämnar dricks på 20%. Räkna dessutom med att det läggs till mellan 7-10% skatt utöver priset på menyn, beroende på vilken stat du är i. Så allt är en tredjedel dyrare än vad du tror.

Alkohol:
Beroende på vilken stat du är i, så måste du visa legitimation när du beställer ett glas vin eller en öl. Det spelar ingen roll om du ser ut som 85 - du måste visa ID. Det bästa är att alltid ha med sig körkort och ID/pass.

INRESETILLSTÅND FÖR USA-RESENÄRER

Det är obligatoriskt för kunder som reser till USA under Visa Waiver Program (VWP) att ansöka om ett "electronic system for travel authorisation" (ESTA) senast 72 timmar innan avgång. Ansökan måste även göras då man endast mellanlandar i USA. Fyll då i "In Transit" i fältet för boende. Här kan du läsa mer om VWP
 

Fyll i din ansökan om inresetillstånd här


(I de flesta fall kommer ett svar att erhållas inom några sekunder med besked om en resa till USA är tillåten/godkänd. Om ansökan inte är tillåten, kan en visering beställas via den amerikanska ambassaden. I vissa fall kunder kommer att behöva vänta upp till 72 timmar för godkännande.)

 

• USA har även skärpta villkor gällande krav på maskinläsbara pass. Detta gäller för inresa till USA och även resa via USA. Kontrollera med Amerikanska ambassaden vad som gäller för dig.
• Incheckning för resor till USA skall ske senast 3 timmar före avgång.
• Krav på att bagagereglerna strikt följs, ta del av informationen på resp. flygbolags hemsida. 

KÖRKORT

Den amerikanska polisen har ingen skyldighet att kunna tyda ett svenskt körkort. Därför kan det vara bra att skaffa ett Internationellt körkort. Detta kan köpas via Motormännen. Det är alltså inget krav att ha detta körkort men om en polis inte "vill" tyda ditt svenska körkort kan en kontroll av polisen ta lång tid.

Att övernatta i bilen är olagligt, men oftast kommer du undan med en muntlig varning om polisen skulle upptäcka dig. För övrigt rekommenderas inte att sova i bilen p.g.a rånrisk. 

VISUM INFÖR ROADTRIP I USA

Tänk på att du sedan 2009 om du saknar visum måste fylla i ansökan hemifrån på nätet. Detta gjordes tidigare med hjälp av en blankett som ifylldes på planet men nu är det som sagt nätet som gäller.

Ansök om visum här: www.usemb.se. 

VALUTA

Vi rekommenderar kreditkort samt en mindre summa kontanter. Att medföra svensk valuta och växla i Amerika är ej tillrådligt, dels är det betydligt svårare att växla i Amerika och dels är växelkursen sämre. 

ELECTRICITET

I USA är spänningen 120 volt. Man kan ej använda våra stickproppar. Adapter kan köpas lite överallt. 

RESEFÖRSÄKRING

Den svenska sjukförsäkringen gäller inte i USA. Inför resan är det viktigt att teckna en reseförsäkring som gäller i USA och som täcker såväl kostnader för eventuell vård och hemtransport. Vidare rekommenderar vi att försäkringen täcker bagage i händelse av skadat eller förlorat bagage.