Bilsemestertips 950X350

Sök och boka resa

search
Vart vill du resa?
När vill du resa?
Resenärer  

Roadtrip USA - Bra att veta

INRESETILLSTÅND FÖR USA-RESENÄRER

Det är obligatoriskt för alla som reser till USA att ansöka om visum. Under Visa Waiver Program (VWP) finns information och instruktioner för din ansökan  "electronic system for travel authorisation" (ESTA). Senast 72 timmar innan avgång måste visumet vara ifyllt. Ansökan måste även göras då man endast mellanlandar eller passerar över USAs luftrum. Fyll då i "In Transit" i fältet för boende.

Fyll i din ansökan om inresetillstånd här


I de flesta fall kommer ett svar inom några sekunder med besked om att visum till USA är godkänt. I vissa fall kan man behöva vänta upp till 72 timmar för ett godkännande.Om ansökan inte är godkännd, kan en visering beställas via den amerikanska ambassaden.

 

• Incheckning för resor till USA skall ske senast 3 timmar före avgång.
• Krav på att bagagereglerna strikt följs, ta del av informationen på resp. flygbolags hemsida.

 

KÖRKORT

Svenskt körkort gäller när man vistas som turist i USA, som längst i tre månader.

 

VISUM INFÖR ROADTRIP I USA

Tänk på att du sedan 2009, om du saknar visum måste fylla i ansökan hemifrån på nätet. Detta gjordes tidigare med hjälp av en blankett som ifylldes på planet, men nu är det som sagt nätet som gäller.

Ansök om visum här: www.usemb.se.

 

VALUTA

Vi rekommenderar kreditkort samt en mindre summa kontanter. Att medföra svensk valuta och växla i USA är ej tillrådligt, dels är det betydligt svårare att växla i USA och dels är växelkursen sämre.

 

ELECTRICITET

I USA är spänningen 120 volt. Man kan inte använda våra stickproppar, utan du behöver en adapter.

 

RESEFÖRSÄKRING

Den svenska sjukförsäkringen gäller inte i USA. Inför resan är det därför viktigt att teckna en reseförsäkring.som gäller i USA och som täcker såväl kostnader för eventuell vård och hemtransport. Vi rekommenderar att du tecknar försäkringen – Reseförsäkring Plus Världen – som du kan läsa mer om på vår hemsida och lägga till i din bokning. Läs mer här

 

ATT KÖRA BIL I USA

Några trafikregler i USA: Det är inte tillåtet för föraren att tala i mobil under färd. I USA finns många avgiftsbelagda vägar och vi rekomenderar dig att ha växelmmynt tillgängliga då många inte tar betal eller kreditkort. I rondeller har trafik från vänster företräde. Skulle du bli stoppad av polis, stäng av motorn, sitt kvar i bilen med händer väl synliga. Alla i fordonet måste ha bälte på. Varje delstat har egna regler gällande bilbarnstolar. Hyrbilsleverantören vet vad som gäller i delstaten du hyrt, skall du köra mellan olika delstater så kontrollera vad som gäller för dem. Kör inte om skolbussar. Alla stater har sina egna hastighetsbegränsningar. Hastigheterna nedan är endast en guide.

Tätort: 40km/h = 25mph
Landsväg: 90-100km/h = 55-65mph
Motorväg: 112km/h = 70mph

Navigation: En GPS är ett måste - men använd gärna även en ordentlig detaljerad vägkarta. En karta kan hjälpa dig också ta avvägar. Speciellt om du vill bort från någon motorvägar och vill hitta en lite mindre väg istället.

Körkort: Ha ditt körkort och pass med dig framtill i bilen ifall du blir stoppad.

 

MAT

Ibland lönar det sig att att äta frukost på billiga matkedjor som Coco's eller Wafflehouse. Maten håller en helt ok standard. Om du inte kan leva utan hamburgare: alla vägkrogar och restauranger har det på sin meny och kostar mellan $7 and $9. De serveras med pommes och sallad och är betydligt godare än en viss känd hamburgerkedja. Kolla in micro bryggerier. De finns överallt nu. De säljer kvalitetsöl av olika slag samt har mat av bra kvalitet och pris.

Dricks: Den officiella regeln är att ge dricks mellan 15-20%. De flesta amerikaner lämnar dricks på 20%. Räkna dessutom med att det läggs till mellan 7-10% skatt utöver priset på menyn, beroende på vilken stat du är i. Så allt är en tredjedel dyrare än vad du tror.

Alkohol: Beroende på vilken stat du är i, så måste du visa legitimation när du beställer ett glas vin eller en öl. Det spelar ingen roll om du ser ut som 85 - du måste visa ID. Det bästa är att alltid ha med sig körkort och pass.