Sök och boka resa

search
» Våra resmål » Turkiet » Turkiska städer » Istanbul » Sevärt

Sevärt i Istanbul

Sevärt

SEVÄRDHETER I ISTANBUL

Topkapipalatset
Vad du än gör i Istanbul så missa inte Topkapi! För en västerlänning är det en omtumlande upplevelse att se alla dessa ofattbara skatter och överdådigt påkostade inredningar. Palatset började byggas 1459 och var de osmanska sultanernas och haremskvinnornas residens fram till 1853.
Den mest fascinerande delen av palatset är kanske haremet (öppet ons-mån 10-16), där sultanen bodde tillsammans med sina hustrur och upp till 1000 konkubiner. Harem betyder ”förbjudet” och de enda män som fick vistas här var sultanen och hans söner samt de eunuckslavar som utgjorde vaktstyrkan.
Haremanläggningen är som en labyrint av korridorer, rum och salar, vackert dekorerade med kakel. Här finns den frukt- och blomdekorerade matsalen, sultanmoderns salong, biblioteket med de elfenbensklädda fönsterluckorna, de s k dubbelpaviljongerna som var prinsbostad på 1600-talet och flera tiotal andra byggnader för olika ändamål. Gå upp i Rättvisans torn så får du en fin utsikt över Topkapi med omgivningar.
Topkapis skattkammare dignar av skatter. Mest imponerande är nog ringbrynjan med diamantinläggningar, den 86 karat stora slevmakardiamanten, en juvelbelagd kanna och den underbara ädelstensbeklädda dolken.
Innanför Topkapipalatsets murar finns också flera andra byggnader för speciella ändamål, som det imponerande köket, Ahmed IIIs bibliotek, Bagdadpaviljongen och den baldakinförsedda Iftariyepaviljongen som har fin utsikt över Gyllene hornet.
(spårvagn Sultanahmet)

Sirkecistationen
Denna järnvägsstation, som i arkitektur och utsmyckning överträffar de flesta, ligger intill basarkvarteren och Galatabron. Den var ändstation för den legendariska järnvägslinjen Orientexpressen mellan Paris och Istanbul, som invigdes i samband med världsutställningen i Paris 1889. Åtskilliga är de kungar, skådespelare, författare och andra celebra resenärer som anlänt till Sirkeci. Både stationen och Hotel Pera Palas, som ligger uppe på höjden på andra sidan Galatabron, byggdes speciellt för att ta emot Orientexpressens resenärer.

Hagia Sofia
Denna ”den heliga vishetens kyrka” från 500-talet är ett arkitektoniskt mästerverk. Det sägs att kyrkan byggdes som en spegelbild av himlen, och visst är mittskeppet med dess 56 meter höga kupol imponerande. Sevärda är också de många bysantinska mosaikerna. Kring den ursprungliga bysantinska kyrkan har osmanerna från 1400-talet och framåt byggt flera minareter och mausoleer.
(spårvagn Sultanahmet)

Blå moskén
Interiörernas många vackra kakelutsmyckningar i blått har givit namn åt denna storslagna moské från 1600-talet. Huvudkupolen och de många omgivande halvkupolerna  har över 250 fönster som låter ljuset flöda in i den stora bönehallen. Invändigt har kupolerna vackra arabeskmålningar. Sex resliga minareter med vardera två eller tre balkonger ramar in moskén och förgården.
(spårvagn Sultanahmet)

Basarerna
I förlängningen av Galatabron söderut ligger det gytter av gator, trånga gränder och trappor som kallas basarkvarteren. Intill den magnifika Nya moskén ligger det som kallas Kryddbasaren. Den tillkom som en del av moskén i syfte ge inkomster till religiös välgörenhet. Som framgår av namnet säljs här huvudsakligen kryddor, men även andra matvaror och husgeråd.
Stora basaren, ett stycke upp i kvarteren, är för en västerlänning en fullständigt osannolik företeelse. Basaren grundlades efter den osmanska erövringen av Istanbul 1453 och har successivt byggts ut. Ett myller av gator under välvda tak breder ut sig på en yta motsvarande tolv fotbollsplaner. Här ryms omkring 4000 små bodliknande affärer vars energiska innehavare försöker prångla ut sina varor. Du kan köpa snart sagt allt, från piratkopior på kända märkesvaror till de finaste juvelerararbeten. Basaren är indelad i områden, som vart och ett har sin huvudsakliga inriktning. Här finns exempelvis kvarteren för mattor och antikviteter, för läder och tyger, för souvenirer och för hushållsartiklar. Mest imponerande är kanske den breda juvelerargatan, där hundratals fönster glittrar av smycken. Inom Stora basaren finns bank och post, polisstation och moské samt flera kaféer och restauranger för besökande och alla dem som arbetar här.
(spårvagn Beyazit)

Dolmabahcepalatset
Vid Bosporens strand, i norra delen av Istanbul, ligger det ”moderna” palatset Dolmabahce. Det byggdes för sultanen Abdülmecid, som 1853 övergav Topkapipalatset. Finansierat med utländska banklån byggde han detta överdådiga palats. Här täcks golven av handknutna mattor, ibland över 200 m² stora, och i de rikt ornamenterade och förgyllda taken hänger magnifika kristallkronor. Till och med den eleganta trappan, som leder från ambassadörernas audiensrum till den ceremoniella hallen, är tillverkad i kristallglas och mässing. Palatset är väl värt utflykten och från den vackra trädgården har du fin utsikt över Bosporen och den asiatiska sidan.
(buss 25E, 40)

Galata-tornet
På nordsidan av Gyllene Hornet ligger stadsdelen Galata, där tornet är den mest iögonfallande byggnaden. Det uppfördes på 1300-talet av genuesarna som försvarstorn. Idag rymmer de två översta våningarna nattklubb och restaurang. Högst upp har man en fantastisk utsikt över stora delar av Istanbul.
(metro Tünel)