Sök och boka resa

search
Istanbul
» Våra resmål » Turkiet » Turkiska städer » Istanbul

Istanbul i Turkiet

En av Europas mest fascinerande städer!

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Istanbul i Turkiet

För en exotisk och spännande weekend ska du resa till Istanbul. Här möts Europa och Asien i en pulserande världsmetropol med tolv miljoner invånare.

I Istanbul möts du av kryddoftande basarer, böneutrop från minareter och palats som dignar av överdådig prakt och rikedom. I den moderna stadsdelen Taksim finns eleganta butiker, trendriktiga caféer och ett hett nattliv. Istanbul är så annorlunda och så fascinerande att vi kan lova dig en omtumlande upplevelse.

Moskéer och kyrkor

För den som söker kultur är Istanbul ett levande museum. Här finns de stora moskéerna och de monumentala sultanpalatsen som ger en inblick i en främmande värld av prakt och rikedom. Istanbuls äldsta stadsdel Sultanahmet har trånga gränder och mörka prång. Här finns den blå moskén, kyrkan Aya Sofya och de forna sultanernas överdådiga boning, Topkapi-palatset.

För att uppleva det moderna Istanbul promenerar du bara över Galata-bron till stadsdelen Karaköy där du kan ta tunnelbanan upp för den branta backen till paradgatan Istiklal Caddesi.

Basarer och märkesbutiker

I Istanbul finns stora basarer med långa marknadsgator under tak. Handelsplatser som myllrar av människor och där du ständigt frestas av energiska försäljare. Den mest kända av dem är ”Stora Basaren” belägen en kort promenad från Sultanahmet. Här finns 4000 bodliknande affärer som säljer antika mattor, guld, juveler, klockor och mycket mer. Ett riktigt drömställe om du gillar att pruta.

Shopping i västerländsk stil finner du på huvudgatan Istiklal Caddesi. Här finns märkesbutiker och det turkiska lyxvaruhuset Vakko. Ett annat område för exklusiv shopping är den välbärgade stadsdelen Nisantasi, en liten bit utanför centrum.

Kebab och lyxkrogar

För den matintresserade är Istanbul också en stor upplevelse. Här finns enkla ”hål i väggen”, lunchbarer och trendiga gourmetrestauranger. Kebab finns förstås i flera olika former - klassiska Döner Kebab, Sis Kebab med små bitar fårkött på ett spett eller Adana Kebab gjord på lammfärs smaksatt med chili – för att bara nämna några. Missa inte heller att beställa in några ”Meze” – läckra smårätter att inleda måltiden med.

De senaste åren har flera utländska stjärnkockar slagit sig ner i Istanbul vilket gör att du idag också kan äta franskt, italiensk, kinesiskt och ”cross-over”.

Bosporenkryssning eller utflykt till Asien?

Istanbul omges och delas av tre vatten - Marmarasjön, Bosporen och Gyllene Hornet. Från Eminönu avgår färjor upp i Bosporen till Besiktas. Färjan stannar till på ett flertal platser både på den europeiska och asiatiska sidan.

Till Istanbuls asiatiska del tar du dig enklast med båt från Eminönü eller Karaköy. Den livligaste asiatiska stadsdelen är Kadiköy. Här råder kosmopolitisk stämning trots få turister. Den butikstäta shoppinggatan heter här Bagdat Caddesi. Här finns också gott om restauranger och barer.

Sembo gillar

Changa – en känd lyxkrog som drivs av nyazeeländaren Peter Gordon. Nära Taksim, www.changa-istanbul.com.

Hotel Marmaras Panoramabar – Smutta på drinken medan du tittar ut över 12-miljonersstaden från 17:e våningen. Även gourmetrestaurang. Taksimtorget.

Kryddbasaren – för en orientalisk upplevelse. Gå vilse i basarens gångar och känn doften av saffran, mynta och sötsaker. Eminönu, precis vid Galatabrons fäste.