Sök och boka resa

search
» Våra resmål » Tyskland » Hamburg Bundesland » Hamburg » Sevärt

Sevärt i Hamburg

Sevärt

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Runt insjön Alster. Den stora sjön mitt i staden är ett paradis för seglare, roddare och paddlare. Alstersee dämdes upp redan på 1200-talet av den lilla floden Alster och dess ändå mindre bifloder. Nu njuter man gärna sin oas vid en "Alsterwasser", öl med lemonad - lika uppfriskande en varm sommardag som Alster själv. Gör en Alsterrundtur, stadsrundtur på vattnet. Ångbåtar startar från flotta Jungfernstieg sina färder över sjön och in i kanaler och erbjuder en förtjusande utsikt över stadens siluett. Även en promenad runt Alster är en behaglig och intressant upplevelse.

Hamburgs historiska centrum. Mellan Hauptbahnhof (centralstationen) och Gänsemarkt ligger Hamburgs historiska centrum, men också viktiga shoppinggator av internationell klass. Om man släntrar genom de dussintalet takförsedda shoppinggallerierna eller strosar genom inköpsboulevarderna Mönckebergstrasse, Spitalerstrasse och Neuer Wall, så lämnas knappast några önskningar ouppfyllda.
Efter att Hamburgs rådhus brunnit ner till grunden 1842 flyttades verksamheten tillfälligt in i provisoriska lokaler – i 55 år! Det nya rådhuset invigdes 1897 och har 647 rum och står på över 4000 ekpålar. I motsats till Hansastilen glänser rådhuset med en utförligt dekorerad fasad, som kantas av totalt 20 kejsarstatyer. Över huvudingången står på latin: ”Friheten, som förfäderna erövrade, må de efterkommande söka värdigt upprätthålla.” Det vackra rådhuset klarade bomberna under andra världskriget, då det fyllts med sandsäckar.
Hamburgs stadsbild präglas av tornen på kyrkorna St. Katharinen, St. Petri, St. Jacobi, St. Nikolai och St. Michaelis, nordtysklands mest betydelsefulla barock-kyrkobyggen. Grundstenen för St. Petri längs inköpsgatan Mönckebergstrasse lades redan på 1100-talet. Kyrkan byggdes åter upp efter den stora branden i Hamburg 1842.
St. Michaelis, byggd 1751 – 1762, är nordtysklands mest betydelsefulla barockkyrka och har landets största tornur. Urtavlans omkrets är mer än 24 meter. Kyrkans torn är 132 meter högt och har en utsiktsplattform för att se ut över hamnen och staden. "Turmblasen" är när en tornblåsare spelar en koral under stora klockan varje dag kl. 10-21.
Die Altstadt (gamla stan) är Hamburgs äldsta stadsdel och för många turister det mest attraktiva. Mest bekant är väl Chilehaus och kontorshusen vid Burchardplatz, men även Sprinkenhof, Mohlenhof och Messberghof är omtyckta turistmål. Man kan fortfarande ana det gamla Hamburg på t.ex. gatan Cremon, där det fanns magasin och bostadshus med både kanal- och gatufront. Allt för att handelsvarorna kunde transporteras både vatten- och landsvägen. Även Deichstrasse, en gammal köpmansgata med kontors- och bostadshus från 1600- till 1800-talet minner om gamla tider. Många fantastiska restauranger och pubar inbjuder till en stunds avkoppling.

Blankenese. Den forna fiskebyn direkt vid Elbe är ett omtyckt utflyktsmål. Pittoreska gränder, vinklade trappor och tätt stående småhus inbjuder till en behaglig promenad. Bahnhofstrasse är som en liten stad i sig själv med kyrka, marknad, många välsorterade affärer, restauranger och caféer. På en hamnrundtur kan du njuta av Blankenese från vattnet.

Reeperbahn och St. Pauli. „Auf der Reeperbahn nachts um halb Eins...“ (på Reeperbahn halv ett på natten). Sjömansromantiken, som den tyska schlagersångaren Hans Albers en gång sjöng i en av sina sånger, hör lika mycket till Hamburgs historia som den stora branden 1842. I stadsdelen St. Pauli har med tiden en alternativ kulturscen etablerat sig vid sidan om sexindustrin. Även en musikalteater har här hittat passande spelplats.
"Det syndiga stråket" är inte bara adressen för det bofasta erotiketablissemanget. Allt fler unga människor med nya idéer har upptäckt ”Kiez” och det angränsande "Schanzenviertel", som plats för pulserande scenliv.

Hamburgs Hamn. Runt 13000 fartyg från hela världen kommer varje år till Europas näststörsta hamn. Till kryssningsterminalen, den historiska Speicherstadt (magasinstaden) och landsättningsbryggorna till den moderna containerhamnen. På en rundtur med barkass eller vid ett besök på ett av de legendariska museiskeppen kan besökare på nära håll se varför Hamburg kallas "Tor zur Welt" (porten till världen). Och sedan sommaren 2007 kan man uppleva hamnhistoria i Ballinstadt, där ca 5 miljoner europeiska emigranter började sin resa mot "den nya världen" 1850-1939.

Hafencity. Mellan Speicherstadt och hamnen uppstår nu på det forna hamnområdet ett nytt kvarter, som är Europas största och mest intressanta stadsutvecklingsprojekt. Till de arkitektoniska höjdpunkterna hör från 2010 även "Elbphilharmonie" (Elbefilharmonin), en ny konserthall byggd på taket av ett magasin. Från detta spektakulära bygge kan man framöver njuta utsikten över Elbe och de omkring 40 kryssningsfartyg, som årligen lägger till här.

Speicherstadt. Den hundraåriga Speicherstadt i frihamnen är världens största sammanhängande lagerhuskomplex. Här förvaras dyrbart gods som kaffe, te, kakao, kryddor, tobak, datorer och världens största lager av orientaliska mattor. Bakom de tjocka murarna kan du uppleva en romantisk idyll bland kanaler, gotiskt tegel, bisarra gavlar och torn. Speciellt när Speicherstadt börjar lysa när det skymmer. På stadsrundturer beskrivs gammalt och nutida arbete i Speicherstadt.

Trostbrücke (vid den övre Nikolaikanalen). En bro i Hamburgs Altstadt som sedan 1266 förbinder biskopsstaden omkring området Domstrasse, Petrikirche och den grevliga staden, som grundades av Gustav Adolf III (greven av Schauenburg och Holstein, alltså ingen svensk kung). De två statyerna på bron minner om denna grundare.

Alter Elbtunnel. Den speciella kvadratiska kupolbyggnaden vid St. Pauli-landsättningsbrygga rymmer maskineriet för de stora korgar, som sedan 1911 transporterar människor och fordon ner till 24 meters djup. Två tunnelrör leder så över till Elbes sydliga strand Steinwerder.