Sök och boka resa

search
» Våra resmål » Tyskland » Bayern » Munchen » Utflykter

Utflykter i Munchen

Utflykter

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Sagoslottet Neuschwanstein var inte bara förebild för Disneys Askungeslott utan även för Tjajkovskijs Svansjön. På slottet Linderhof förenas den franska trädgårdskonsten på ett ypperligt sätt med det bayerska landskapet. Stranbergsjön lockar till bad och vandring. Från Garmisch låter sig Zugspitze, Tysklands högsta topp, erövras med bergbanan eller glaciärbanan.

Slottet Neuschwanstein
Kung Ludwig II lät sig inspireras till byggandet av sitt älsklingsslott på 1800-talet av Richard Wagners musik- och operavärld. Senare tjänade denna sagolika borg som förebild för slottet i Disneys tecknade film om Askungen och gäller idag som ett av de vackraste och mest berömda slotten i Tyskland.

Slottet Linderhof
Kung Ludwig II:s villa är inte bara fascinerande med sin pompösa byggnad utan även för sina vida trädgårdsanläggningar. Sevärdheter här är Venusgrottan, en konstgjord droppstensgrotta, liksom en springbrunn med en 30 meter hög fontän. På sommaren spelar vattenfontänen varje hel timme mellan 9 och 17.

Starnbergsjön
Münchens närmaste sjö är samtidigt Münchenbornas mest omtyckta grönområde för rekreation. Här ges många tillfällen till sport och det finns en båtuthyrning. Med samlaren Lothar-Günther Buchheims Museum der Phantasie, är den också ett lönande utflyktsmål för varje konstintresserad.

Via Claudia Augusta - den kejserliga romerska vägen
För nära 2000 år sedan byggde romarna den unika kejserliga vägen över Alperna – Via Claudia Augusta. Den gick från staden Altinum vid Adriatiska havet nära Venedig resp. den antika färjestationen Hostiglia (idag Ostiglia vid Po) genom Reschen- och Fernpassen ända till Donau. Därmed var den tidigare militära försörjningsleden på ca 56 mil under flera sekel den viktigaste förbindelselänken mellan det romerska moderlandet och de rika provinserna i norr.

Denna väg visar på ett imponerande sätt hur de romerska vägbyggmästarna har lagt under sig naturen. Precis som vid anläggningen av de romerska vattenledningarna, akvedukterna, övervann de stock och sten och bergstoppar och floder utgjorde inte längre något hinder. För att snabbt kunna genomföra militära operationer och för att de romerska legionerna skulle kunna sättas i rörelse på kort tid, behövdes bra utbyggda vägar med fast underlag, som kunde bära de otaliga spikförsedda soldatstövlarna, dragdjuren och de tunga järnbeslagna vagnarna. Fast utbyggda vägar och högt utvecklade fordon revolutionerade trafiken. Romarna förde även med sig språk och skrift, statsorganisation, religion och rättsväsende, kalender, myntväsende och många andra av civilisationens landvinningar över Alperna.

Många bevis från denna historiska livsviktiga pulsåder liksom kvarlämningar har bevarats överallt och återfinns inte sällan i dagens gatubild. Men även ett flertal av regionens, tidsålderns, människornas och kulturens särarter kan upplevas på den ”romerska kejserliga vägen” – på cykelvägen, vandringsleden eller med bilen. Oavsett man du cyklar, går till fots, åker bil eller gör en guidad busstur – det är alltid ett nöje att ta sig fram i romarnas spår längs Via Claudia Augusta. Det är också ett nöje att på vägen söderut få lära sig den historiska dragningen av denna väg liksom dess historia. Hela vägavsnitt, broar, milstenar.... - hela tiden stöter man på rester från den 2000-åriga vägen och de liv som har utspelats vid och på den. Utgrävningsplatser, utställningar och byggnadsminnesmärken dokumenterar de förgångna epokerna längs Via Claudia Augusta.

Måleriska kulturlandskap, rika regionala kök, sedvänjor och den speciella gästfriheten kan upplevas mycket nära som dess kulturella arv. Överallt vårdas och vidarebefordras historia och den regionala kulturen. Här möts stad och land, borgare och bönder, men också adel och konstnärer. Idag förbinder den en gång så viktiga handels- och samfärdsvägen regioner, tidsåldrar, människor och deras kulturer till ett unikt och mångfacetterat pärlband av intryck och upplevelser. De mest skiftande landskap från det låglänta Lechfeld, det mjuka bayerska bergslandskapet, de vilda romantiska Alperna, ... ända till det adriatiska området vid Medelhavet; två språk, hundratals dialekter, mat- och dryckeskulturer, hundratals kulturminnesmärken.... och en gemensam historia.

Att tälta i historiska spår – det är ett alldeles speciellt nöje. Liksom vägstationerna på romarnas tid väntar idag campingplatser på regelbundna avstånd utmed Via Claudia Augusta – den ena vackrare än den andra. Den som vill bemästra “Via Claudia Augusta" på egen hand, behöver krafter – idag liksom för 2000 år sedan. Men det lönar sig att längs denna rutt grundligt undersöka historien.