Sök och boka resa

search
Hornborgasjön Skaraborg
» Våra resmål » Sverige » Mellersta Sverige » Hornborgasjön Skaraborg

Hornborgasjön Skaraborg i Sverige

Hornborgasjön är populärt att besöka stora delar av året, för dess härliga natur, Skara Sommarland och inte att förglömma, trandansen på våren.

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Hornborgasjön Skaraborg i Sverige

Sedan 1999 är Hornborgasjön och dess omgivningar ett naturreservat.

Hornborgasjön räknas som en av Sveriges rikaste fågelsjöar, den är vackert belägen vid platåberget Billingens fot i ett gammeldags kulturlandskap. Med kulturlandskap menas så som våra förfäder förvaltade landsbygden, med ängar, fädrev, stenmurar och hamlade träd. Denna mångfald är en viktig miljö för många djurarter. En unik restaurering för att återskapa fågelsjön påbörjades på 1980-talet. Vass togs bort, strandskog avverkades, kanaler lades igen. Några år senare påbörjades vattenhöjningen. Det stod klart 1995.

Tranan är inte bara Västergötlands landskapsfågel den är också ett säkert vårtecken. I mars och april varje år samlas många tusen tranor på fälten vid Trandansen. Detta är ett skådespel som lockar många besökare varje år. Men det är många fler fågelarter som håller till runt sjön, bland annat svanar, hägrar, vadare.

Platåbergslandskapet mellan de stora sjöarna Vänern och Vättern är gammal Svensk kulturbygd med historiska Varnhems kloster (5km), Skara, Falköping och Skövde(20 km).

Skara, är idag framförallt förknippat med Skara Sommarland som är Sveriges största vatten- och nöjespark. Men staden går långt tillbaka i historien som bland annat biskopsstift. Skara domkyrka är väl värt ett besök.

Falköping, beläget på Falbygden mellan platåbergen Mösseberg och Ålleberg. Sedan medeltiden en viktig handelsplats, utvecklades sedan till en betydande järnvägsknut. Mösseberg är ett naturskönt friluftsområde. Här erbjuds besökarna olika typer av rekreation som vandringsleder, badsjö, utsiktstorn mm. Det sägenomspunna Ålleberg erbjuder en magnifik utsikt över Falbygden. Detta är segelflygets Mecka, det var här som segelflyget introducerades på 1930-talet. Sägen säger att Ållebergs ryttare står i full rustning och sover i ett hemligt bergrum för att kunna rycka ut om Falköping är i fara.