Sök och boka resa

search
» Våra resmål » Ungern » Storstad » Budapest » Mat & dryck

Mat & dryck i Budapest

Mat & dryck

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Mat & Dryck

Idag är Budapest en västerländsk storstad. Det märks inte minst på det stora utbudet av utländska restauranger; italienska, grekiska, thailändska, kinesiska liksom amerikanska snabbmatkedjor. Men självklart ska du äta på genuint ungerska restauranger när du är här. Undvik helst gågatan Vaci ucta och de andra stora turiststråken, så kan du äta mycket prisvärt i Budapest, även på exklusiva restauranger.

Det finns nästan alltid en meny vid entrén och ofta är den översatt till engelska eller tyska. Överst på menyn står dagens rätt, som består av soppa, huvudrätt och dessert. Det är ett mycket prisvärt sätt att prova sig fram genom det ungerska köket. En tillkommande serviceavgift på ca 15 procent förekommer, och bör då vara angiven på menyn. Om du är tveksam kan det vara lämpligt att ge motsvarande som dricks.

Bli inte förvånad om främmande gäster slår sig ner på lediga platser vid ditt bord. Detta är kutym i Budapest, även på bättre restauranger.
Det ungerska köket har många likheter med Tjeckiens, Slovakiens och Österrikes. Dock är paprikan betydligt vanligare här. Den ingår i såser, soppor, grytor och fiskrätter.

Här är namnen på några typiska rätter, väl värda att smaka:

Halászlé – en paprikakryddad fisksoppa på den så vanliga karpen.
Marhapörkölt tarhonyával – en gulasch på nötkött i starkt kryddad paprikasås, oftast serverad med nudlar.

Töltött-paprika – paprikor som är fyllda med kött och ris, serverade med kokt potatis och tomatsås.

Brassoi aprópecsenye – en vitlöks- och paprikakryddad gryta på fläskkött, serverad med stekt tärnad potatis.

Prova också gärna gåslevern Libamáj zsirjában – den anses vara en verklig delikatess och är på ungerskt vis stekt i sitt eget fett.

Ungern är sedan gammalt en betydande vinproducent. Man framställer fina vita matviner på riesling och chardonnay, men också många halvtorra viner, både vita och röda. De brukar vara ganska aromrika och passande till den kryddstarka maten. Mycket typiskt ungerskt är det vita tokaji-vinet, ett kraftfullt och fylligt vin som finns alltifrån torrt till mycket sött. Prisspannet är stort, det finns hela skalan från enkla fabrikat till kvaliteter som vi i Sverige får betala 500 kr litern för. Så passa på att provsmaka i tokajerns hemland.

Budapest är berömt för sina många och fina kaféer. Flera av dem är från 1800-talet och utgör en del av stadens historia. New York Kavehaz, inrymt i det ståtliga New York-palatset, är ett av de klassiska med magnifik inredning. Gerbeaud Cukraszda invid gågatan Vaci utca är ett annat 1800-talskafé, berömt för sina fantastiska bakverk. Kaféet har uteservering, men missa inte den lyxiga interiören med vackra mattor och ståtliga kristallkronor.