Topp 10 weekendkombinationer i Europa

De bästa tipsen från Sembos Reseexpert, Marco Edin

Jag älskar att uppleva mer än en plats när jag reser. Det finns så mycket att se och göra i världen och inte tillräckligt med tid för allt. Men genom att besöka mer än en destination på samma resa får du ut lite mer av varje resa än du annars skulle få.
Så, om du vill se mer än en stad på samma resa, vart ska du åka? Det beror helt på vad du gillar, men här är några av mina favoritkombinationer:

1. Liverpool och Manchester

Jag besökte båda dessa städer för första gången i januari i år, mest för att jag hittade billiga flygbiljetter till Manchester. Liverpool är mycket mindre, och lätt att ta sig runt och se de flesta/alla sevärdheter på en dag eller två.
Manchester är mycket större och staden där jag rekommenderar att du spenderar mest tid. Om man ska sammanfatta städerna lite kort så är det att Liverpool är en gammal hamnstad, med ett starkt tema av Beatles och fotboll, medan Manchester är en gammal industristad som omvandlat sig till något riktigt trevligt, med kanaler och små båtar nästan överallt i stadsbilden. Och även Manchester är såklart känt för sin fotboll.
Missa inte steak and ale-pajen på Old Wellington, som har serverat delikatessen i över 150 år. Och om du är en cocktailnörd, se till att besöka The Alchemist i antingen Liverpool och Manchester.
Kolla flyg till både Manchester och Liverpool och välj flygplatsen som är billigast/bäst för dig. Jag tog en direktbuss från Manchester flygplats till Liverpool, vilket tog cirka 1 timme. Sedan kan du ta tåget mellan städerna. Tågen avgår hela tiden och tar från 30 minuter till en timme.

2. Wien och Bratislava

Wien är en stor stad med en intressant historia som säte för en av Europas tidigare stormakter. Staden lockar musikälskare, historieintresserade och vinentusiaster, men bör vara på önskelistan för alla som älskar en stor stad med massor av saker att göra. Inte ens sju mil från Wien ligger den slovakiska huvudstaden Bratislava. Staden är inte lika stor, men har en trevlig känsla och är definitivt värd att kolla in för en dag. Stadskärnan är promenadvänlig och du får snabbt en bra överblick över den.
Priserna är mycket lägre här, så om du har begränsad budget, kan du spendera de flesta nätterna här och kanske en i Wien. Om du reser på sommaren, se till att resa mellan de två städerna med båt på Donau. Det tar lite längre tid, men ger dig en massa fina vyer. Se till att kolla flyg till både Wien och Bratislava när du bokar din resa!

3. Helsingfors och Tallinn

Både Helsingfors och Tallinn är städer som de flesta svenskar kanske förknippar med kryssningar från Stockholm, där man bara spenderar en dag i land. Men båda städerna förtjänar mer än en dag. De förtjänar egentligen mer än två var också, men det kan vara en bra start.
Helsingfors påminner en hel del om svenska städer, men är tillräckligt annorlunda för att vara spännande. Ett besök på shoppingcentret Stockmann eller en kaffe på Muminkaféet är några av mina favoritsaker att göra i staden. Och såklart bada bastu. Testa gärna på Löyly, som ligger i en unik träbyggnad intill vattnet.
När du är klar i Helsingfors kan du ta färjan till Tallinn. Den tar cirka två timmar och det går många färjor varje dag. Tillbringa två dagar med att vandra runt i Tallinns gamla stad och besök medeltidsrestaurangen Olde Hansa för en unik upplevelse. Du kan sedan enkelt flyga hem från Tallinns flygplats.

4. London och Brighton

London är fantastiskt. Här finns det alltid mycket att göra och många kommer hit gång efter gång. Men om du inte sett så mycket mer av Storbritannien kan du med fördel ta tåget till Brighton, som bara tar runt en timme. I Brighton kan du känna på en helt annan stämning än i London. Missa inte den ikoniska Brighton Pier, med sina restaurangbodar och butiker. Sov en natt eller två i Brighton innan du åker hem. Vill du göra det enklast för dig så väljer du ett flyg hem som går från Gatwick. Då behöver du inte åka inom London.

5. Paris och Troyes

Jag älskar god mat och dryck, och efter Italien skulle jag sätta Frankrike överst på min topplista för båda delarna. Paris är magiskt, särskilt andra eller tredje gången du är där och redan har sett sevärdheterna, så att du kan fokusera på staden själv.
Om du är intresserad av champagne, finns det två städer inom en kort tågresa som är värda att besöka. Den mest kända är Reims, den största staden i Champagne-distriktet. Om du dock vill ha något som känns mer äkta och verkligen vill uppleva la bonne vie, kan Troyes vara något för dig. Champagnes gamla huvudstad har ett riktigt sött centrum med korsvirkeshus. Och mycket champagne, naturligtvis. Tåget från Gare de l'Est tar cirka 1,5 timme.

6. Bordeaux och Saint-Émilion

Gillar man vin och Frankrike är Bordeaux en underbar stad. Till skillnad från Paris är det lätt att promenera i staden, där de flesta sevärdheterna ligger inom gångavstånd från varandra. Staden har en liknande känsla som Paris, men mindre. Och den har utmärkta viner, varav en del kan provas på museet La Cité du Vin. Och om du verkligen är intresserad av viner eller vackra små städer, bör du ta en 40 minuters tågresa till Saint-Émilion.
Förvänta dig horder av turister och lite överprisat vin. Om du reser på en tight budget bör du besöka staden över dagen. Annars kan du stanna här en kväll för att verkligen njuta av den lilla staden. Du kan också bo i närheten, på en av vingårdarna, till exempel den ganska rimligt prissatta Chateau La Grande Clotte.

7. Bologna och Modena

Om jag vill resa någonstans och äta god mat, åker jag till Bologna. Det finns ingen stad som ens kommer i närheten enligt mig. Restaurangerna och barerna håller en riktigt hög nivå och det finns många ställen som erbjuder aperitivi, där du betalar för en drink och sedan kan äta så mycket snacks/smörgåsar du vill. Stadskärnan i Bologna är full av täckta gångvägar, som skyddar dig från solen på sommaren och regnet och kylan på vintern.
Bologna är som allra bäst när staden kombineras med något annat. Om du är riktigt historieintresserad, stanna en natt i Ravenna eller Florens, men annars, åk till Modena istället, som ligger cirka 20 minuter bort med tåg. Staden är hem till en av världens bästa restauranger, Osteria Francescana. Om du inte känner för att spendera över 500 euro på mat och dryck på en kväll, finns också restaurangens lite enklare alternativ, en bistro med mer rimliga priser, Francheschetta58. Och om du är intresserad av bilar, missa inte Ferrari-museet.

8. Bilbao och San Sebastian

En annan för matälskare där ute. Bilbao har mycket på gång. Den gamla staden är vacker, sevärdheterna är fantastiska, och maten är i toppklass. Vad jag gillade mest med staden var dock att det kändes som att staden andades av pånyttfödelse. Gamla hamnbyggnader förvandlas till något nytt och staden expanderar mot havet. Jag ser fram emot att se hur mycket som har ändrats nästa gång jag kommer dit.
Bilbao är bäst ihop med sin granne San Sebastián, som är ännu mer känd än Bilbao för sin mat. Med 10 Michelin-restauranger i en stad med 200.000 invånare, är detta den mest prisbelönta staden i världen per capita! Hotellen är vanligtvis mycket dyrare än i Bilbao, så det bästa är att ta två nätter i Bilbao och en i San Sebastian.

9. Tirana och Ohrid

Tirana i Albanien har vanligtvis billiga flyg från större delen av Europa. Staden har några sevärdheter, men inte tillräckligt för en weekendresa i sig självt. Men att börja här och sedan åka till den lilla staden Ohrid i Nordmakedonien ger dig en rolig och lite annorlunda blandning av städer. I Tirana är en av de främsta sevärdheterna den tidigare hemliga underjordiska bunkern Bunk'Art, som ligger några kilometer utanför staden. Den var i bruk fram till tidigt 2000-tal och öppnade upp som museum 2014. Dessutom bör du inte missa Pyramid of Tirana, som byggdes av Albaniens diktator under 80-talet, för att därefter förfalla och nu på nytt se liv i en nyrenovering som gjort den till ett centrum som fokuserar på att lära ungdomar om programmering och robotar.
Från Tirana är det cirka 14 mil till staden Ohrid i Nordmakedonien, som ligger bredvid sjön som även den heter Ohrid. Det finns några hotell precis bredvid sjön, med egna sandstränder. Men för att få den bästa känslan av Ohrid bör du bo i gamla stan. Det finns en flera bra restauranger runt om i staden och prisnivån är troligen den lägsta du kommer att stöta på i Europa.

10. Prag och Cesky Krumlov

Prag är en underbar stad i sig, och om du besöker för första gången, bör du absolut stanna här hela resan. Staden är en spännande destination oavsett om du är intresserad av fest, kultur, historia, hantverksöl. För att få en bra överblick av staden, gå från Strahov-klostret genom slottet, över Karlsbron, ner till Gamla stans torg och avsluta vid Vaclavplatsen. Därefter kan du fokusera på vad du nu tycker verkar mest spännande.
Men, om du har varit i Prag tidigare och vill komma tillbaka och se något mer, finns det inget bättre än staden Cesky Krumlov. Staden, som ligger cirka två timmars bilresa söder om Prag, känns som en sagostad, med en flod som omger större delen av gamla stan. Det kommer att vara massor av turister som kommer hit på dagsturer från Tjeckien, Österrike och Tyskland, vilket är den främsta anledningen till att jag tycker att du ska stanna en natt. Då kan du utforska centrum på morgonen eller kvällen utan folkmassorna.
Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare