Bilsemester genom Frankrike: Sagolika byar, lavendelhav och riviera

Utforska de tre stora vinregionerna Provence, Alsace och Bourgogne. Kombinera kultur, natur och strand och upplev det bästa som Frankrike har att erbjuda.

Längtar du efter doften av nybakade croissanter? Drömmer du om att se de omtalade vidsträckta lavendelfälten i blom? Ta bilen ner till underbara Provence och stanna på flera intressanta smultronställen på vägen i både Tyskland och Frankrike. Att åka på bilsemester genom Europa är det bästa sättet att se så mycket som möjligt under en och samma resa. Med denna resplan kan du övernatta i den levande universitetsstaden Göttingen och strosa längs samma gator som Hollywoodstjärnan Russell Crowe i franska Gordes. Använd den som inspiration och bygg en egen version av resan, eller boka den helt enligt våra rekommendationer!

Göttingen, Tyskland (1 natt)

Den historiska universitetsstaden Göttingen i Tyskland kryllar av imponerande sevärdheter. Bland dessa finner du det ståtliga rådhuset, St. Johannis-kyrkan och den vackra botaniska trädgården. Staden erbjuder även en charmig medeltida stadskärna att utforska, fylld av prisvärda restauranger, barer och butiker. Ta en kaffe på det mysiga torget Markt eller besök den autentiska tyska restaurangen Zum Szültenbürger och ät dig mätt på en riktigt god wienerschnitzel.

Colmar, Frankrike (1 natt)

Colmar, kanske en av Frankrikes vackraste byar, är en förtrollande liten ort i den franska vinregionen Alsace. Byn är känd för sina pittoreska kanaler, färgglada korsvirkeshus och charmiga kullerstensgator. Ryktet går att Colmar var inspiration för Disneyfilmen Skönheten och Odjuret. Det är inte så konstigt, då dess gotiska och renässansarkitektur, som Maison des Têtes och Unterlinden Museum, får dig att känna att du är i en sagovärld.

Gordes, Frankrike (2 nätter)

Den pittoreska byn Gordes, även känd som Parthenon av Provence, är en populär destination för kultur- och naturälskare. Byn är belägen på en kulle vid foten av Vaucluse bergen och erbjuder hisnande utsikter över Luberon-bergen. Gordes ståtar med sin medeltida arkitektur och kända sevärdheter såsom slottet Château de Gordes och källarna i Saint Firmin-palatset. Precis utanför byn finner du klostret Abbaye Notre-Dame de Sénanque med sina slående hav av lavendel. Bra att veta är att lavendeln endast blommar mellan juni och augusti månad. Hollywoodfilmen “A Good Year” filmades i Gordes och vill du följa i Russell Crowes och Marion Cotillards fotspår kan du ta något att dricka eller äta på restaurangen Le Renaissance!

Cassis, Frankrike (7 nätter)

Cassis, en idyllisk stad på franska rivieran, lockar med sitt livliga hamnområde och trevliga restauranger längs hamnpromenaden. Stadens charmiga kullerstensgator, färgglada byggnader och marknader med lokala produkter skapar en atmosfär av autentisk provensalsk kultur. Cassis imponerar med sin klippiga kustlinje och turkost Medelhavsvatten och sandstranden, Plage de la Grand Mer, erbjuder fantastiska vyer över borgen Château de Cassis. För den äventyrslystna finns flera närliggande calanques (klippiga vikar) att utforska. En av dessa, Calanque de Port Pin, är en 45 minuters promenad bort och den perfekta dagsutflykten för den som vill se något annorlunda. Vill man inte promenera, går det hela dagen båtturer ut till de olika vikarna. I Cassis kan man prova på flera vattensporter såsom dykning, snorkling och båtfiske och stadens omgivande berg och vingårdar erbjuder möjligheter till vandring och vinprovning.

Dijon, Frankrike (1 natt)

Utforska senapens stad Dijon på hemvägen! Dijon är huvudstad i vinregionen Bourgogne och det perfekta stoppet för alla matälskare. Staden är lite av en gastronomisk hub och stoltserar med flera restauranger som vunnit Michelinstjärnor, såsom Cibo och L'Asperule. Dijon hyllas även för sin rika historia, vackra arkitektur och lokala vinproduktion. Beundra den ståtliga katedralen eller ta del av konst och kultur på museet Musée des Beaux-Arts. Ett måste är att besöka den kända marknaden Les Halles där du kan både köpa och provsmaka lokala delikatesser. Marknaden har öppet tisdagar, torsdagar, fredagar och lördagar.

Mainz, Tyskland (1 natt)

Mainz är en universitetsstad fylld av historia, belägen vid den vackra Rhenfloden. Staden har blivit utnämnd till Tysklands officiella vinhuvudstad och är fylld med mysiga tavernor och vinkällare. Mainz stoltserar med sin stora, gamla stadskärna och sin magnifika romersk-katolska katedral som byggdes för över 1000 år sedan. Den tyska staden har även en livlig konst- och musikscen med event som passar alla åldrar. På sommaren kan man slappna av i en solstol på den konstgjorda stranden Rheinstrand längs floden och beställa något svalkande att dricka från strandbaren.
Den här bilresan genom Tyskland och de franska vinregionerna ner till rivieran, erbjuder en mångfald av upplevelser. Upplev allt från den pittoreska byn Colmar till de hisnande lavendelfälten och vingårdarna i Provence. Det är en resa som kombinerar historiska sevärdheter, gastronomiska äventyr och natursköna underverk, vilket gör den till en minnesvärd semester längs både landsbygd och kust.
Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare