10+ saker att göra i Budapest

Här hittar du de bästa sevärdheterna!

Budapest är fyllt av sevärdheter, mysiga restauranger, caféer och butiker! Här kommer lite tips på vad du kan göra för att förgylla din resa:
Ta ett bad på Gellért- eller Szechenyibadet
Det finns få saker som förknippas så starkt med Budapest som badhuskulturen! Det kanske allra mest kända badhuset heter Gellért och har bassänger både utomhus och inomhus, samtidigt som det finns en stor relaxavdelning. Men medan Gellért är mer känt, så är Szechenyi många besökares favorit! Badhuset har både inomhus- och utomhuspooler med vatten direkt från varma källor undertill, och vattnet är varmt året om. Kommer du under vintern finns det inget härligare än att hoppa i 38-gradigt vatten samtidigt som det är minusgrader i luften! I en av de största poolerna brukar det sitta folk och spela schack, ett nöje som många ungrare har gemensamt.

Åk världens näst äldsta tunnelbana
Budapests tunnelbana öppnades redan 1896, vilket gör den till näst äldst i världen efter Londons. Den äldsta delen av tunnelbanan är den gula linjen, vars tåg också är mycket mindre än övriga tunnelbanelinjer.

Låt smaklökarna frodas på saluhallen
I den vackra byggnaden, smidigt beläget vid tunnelbanestationen Fővam Tér. När du går in i den vackra 1800-talsbyggnaden möts du av långa rader av markandsstånd som säljer frukt och grönt, kött och annat ätbart!

Promenera i slottsområdet
Högt ovanför Donaus flodbank, på slottshöjden, ligger Budas slott, som har anor från 1300-talet. Idag är Ungern en republik och slottet är istället hem till Budapests historiska museum samt nationalgalleriet, som båda är värda ett besök. För att få bästa upplevelsen av slottsområdet, ta bergbanan, byggd 1870, från nedre delen av kullen upp till toppen. Det första du möts av när du kommer upp till toppen är Sandorpalatset, som är hem åt Ungerns president. Härifrån är det inte heller många meter till slottskomplexet, som är Unescomärkt! Går du istället åt motsatt håll, kommer du till två andra av Budapests stora sevärdheter, Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen.

Matthiaskyrkan med sitt vackra tak är en av slottshöjdens höjdpunkter. Kyrkan byggdes redan på 1000-talet, men har ändrat skepnad under historien, senast på 1800-talet, då kyrkan fick sitt vackra mönstrade tak. Precis intill ligger också Fiskarbastionen, eller Halászbastya, som den heter på ungerska. Från denna vackra vita fästning har du vacker utsikt över Donau, parlamentet och större delen av centrala Budapest. När du känner dig klar i slottsområdet kan du gärna promenera nedför trapporna vid Fiskarbastionen.

Det ungerska parlamentet som du kanske nyss sett från Fiskarbastionens höjder, är riktigt utsmyckat! Byggnaden är Ungerns allra största och blev klar 1904. För att få en riktigt bra vy av den, se till att vara på andra sidan Donau. Om du precis varit vid Fiskarbastionen kan du promenera ned till floden, annars kan du ta metron till Batthyány tér för finast utsikt. För att titta närmre på parlamentet åker du till stationen Kossuth Lajos tér. När du har tittat klart på parlamentet kan du fortsätta längs floden cirka hundra meter söderut. Här hittar du monumenet “skorna på Donaustranden”, som symboliserar de judar som sköts ihjäl på denna plats 1944-1945.

Vill du veta mer om judendomen i staden, både dåtida och nutida, bör du sedan bege dig till Dohány-synagogan, som är Europas allra största synagoga, med plats för 3000 personer. Synagogan byggdes på mitten av 1800-talet och klarade sig, om än skadad, under andra världskriget. Precis bakom synagogan ligger dessutom en minnesplats, Raoul Wallenbergs minnespark, till minne över de drygt 400 000 ungerska judar som mördades av nazisterna. Minnesplatsen kanske största kännetecken är dess träd i silver, vars löv har namn på flera av alla de som mördades.

Känner du att du behöver uppleva något annat härefter, kan du gå till Szimpla Kert, Budapests kanske allra främsta ruinbar - något som är typiskt för den här delen av Budapest. Barerna är byggda i övergivna hus, som varit på väg att rivas och just Szimpla Kert erbjuder spännande upplevelser både dagtid och kvällstid. Under dagen, och framförallt på söndagar, hålls här en matmarknad, medan det under kvällstid blir till en nattklubb. De flesta av dessa barer har en intressant inredning, oftast bestående av vintagemöbler som blandas huller om buller.
Känner du att du vill ha en paus från det hektiska stadslivet, finns det flera bra alternativ. I Donau, precis norr om parlamentet, ligger Margaretaön, som brukar locka ungrare som vill slippa undan storstadspulsen en stund. Här finns också flera termalbad, så om du vill testa på något som inte är lika känt bland turisterna kan du bege dig hit.

Lite längre ut från centrum ligger Memento Park, ett utomhusmuseum tillägnat kommunistiska statyer, som togs hit efter att Ungern lämnat kommunismen bakom sig. Muséet är ett spännande val för den som vill ha en känsla av hur det var i staden innan kommunismens fall.
Ännu längre ut, några mil norr om Budapest, ligger den lilla staden Szentendre, en känd konstnärsstad som huserar flera spännande konstmuséer samt det spännande marsipanmuséet. Staden har också en friluftspark, Skanzen, som är byggd efter svensk förebild.
Den som vill uppleva något annat, som är typiskt ungerskt, beger sig istället söderut, till Pusztan, den ungerska stäppen. Från Budapest går det flera olika utflyktsbussar med turer hit, där du kan se uppvisningar av Csikos, ungerns motsvarighet till Cowboys. En upplevelse du inte får missa!



Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare