Vart i Thailand ska man åka egentligen?

Bangkok, östkusten, västkusten eller öarna? Det finns så otroligt mycket att se och göra i Thailand att det kan vara svårt att veta var i landet man ska bo! Här kan du läsa om de populäraste destinationerna i Thailand och få inspiration inför din nästa resa.

Thailand har allt! Fantastisk natur, härliga vita sandstränder, god mat, behagligt klimat, fantastiskt undervattensliv, imponerande sevärdheter och inte minst en extremt gästvänlig befolkning.

Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Thailand, och hur man kan kombinera olika öar!



Se alla våra reseförslag till Thailand här

Bangkok

Bangkok är ett självklart stopp på din resa till Thailand. I Thailands huvudstad blandas moderna skyskrapor med kåkstäder och traditionella palats. Här hittar du bland annat stora shoppingcenter och spännande marknader.

Om du har någon dag extra när du är i Bangkok kan du med fördel ta en flodtur på den stora floden Chao Phraya. Passa på att bo på lite lyxigare hotell, eftersom det är så mycket billigare än hemma.



Koh Samet



Koh Samet är en liten och lugn ö. Den ligger bara ett par timmar med bil från Bangkoks puls och ca 30 minuters båtresa från staden Ban Phe, nära Rayong på fastlandet. Hit reser man för att slappna av, sola och bada på silkeslena stränder, äta goda middagar och kanske dyka eller snorkla.

Med klarblått vatten och vit mjölig sand, och sin smala strand kantad av palmer är det så vackert att man tror sig vara i paradiset. Fler och fler börjar få upp ögonen för Koh Samet som ett semestermål i Thailand. Thailändare har länge haft ön som sitt favorit semesterställe och tillflyktsort under helgerna, så för dem är det inte nytt.

En stor fördel med ön är det stora utbudet av stränder som alla erbjuder något unikt. Det är en liten ö och man kan lätt gå mellan stränderna, och runt hela ön på en dag. Populärast är Diamond Beach som är den första stranden på östra sidan. Östra sidan står för de vackraste stränderna, men även för mest turister. Om du söker avskildhet ska du ta dig söderut. Då sinar turisterna och du hittar mer orörda stränder.

På kvällarna dukas det upp bord i sanden och det serveras barbeque. Senare på kvällen kan man gå till en strandbar och ta sig en drink och ligga och mysa i de thailändska trekants kuddarna och njuta av härlig musik och havets brus. Kan det bli mer semester än så?!?



Ko Chang


Ko Chang har blivit ett alltmer populärt alternativ bland Thailands många härliga öar och går bra att kombinera med Samet. Denna vackra ö nära gränsen till Kambodja är Thailands största ö, och lockar med avkoppling, regnskogsklädda berg och fina stränder. Här kan du snorkla, dyka, vandra i djungeln och bada vid vattenfall – eller bara ta det lugnt och njuta av det goda semesterlivet!

Öns bästa stränder ligger på västkusten. Den vita stranden, White Sand beach, är 5 km lång med kokospalmer och mycket folk. Stranden vid Coconut Bay (Klong Phrao beach), ytterligare 5 km söderut räknas till de bästa och här är lite mindre trängsel. Även nästa strand söderut, Hat Kai Bae, är mycket fin och här är ännu något lugnare. Vill man inte ligga still på stranden kan man göra utflykt inåt ön till vattenfallet Klong Plu, åka båt till någon av småöarna utanför Ko Chang, dyka eller snorkla och gå på Thai-boxning. Helt säkert är att semesterdagarna på Ko Chang blir en härlig upplevelse.

Den inre delen av ön är nästan orörd och terrängen är svårframkomlig. Det går en asfalterad väg nästan runt hela ön och den blir smalare ju längre söderut du kommer. Vägen går upp och ner med skarpa kurvor och är riktigt kul om man inte har bråttom. Man passerar små byar där lokalbefolkningen säljer sina varor på marknadsstånd längs vägen, små restauranger och många skyltar som visar vägen till olika hotell och resorts.

Solnedgången är utomordentligt vacker på Ko Chang. Sätt dig på någon av restaurangerna eller barerna nere på stranden, beställ något kallt att dricka och bara njut av den härliga stämningen. Vissa restauranger och barer sätter ut mattor och bord på stranden där du kan sitta och invänta mörkrets inbrott.

Man tar sig lättast med flyg från Bangkok till Trat, och därifrån är det bara en liten båtresa ut till ön. Ett annat alternativ är att boka en taxi som hämtar upp dig på Bangkoks flygplats och kör dig de ca 4 timmarna till hamnen i Trat, och därefter en snabb bilfärja innan du blir lämnad utanför ditt hotell på Ko Chang.

Koh Kood


En timme söder om Ko Chang ligger en av de finaste öarna i Thailand, Koh Kood. Det här är så långt österut det går att komma i landet. En relativt stor ö med magiskt vackra stränder och ett par lyxiga hotell och enklare boende-alternativ. Vad sägs om kritvit sand med palmer som tagna direkt ur paradiset? Koh Kood är fortfarande rätt okänt och väl värt ett besök om du vill uppleva en semester som direkt tagen från resekatalogen för dig själv.

De bästa stränderna finns på västra sidan av ön och är otroligt fina med grönblått klart vatten, vilket gör ön till ett paradis även för de som gillar att snorkla och dyka. Det finns en uppsjö av platser att se sig om på under vattenytan.

Det är fortfarande få turister på ön, och båttrafiken dit har varit sparsam eftersom ön inte har så många bofasta, cirka 1500.

Koh Samui


Koh Samui är den näst största ön i Thailand och har blivit en av landets mest populära och trendiga semester-öar. Det finns ett 20-tal stränder på ön. Runt ön och igenom byarna går en asfalterad huvudväg med moderat trafik. I de större byarna är det livligt, glatt och emellanåt charmigt bullrigt. Chaweng Beach är den livligaste. Kanske för att stranden är längst med vit finkornig sand, samt att de flesta hotellen ligger här. Trots det finns här gott om plats för din handduk. Här finns otaliga strandförsäljare samt vattensporter som jet-ski, paragliding och segelbåtar.

En kort bit söderut hittar du den lugnare och grovkorniga Lamai Beach. Härligt lång och glesare mellan solstolar och försäljare. En annan favorit är Choeng Mon stranden, vacker månformad sandstrand med högresta palmer och ett fåtal hotell. Mysigt, lugnt och fridfullt.

Koh Samui frestar med en salig blandning av lokala specialiteter och ett mycket internationellt kök. Vill du mysa till det hittar du lätt en trevlig strandrestaurang. Gräv ner fötterna i sanden och njut av vågornas brus. Garanterat lyckat.

På Chaweng Beach, bakom huvudgatan tvärs över bron, finns en liten marknadsplats med enklare thaikrogar. Ett stycke bort ligger byns barområde med hög stämning. Shopping – drygt 5 km kantad av butiker!

Missa inte underbara fiskebyn Bho Phut. Mysiga restauranger och barer med lokal atmosfär.

Koh Phangan


Paradisön Koh Phangan ligger två mil norr om Koh Samui, och är både lugnare och mer ostörd än storasyster söderut. Koh Phangan lockar med fullmånefest och billigt backpacker boende, men också med några av Thailands vackraste stränder. Flera av dem har blivit populära bland barnfamiljer genom ett bra utbud av varierat boende och många mysiga restauranger. Det här är också bästa ön för den som vill gå en kurs i yoga eller meditation. Även om Haad Rin stranden har blivit känd för sina Full Moon Parties, då folk reser hit från när och fjärran för att festa till solen går upp bör du inte bli bortskrämd från Koh Phangan. Det är bara Haad Rin längst söderut som är högljutt exploaterad. Resten av ön är lugn med tysta stränder.

Öns bergiga inre täcks av tät djungel, och de 20 stränderna som sträcker sig som ett pärlband runt ön. Det är ofta mysiga små badvikar avgränsade av granitklippor eller mangroveskog, där det är lika härligt att njuta av den thailändska solen som det är att simma ut med mask och snorkel för att njuta av korallernas färgprakt.

Koh Tao

Omgiven av fantastiska korallrev och ett av Thailands klaraste vatten är det inte konstigt att dykning ligger i fokus på Koh Tao. På den lilla ön norr om Koh Phangan ligger dykfirmorna uppradade längst stränderna och hit kommer tusentals besökare varje år för att upptäcka livet under ytan.

Öns dramatiska inre, med vackert rundade klippor och frodigt grön djungel, är värd minst lika mycket uppmärksamhet som de gnistrande korallerna och det rika undervattenslivet. Här glider semesterdagarna förbi i en jämn och behaglig rytm, där varje dag har sin höjdpunkt. Det kan vara ett dyk vid Green Rock, en grillad tonfisk och en iskall öl i solnedgången vid Sairee Beach eller kanske en fotvandring till öns högsta punkt, Two View.

Vill du få ut så mycket som möjligt av din semester kan du kombinera din resa till Koh Tao med exempelvis Koh Samui och Koh Phangan som bara ligger ett par timmar därifrån med båt.

Koh Lanta


Utanför staden Krabi ligger Koh Lanta som i sin tur är omgiven av många fina öar. Det är lätt att ta sig till Koh Lanta. För inte så länge sedan blev en bro från fastlandet färdigbyggd, vilket underlättar när man ska dit. Man kan ta en minibuss från Krabis flygplats direkt till ön, det tar cirka 3 timmar.

Koh Lanta kallas även svensk-ön. Backpackers från Sverige upptäckte ön redan på 70- eller 80-talet. Sedan dess så har ön blivit allt mer och mer populär. Vad är det som lockar så många till just Koh Lanta?

För svenskar som reser med barn och ska stanna borta länge så är svaret enkelt. Det finns bland annat en svensk skola och ett starkt community med många eldsjälar. Även om man inte ska vara borta så länge passar Koh Lanta perfekt för barnfamiljer. Mer barnvänlig ö finns nog inte i Thailand.

Det är många som älskar ön, och det förklaras förmodligen av att naturen är fin, att ön är så lugn och att det finns så många stränder att besöka. Den tre km långa Klong Dao beach, längst upp på ön, är bred, långgrund och barnvänlig. Här sägs solnedgångarna vara som vackrast, och här ligger de flesta av våra hotell. Strax söderut följer fina Long Beach med ljusgul, finkornig sand. Den är namnet till trots något kortare än Klong Dao. Klong Nin beach ännu längre söderut har smaragdgrönt vatten och en lummig grönska med vajande palmer längs stranden. I bakgrunden syns den tropiska regnskogen. Ytterligare ett stycke söderut finns Klong Khong beach med gott om klippor och stenar.

Missa inte att gå ut och äta på de pittoreska pålhusen i byn Saladans hamn. Här är ställena ganska enkla och menyn rätt kort, men du får utmärkt mat och oftast en fin utsikt över vattnet och hamnen.

Det är relativt enkelt att ta sig runt på ön eftersom det finns få vägar.

Öarna söder om Koh Lanta


Sydöst om Koh Lanta ligger Koh Ngai, Koh Mook, Koh Kradan och längre sydöst ligger Koh Lipe. Vill man besöka dessa öar är Koh Lanta en riktigt bra utgångs-punkt, men man kan också åka från Trang och närliggande pirer.

Det finns med andra ord gott om olika ökar att besöka men du behöver inte stressa upp dig med att försöka besöka alla. På bilden nedanför ser du ett par olika rutter som du kan använda för att lista ut din egen väg i öriket.

Koh Ngai



Koh Ngai ligger närmast Ko Lanta på östsidan. Ön är frodig med grönskande regnskog, undangömda romantiska stränder och ett kilometer långt rev som sträcker sig runt ön. Det finns bara några få platser att bo på, vilket gör ön till en riktig Robinson ö.

På Ngai finns inga bofasta thailändare så här finns heller ingen by att strosa omkring i, inga vägar och bilar – allt handlar om den vackra stranden och utsikten över andra härliga öar i horisonten. Det är solande och badande som gäller och eventuellt lite snorkling, men that’s it. För den riktigt äventyrlige kan du hyra ett tält, men det finns också lyxiga resorts med pooler och närhet till stranden.

Vit sand, kristallklart vatten, långgrunt och därmed barnvänligt ända ut till korallrevet 40 meter från land. Vid lågvatten på morgon och eftermiddag vadar du med vatten till knäna ända ut till revet.

Tröttnar du på avkoppling på stranden kan du vandra upp i djungeln och se på uppspelta apor och färgglada fåglar.

Koh Mook


Strax utanför den vidsträckta Trang kusten, söder om Koh Lanta ligger den lilla fridfulla ön Koh Mook, som betyder Pärlön. Det är en fridfull ö med fina stränder och härlig grönska, som gjort för en resa på tu man hand.

Här tillbringar man det mesta av sin semester på det sätt de flesta tänker sig en resa till Thailand. I en hängmatta eller med tårna i sanden och med dagslånga behandlingar av solen och det varma vattnet. Tycker du om att snorkla har du ytterligare ett skäl att resa hit.

Öns mest kända attraktion är naturfenomenet Emerald Cave, smaragdgrottan dit man kan resa med båt och sedan simmar in i. När man till slut når målet uppenbarar sig en vacker lagun omgiven av branta klippor, där man bara skymtar himlen genom ett stort hål i berget. En härlig upplevelse! Det finns flera öar i närheten att göra utflykter till, t ex Koh Ngai och Koh Kradan.

Koh Kradan


En fyra gånger en kilometer liten skogsklädd ö kantad av ljusa stränder och korallrev och två bra dykplatser, Pink Ridge och Eastern Drift. Ön är vacker så det gör ont, vilket många tycker, antalet hotell och turister blir fler för varje år. Här råder samma stiltje som på andra öar i Krabis och Trangs skärgård: paddla kajak, snorkla, dyk, läs, ät, spela backgammon och… ja, det var precis allt som erbjuds.

Inga bilar, inga mopeder och magiska solnedgångar. Koh Kradan är inte svårt att ta sig till men ändå är det väldigt lite folk här. Den längsta stranden ligger på västra sidan och sägs vara en av de vackraste i Thailand, men missa absolut inte Sunset Beach på andra sidan. Det krävs en kort promenad på en stig genom djungeln för att ta dig dit, men det är värt vartenda steg.

Här hittar du både lyxigare boendealternativ och billiga budgetvarianter. Koh Kradan är lugnet självt och ordet stress existerar inte här. Njut av det kristall-klara vattnet och utsikten från en klassisk gunga byggd av drivved.

Koh Lipe


Den lilla ön Koh Lipe har blivit känd för sina osannolikt vita stränder med sin pudersand och sitt turkosa vatten – ön kallas ofta Thailands Maldiverna. Det blir inte mycket mer paradis än så här! Tro för den skull inte att det är någon Robinsonö, många brukar tvärtom bli överraskade av att Koh Lipe erbjuder så pass mycket restauranger, butiker och kvällsliv.

Koh Lipe är en liten ö, bara drygt två kilometer tvärs över. Man kan promenera runt ön på drygt två timmar. Den ligger nästan så långt söderut man kan komma i den thailändska övärlden, inte långt från Malaysias mest kända turistö Langkawi. Här kan du koppla av på någon av öns tre huvudstränder; Pattaya Beach som är den mest populära, Sunrise Beach som är den längsta stranden och Sunset Beach som är den minsta stranden. Det finns en rad stränder till på ön där du garanterat får vara mer för dig själv. Alla går inte att nå till fots utan går endast att ta sig till via longtailbåt.

Folklivet på Koh Lipe upplever du allra mest utmed öns pulsåder Walking Street, som är en 800 meter lång gågata mellan Pattaya Beach och Sunrise Beach. Butiker, barer, restauranger och dykcenter ligger tätt och under hög-säsongen är pulsen hög på kvällarna. Ändå är det förstås inget Phuket, allt är relativt. Turistlivet har kvar lite av sin avslappnade backpacker stil, med skyltar som målats för hand på drivved.

Ett tips är att ta en nattlig båttur för att se de magiska självlysande plankton som finns i vikar runt ön, eller åk till den större ön Koh Adang, där man kan vara nästan ensam på stranden.

Du tar dig lättast till Koh Lipe med inrikesflyg till Hat Yai, och därefter en två timmar lång taxiresa till hamnen i Pakbara. Sen är det bara en timme med speedbåt innan du är framme på denna paradisö. Man kan även ta båt från Langkawi. Den tar cirka 2 timmar.
Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare