Sök och boka resa

search
Florens
» Våra resmål » Italien » Storstäder » Florens

Florens i Italien

En vacker stad med en intressant historia.

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Florens i Italien

Toscana

Florens är en av Italiens mest kända och välbesökta städer. Stadskärnan är liten och trång så du tar dig lätt runt till de olika sevärdheterna. Här kan du strosa omkring på de bilfria gatorna som med jämna mellanrum öppnar upp sig till stadens livfulla piazzor (det italienska ordet för torg). Hit åker du för att njuta av de historiska byggnaderna, häpnadsväckande konstverk, stadens alla museer, de mysiga caféerna och den goda maten på de trevliga restaurangerna. Intrycken från denna fantastiska stad, som även kallas Toscanas pärla, lämnar ingen oberörd.

Mycket att se

Du hinner med mycket i Florens på en weekend tack vare att allt är samlat på nära avstånd. Stadens mest kända kyrka och dess stolthet, Il Duomo, reser sig upp mellan de anrika byggnaderna som den magnifika byggnad den är. Denna och även kyrkan Santa Croce är ett måste att besöka. Kvarteren runt Santa Croce är en samlingsplats för många konstnärer och inne i kyrkan har många florentinare sin gravplats, bland andra Michelangelo och Galileo Galilei. Uffizzierna anses vara ett av världens främsta och äldsta konstmuseum och är väl värt ett besök. Här finns de stora konstnärernas verk samlade. Det mest kända är Botticellis, Venus födelse. Boka tid i förväg så slipper du de långa köerna.

Andra sevärdheter du inte bör missa är den kända medeltida bron, Ponte Vecchio som är känd för sina guldsmedsbutiker som pryder hela bron. Bron tar dig över floden Arno till den södra delen av staden som är den mindre turistiska sidan. Om tid finns är ett besök i Boboli Garden att rekommendera, en fantastisk trädgård mitt i Florens med skulpturer från 1600- och 1800-talen. Härifrån kan du även ta en promenad på ca 20 minuter upp till det klassiska torget och stans bästa utkiksplats, Piazzale Michelangelo. Sätt dig ner och njut av utsikten över centrala Florens och de kullar och berg som omger staden. Speciellt fint är det kvällstid med utsikt över den upplysta staden. Här finns även en kopia av Michelangelos kända staty, David.

*Världskända rätter & röda viner *

Florens har ett stort utbud av restauranger och barer/caféer som ligger utspridda över hela staden, både norr och söder om floden. Det florentinska köket är välkänt för sin Bistecca(stor kalv- eller oxstek) som är ett måste att beställa in i sällskap med ett typiskt toskanskt rödvin. Vid Piazza República ligger det anrika caféet Gilli som funnits sedan 1733, känt för sina cocktail och är väl värt ett besök trots de höga priserna. Trattorior och Osterior finns det gott om och här får du oftast mycket mat för pengarna. Mellan ca 19 och 21 är tid för Aperitivo, en populär tradition bland italienarna. Beställer du in något att dricka får du fritt äta av de tilltugg som dukats fram vid baren. En del barer har så mycket Aperitivo att ni kan hoppa över middagen. För dig som är matintresserad får du inte miss Saluhallen, Mercato Centrale vid Piazza San Lorenzo. Det är en upplevelse att strosa runt bland alla delikatesser, viner och annat smått och gott. Saluhallen håller öppet vardagar under förmiddagen.

Bra shopping

Shoppingutbudet är mycket varierat. Det mesta av shoppingen finner du på gatorna mellan Piazza Duomo och floden Arno. Via Calzaiuoli och Via del Corso är två av de stora shoppinggatorna i detta område. I närheten av Piazza República ligger Via dè Tornabuoni, där märkes butiker som Gucci, Prada och Cartier ligger uppradade. Mitt i stan vid San Lorenzo kyrka finner du den kanske mest berömda marknaden, Mercato San Lorenzo. Här hittar ni främst skinnprodukter, väskor, bälten och jackor, men även smycken, sjalar och halsdukar samt souvenirer. Priserna kan stundtals verka höga, men det är tillåtet att pruta! Marknaden håller stängt söndagar.

Bra att veta inför din resa

En turistskatt tas ut i Florens. Skatten är €1,50/pers/dag för 1 stjärniga hotell, €2,50/pers/dag för 2 stjärniga hotell, € 3,50/pers/dag för 3 stjärniga hotell, €4,50/pers/dag för 4 stjärniga hotell och €5/pers/dag för 5 stjärniga hotell. Detta bör ej förväxlas med Sembos klassificering utan baseras på den officiella klassificeringen. Skatten betalas direkt till hotellet, kontant och oftast vid utcheckningen.