Sök och boka resa

search
Krakow
» Våra resmål » Polen » Malopolskie » Krakow

Krakow i Polen

Krakow – bohemiskt, prisvärt och lagom stort.

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Krakow i Polen

Krakow är Polens populäraste resmål med en fantastisk blandning av gammalt och nytt, ett otroligt utbud av matställen, nöjen och shopping. Våra hotell ligger alla centralt, de flesta i hjärtat av gamla stan eller i bohemiska Kazimierz. Välj ett flyg med lågprisbolagen och bo på något av de hotell som Sembo erbjuder. Vilket hotell du än väljer har du det mesta inom bekvämt promenadavstånd.

Gamla stan och Kaziemirz

Börja med att insupa atmosfären på stora torget i gamla stan. I ett hörn av torget, som är ett av Europas största medeltidstorg, ligger Mariabasilikan från 1200-talet med stans bästa utsikt. En bit bort ligger Wawel-borgen där de flesta av Polens kungar kröntes, bl.a. kung Sigismund, sonson till Gustav Vasa. Från borgen har du gångavstånd till den judiska stadsdelen Kazimierz, stans charmiga konstnärsrevir med sina många caféer och pubar. Stan har 150 kyrkor, 41 muséer, Europas näst äldsta universitet (Collegium Maius) och mer än 30 gallerior med modern polsk konst.

Prisvärd shopping och varierat utbud

På gamla stans torg ligger passagen Sukiennice med en mångfald av souvernirer. Stans vackraste varuhus ligger på samma torg, ingång på nr 13. Från detta allsmäktiga torg utgår elva gator – alla kantade med butiker med inhemskt och importerat gods. Vill du ha ett större urval skall du besöka supershoppingcentren Galeria Krakowska (270 butiker) och Galeria Kazimierz (160 butiker) – båda inom gångavstånd från gamla stan. Marknader hittar du på torget Plac Nowy, loppis i Hala targowa på söndag förmiddag med allt mellan himmel och jord. Shoppingen är prisvärd och varierad – pruta på marknaderna!

Bohemiska caféer, kål, kött och vodka

Bara i gamla stan finns drygt 400 matställen, barer, pubar och caféer! Portionerna stora och priserna låga. Polskast av allt är nog den mustiga soppan bigos, kokt på kål, kött, korv och grönsaker. Gott med en bit färskt bröd och kall inhemskt öl, Zywie. Pirogerna – stora raviolis med fyllning (grönsaker, kött eller potatis och ost) kan vara riktigt mättande och serveras nästan överallt. Polska korvar, rökta eller torkade smakar utmärkt och är värda att prova på. Druvor odlas i landet men vinet gör ingen glad. Missa dock inte att prova de inhemska vodkasorterna Wyborowa och Zubrowka – serveras iskalla och sveps i ett drag – något av en nationalsport.

Pubar, jazzhak, diskotek och klassiskt

Klassiska konserter kostar mellan 20-40 PLN. Biljetter köps på turistkontoret på gamla stans torg. Bra jazz kan du höra på rökiga, stora Harris i underjordiska valv med härlig atmosfär. Litet och trångt är det på Piano Rouge och i U Muniaka – alla tre i gamla stan. Clubs för yngre finns på Paradox, egentligen ett diskotek, Lubu Dubu (´70 och ´80-tals musik) samt Kitsch – alla i samma byggnad på Wielopole 15. Populära clubs är också Prozak, Faust och Cie?.

SEMBO GILLAR

Bageln härstammar enligt sägen från Krakow. Ingenstans smakar de så gott som hos de många gatuförsäljarna. Billigt och gott om blodsockret sjunker. Heter obwarzanki på polska.

Säljs i blå gatustånd, främst i gamla stan

Söndagsmarknaden med inhemsk textil, second hand, antikviteter, parfym och en massa trevligt småkrafs. Öppet på förmiddagen. Prutläge.

Plac Nowy i Kazimierz

Restaurang Klezmer Hois med mysig gammal inredning och spetsdukar på borden. Utsökt husmanskost av judiskt/polskt snitt i härlig miljö. Levande musik några kvällar i veckan (mot avgift). Boka bord, tel: 012-411 12 45.

Ul. Szeroka 6 i Kazimierz

Charmiga café/pub Mleczarnia, ett stenkast från berömda men överreklamerade puben Alhemia. På Mleczarnia är det trångt, mysigt och bohemiskt i tre små rum och en bardisk. Tvärsöver gatan finns deras trädgård med servering sommartid.

Ul. Meiselsa i Kazimierz

Café Prowincja populärt bland kostnärer, bohemer och studenter. Smått, trångt och mysigt med rangliga träbord och stolar. Säkert stans bästa hot chocolate.

Ul. Bracka 3-5, en tvärgata från gamla stans torg

Pozegnanie z Afriky, café men kaffe från alla världens hörn. Trevlig inredning och härlig kaffedoft. Här kan du också handla spännande kaffeblandningar med dig hem.

Ul. Sw. Tomasza 21, gamla stan

Moliére liten restaurang och teater i ett. Cabaret med skämt om det polska lynnet. Kul, självkritiskt och sommartid begripligt (då spelas det på engelska).

Ul. Szewska, gamla stan