Sök och boka resa

search
Ljubljana
» Våra resmål » Slovenien » Ljubljana stad » Ljubljana

Ljubljana i Slovenien

Liten storstad med stort utbud

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Ljubljana i Slovenien

Sloveniens huvudstad är precis som resten av landet – lagom stor, mycket charmig och med vänliga människor.

Charm, barock och Art nouveau

Mysigast är det i den pittoreska gamla stan som breder ut sig mellan floden och slottskullen. Här vindlar sig gatorna mellan vackra byggnader och öppna torg. Upp till slottet promenerar du på en kvart och får en fantastisk utsikt över staden och bergen i bakgrunden. I Ljubljana finns mängder av små gallerior och muséer. Är du förtjust i konst får du inte missa Nationalgalleriet och Moderna galleriet. De finns behändigt belägna bara ett stenkast ifrån varandra. Härifrån kan du promenera ut i den vackra parken Tivoli som så småningom övergår i ett fantastiskt strövområde

Stan har något mindre än en halv miljon invånare och det går snabbt och lätt att ta sig runt till fots. Ett enkelt och fritt sätt att bekanta sig med staden är att följa de gula markeringarna i centrum. Dessa tar dig mellan de olika sevärdheterna och du väljer själv hur långt du vill följa med.

.

Shoppingalet och kul på kvällen

Slovenerna älskar att shoppa. Det gör de i små piffiga butiker i gamla stan, i stora shoppingcentra och naturligtvis på marknaderna. Utbudet är stort och väl blandat mellan inhemska och importerade varor. Du hittar här kläder, lädervaror och slovensk kristall till bra priser. Här gäller euron som valuta sedan januari 2008.

Ljubljana är en universitetsstad vilket visar sig i det härligt blandade utbudet av kvällskul. Här blir det lätt sena kvällar på caféer och pubar, med konsert eller teaterbesök. Dessutom finns ett blandat utbud av trendiga utbud av nattklubbar och diskotek. Kommer du sommartid skall du försöka få biljett till Krizanke utomhusförställningar. Det bjuds på klassisk musik, jazz, big band samt balett och teater i härlig klostermiljö.

Den matglada huvudstaden

Slovenerna kallar sina restauranger för ”gostilna” och de flesta slovener är kräsna matälskare, väl bekanta med de olika årstidernas specialiteter. Här tycker man om stora portioner och bastant, kraftig mat. Matiga soppor, underbart gott kallskuret, potatis och mycket kött och grönsaker präglar det slovenska köket. Men även hit har en lättare kostvåg nått och förvånandsvärt många slovener nöjer sig med en lätt sallad till lunch. I Ljubljana finns numera en mängd etniska restauranger, fast food och gatustånd som kompletterar bilden av en matglad huvudstad. Åker du till pittoreska Bled för att spela golf, vandra eller bara njuta av naturen, skall du prova en ”kremschnita”, välsmakande kaloribomb med lokalt ursprung.

Hyr en bil och se dig om

Ljubljana ligger geografiskt bra till, ungefär mitt i landet. Avstånden är korta och på en dag hinner du se mycket. På dryga timmen är du nere vid kusten och bara en halvtimme från stan väntar första skidbacken. Att du sedan har flera moderna kurorter med 38 gradigt termalvatten bara en kort bilresa bort, gör inte saken sämre. Motorvägsnätet är väl utbyggt och avgiftsbelagt. Du kan också enkelt ta dig runt med tåg eller buss. Fina och beprövade utflyktsmål är Lipica (golf och hästar), Postojna (de berömda droppstensgrottorna) och charmiga kustbyn Piran vid Adriatiska havet.