Sök och boka resa

search
Leeds
» Våra resmål » Storbritannien » England » Leeds

Leeds i Storbritannien

Metropolen som har oslagbar shopping, kulturella attraktioner och historiska komplex i vart hörn - Leeds.

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Leeds i Storbritannien

Stortstaden Leeds ligger i West Yorkshire, i norra England i Storbritannien och är huvudort i regionen. I West Yorkshire ingår även orterna Barnsley, Bradford, Calderdale, Craven, Harrogate, Kirklees, Selby och Wakefield. Grannstäderna Yeadon, Morley och Rothwell ligger så pass nära Leeds att de är mer eller mindre sammanvuxna. Från Manchester är det ca 7 mil.

Centrala Leeds är en ung stadsdel med flera moderna byggnader. Det som gör staden mest känd är dess flera shoppingcenter som ligger öster om centralstationen. Hit kommer besökare från hela Europa för att ta del av det stora utbudet av butiker, från mindre unika butiker till större butikskedjor. Antingen kan du åka hit på en weekendresa eller stanna till vid på en genomresa i England. Här kan du handla kläder, hantverk och andra ting för ett bra pris. Samtliga shoppingcenter är byggda på slutet av 1800-talet och framåt. Vissa har bevarats, andra moderniserats och flera nya har tillkommit. Några av stadens största gallerior är Leeds Kirkgate Market, Victoria Quarter och Trinity Leeds.

På huvudgatorna The Headrow och Briggate är det här allt händer. Gatorna har en längre historia från 1200- till 1500-talet och utgörs av flera trevliga butiker, caféer och restauranger. Här är det fullt med aktivitet och rörelse. Om du är kulturintresserad och i synnerhet gillar musik och teater ligger operahuset The Grand Theatre & Opera House Leeds alldeles i närheten av The Headrow. Royal Armouries Museum är en annan kulturell attraktion i staden och bjuder på en av de största samlingarna av historiska vapen och rustningar i världen. Stadstorget som sammanknyter The Headrow och Briggate inrättades i 1900-talets början och är av modern stil.

I norra delen av centrum står ståtliga sevärdheten Leeds Town Hall och strax intill ligger Leeds Art Gallery och Craft Centre and Design Gallery. Leeds City Museum hittar du ett stenkast härifrån med galleriorna The Merrion Centre och The Light på kort avstånd. Om man fortsätter norrut ligger Leeds Metropolitan University (Leeds Beckett University) här och därefter University of Leeds. Efter ett besök här kommer du förstå vilken central roll kunskap och forskning har i Leeds. Universitetsområdena innehåller flera storslagna och arkitektoniska komplex, däribland Leeds University Business School´s huvudbyggnad samt biblioteket Edward Boyle Library. Strax bredvid ligger den lummiga Hyde Park, som när vädret tillåter, har flera besökare (framförallt studenter) som kopplar av i parken.

Med områdets breda kollektivtrafiknät med buss och tåg, kan du lätt ta dagsutflykter till Leeds närområde. Om du vill upptäcka staden och den härliga omgivningen på ett mer annorlunda vis, rekommenderas att du åker på de guidade båtturerna på floden Aire. Den vackra floden genomskär Leeds och bjuder in till flera aktiviteter. Förrutom att åka båt kan du bl.a. fiska och paddla kanot.