Sök och boka resa

search
Koh Lanta
» Våra resmål » Thailand » Södra Thailand » Koh Lanta

Koh Lanta i Thailand

Härliga stränder och vänliga människor på Koh Lanta

Koh Lanta i Thailand

På den avslappade ön Ko Lanta hittar den stressade lugnet, de nygifta romantiken och barnfamiljen de fina långgrunda stränder. Här finns välsmakande mat, fina hotell och runt om på öarna bra snorkelvatten och fina dykplatser. Shoppingen är däremot begränsad och på kvällen lägger sig lugnet på Koh Lanta.

Strandliv hela dagen lång

Ko Lanta är en idyllisk ö med finfina, långa, breda och nästan orörda stränder. Den två kilometer långa Klong Dao-stranden längst upp på ön, närmast byn Saladan, är bred, långgrund och barnvänlig. Här ligger de flesta av våra hotell. Strax söderut följer fina Long Beach-stranden med ljusgul, finkornig sand. Den är namnet till trots något kortare än Klong Dao-stranden. Ytterligare ett stycke söderut finns Klong Khong Beach med gott om klippor och stenar. Vill du komma till riktigt bra snorklingsvatten skall du åka på utflykt till någon av de mindre öarna runt om. På de flesta stränder kan du hyra kajak och dykutrustning.

Avslappat, lugnt och vackert

Sembos hotell på Ko Lanta ligger på den största ön, Ko Lanta Yai, huvudön i en grupp på 15 öar, strax söder om Krabi. Här kan ni välja mellan både finare och lite enklare hotell. Den nordligaste och livligaste byn på ön, Saladan, ligger närmast färjeläget och känns mycket thailändsk. Här finns tre, fyra gator och det är hit du skall komma om du vill shoppa lite och få ett något bredare urval av restauranger.

Gör upptäckter på egen hand

Ön Ko Lanta Yai är lång och smal med låga skogsklädda kullar och fina stränder längs västkusten. I de inre delarna odlas gummi, frukt och cashewnötter. Längs västkusten går huvudvägen som blir smalare och sämre ju längre söderut du kommer. Då trafiken på ön fortfarande är något lugnare än i andra delar av landet kan man med fördel hyra moped och utforska ön på egen hand.

Lokalt, pittoreskt och very Thai

Det mesta på Ko Lanta händer på eller nära stränderna. Här hittar du små lokala thai restauranger, några barer och annat i lokal nöjesväg. Mycket pittoreskt är att sitta och äta på pålhusen i byn Saladans hamn. Här är ställena ganska enkla och menyn rätt kort, men du får utmärkt mat och oftast en fin utsikt över vattnet och hamnen. Det är fisk och skaldjur som gäller här. Det mesta i shoppingväg på Ko Lanta finns i Saladan. Urvalet är något ensidigt och främst koncentrerat till kläder, olika souvenirer och dykutrustning.

SEMBO GILLAR

-Ko Lanta. Lugnet och den avslappade stämningen på ön. Den begränsade biltrafiken. De långa sandstränderna. Barnvänligare ö får man leta efter.

-Snorkling vid ön Ko Rok Yai.

-Lanta Orchid Nursery. Vackra orkidéer. Symboliskt inträde och charmig ägarinna. Kolla öppettiderna.

RESMÅLSFAKTA

KOMMUNIKATIONER: Tuk-tuk, soffbussar och taxi till billig peng.

Mopedhyra ca THB 150/dag.

BAD: Många långa sandstränder. Stor skillnad mellan ebb och flod. Under sommarhalvåret förekommer undervattenströmmar och vågor, badförbud förekommer.

REGNAR MINST: november-april