Sök och boka resa

search
Mannheim
» Våra resmål » Tyskland » Baden-Württemberg » Mannheim

Mannheim i Tyskland

Bra stopp längs vägen.

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Mannheim i Tyskland

Redan år 766 existerade Mannheim som en liten fiskeby. År 1606 lät kurfursten Fredrik IV av Pfalz bygga en fästning på platsen. Vid flodernas Rheins och Neckars sammanflöde. En handelsstad som växt fram i närheten fick snart sina stadsrättigheter.

Efter upprepade förödelser återuppbyggdes staden i barockstil under kurfursten Johan Vilhelms styre. Stadsplanen följer det regelbundna barockmönster som var förhärskande i början av 1700-talet, då staden delades in i 136 rutor. År 1720, då kurfursten Karl III Filip beslutade att flytta sitt residens från Heidelberg till Mannheim, lades grundstenen till ett barockslott på platsen för ett gammalt citadell. Med över 400 rum blev det ett av Tysklands största och mest överdådiga slott. Förebild var slottet i Versailles.

I Mannheim har många nya uppfinningar fötts och de har sedan blivit del av vardagslivet. År 1817 demonstrerade baron Karl Friedrich von Sauerbronn sin första cykel här och år 1886 avtäckte Carl Friedrich Benz sin första bil här, som tillverkats i närbelägen fabrik.