Sök och boka resa

search
Rostock
» Våra resmål » Tyskland » Mecklenburg-Vorpommern » Rostock

Rostock i Tyskland

Hansastaden Rostock med Bad Doberan och Kühlungsborn.

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Rostock i Tyskland

Från Gedser i Danmark eller Trelleborg åker du färja till Hansastaden Rostock. Du seglar in i Rostocks stora hamn och passerar badorten Warnemünde på styrbord sida, innan färjan lägger till lite längre in till vänster. För 600 år sedan var hansastaden Rostock en kosmopolitisk stad med universitet och ett mäktigt näringsliv.

Efter den stora ödeläggelse som staden utsattes för under andra världskriget, framstår den nu som den mest moderna av hansastäderna. Gatubilden präglas av byggnader från DDR-tiden och kopior av gamla hus. Gågatan Kröpeliner Strasse är fint renoverad och erbjuder massor av butiker.

I hjärtat av Rostock står stadens mest betydande kyrkor: S:t Marienkirche, som härbärgerar ett astronomiskt ur från 1472. S:t Petrikirche, från vars torn man har en fin utsikt över gamla stan och stadshamnen. Vid Neuen Markt ligger det historiska rådhuset. Universitetets huvudbyggnad ligger mitt ibland gågatorna.

Det finns två sjöfartsmuseer, varav det ena är inrymt på ett fraktfartyg. Stadens djurpark har specialiserat sig på isbjörnar.

Julmarknad. En fin "Weihnachtsmarkt" anordnas under november-december i Rostock.

Kühlungsborn 25 km nordväst om Rostock ligger en av Tysklands äldsta badorter med lång strandpromenad och många badhotell. Byn grundades som badort redan på 1860-talet. Sommartid är staden en populär destination för badgäster och cykelturister. Under DDR-tiden exproprierades och förstatligades alla hotell och pensionat i Kühlungsborn och förvaltades av fackförbundet och blev Östtysklands största badort. Närheten till Västtyskland krävde ständig övervakning mellan 1961 och 1989, för att kunna stoppa ev. flyktförsök över Östersjön. Nu finns stor anledning att ”fly” i andra riktningen istället. Fin strand och natur längs Östersjön.

Bad Doberan 15 km väster om Rostock ligger Bad Doberan som är en gammal kurort. I stadsdelen Heiligendamm vid Östersjöns kust ca 6 km nordväst om centrala Bad Doberan finns fantastiskt fin sandstrand. Kurorten Redan 1793 grundades Heiligendamm av storhertig Fredrik Frans I. Under 1800- och 1900-talen fanns många besökare från den europeiska högadeln. Och den ryska tsarfamiljen kom också gärna hit. För några år sedan hölls här ett G8-möte med några av världens ledare.