Sök och boka resa

search
Wismar
» Våra resmål » Tyskland » Mecklenburg-Vorpommern » Wismar

Wismar i Tyskland

Fin gammal Hansastad.

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Wismar i Tyskland

Wismar är tveklöst en av de vackraste städerna i Mecklenburg och dess stadskärna blev nyligen utsett till världsarv. Under medeltiden var det ett viktigt centrum för Hansan, vilket visar sig i den monumentala tegelkyrkan som ser oproportionerlig ut jämfört med stadens övriga bebyggelse.

År 1648, efter trettioåriga kriget, etablerade sig svenskarna i staden och omformade den till Europas mäktigaste fästningsstad. År 1803 pantsattes Wismar till Mecklenburg för hundra år framåt och Sverige avstod därefter sina anspråk.

I stadens centrum finns ett stort marknadstorg med ett Wasserspiele, en paviljong i nederländsk renässans från 1602 i mitten. Fram till 1897 leddes vattnet hit från en källa, belägen fyra kilometer bort, för att förse 220 privata och 16 offentliga hus med vatten.

Torgets vackraste hus är Alter Schwede (gamle svensken) uppfört omkring 1380, med utskjutande gotisk tegelgavel. I husets restaurang hänger porträtt av Gustav II Adolf.

Georgenkirche och Marienkirche är dystra exempel på DDR:s försummelse av stadens historiska arv. Svåra skador från andra världskriget har man först nu börjat åtgärda.

Julmarknad. En fin "Weihnachtsmarkt" anordnas i Wismar.