Våra resmål » Tyskland » Schleswig-Holstein » Lübeck
Lübeck

Lübeck

Den främsta av Hansastäder.

Sök och boka resa

search

Lübeck

Njut någon eller några dagar i den gamla Hansastaden från 1100-talet. Många gamla fina och välbevarade byggnader skapar en charmig stad, kryddad med butiker, mysiga caféer och restauranger med atmosfär från en svunnen tid. Julmarknaden är något speciellt.

Ny turistskatt.

Staden kommer att ta ut 5 % extra på hotellräkningarna fr o m 1/1 2012. Denna avgift betalas direkt till hotellet och ingår alltså inte i våra priser.

Ledande Hansastad.

Köpmännen tar kurs från Lübeck redan på 1100-talet mot nya stränder som sillmarknaderna i Skåne, till Gotland och vidare till Baltikum. Efter Lübecks mönster grundas fler städer: Wismar, Rostock, Stralsund, Greifswald, Stettin, Danzig och Riga. Och så blir det Lübeck som leder Hansansstäderna i ett förbund, som är medeltidens handelsmakt. Holstentor och rådhuset är sevärda gamla byggnader. Lübeck var Willy Brandts födelseort. Lübeck är skådeplatsen för Thomas Manns nobelpriskrönta roman ”Buddenbrooks”. Precis i den våning på Mengstrasse 4, där familjen Mann bodde i mitten av 1800-talet, finns en utställning över romanfamiljen Buddenbrook.

God mat i spännande miljöer.

Schiffergesellschaft längs Breite Strasse är en av de äldsta restaurangerna med unik atmosfär och utmärkt kök. Under middagen kan du beskåda de många segelskeppsmodellerna. Eller bara över en öl lyssna på ortsbornas småprat. Ratskeller är rådhuskällare med gamla anor. Restaurangtäta gator är Hüxstrasse och Beckergrube. Och flera av våra hotell har fina restauranger.

I Lübeck började marsipanens segertåg över världen. Johann Georg Niederegger grundade fabriken, som än i dag i hans familjs ägo tillverkar denna oemotståndliga läckerhet i fulländad kvalitet.

Omgivningarna.

Den lilla staden Travemünde med söta små gator och historiska fasader kallas ofta för ”Lübecks vackra dotter”. Här finns den största tyska Östersjöhamnen och läget vid Traveflodens mynning präglar ortens maritima atmosfär. Inbjudande är den breda, vita sandstranden och en över 200 år gammal historia som kurort. Här finns också ett internationellt casino.

I Timmendorfer Strand är allting trendigt, traditionellt, glamouröst och till för ren avkoppling! Sju kilometer lång sandstrand, golfbanor och riktig känsla av Rivieran. Läckerheter för varje smak, fina restauranger, coola bistros, häftiga barer, partyn och mycket semesterstämning.

Julmarknad. En fin "Weihnachtsmarkt" anordnas i Lübeck 25/11-30/12 2014.

Värt att veta

    Läs mer

    Dölj

    Visa karta