1 / 2

Resor till Alta

Gillar du att vandra /gå på tur i norge, åka skidor i fjällen eller skåda det storslagna norrskenet, varför inte utgå från norrskensstaden alta?

Om Alta, Finnmark

Alta kallas faktiskt även för Norrskensstaden p.g.a. det norrskensobservatorium som lät byggas i slutet av 1800-talet. Detta magiska skådespel som norrskenet bjuder på är något alla bör uppleva.

Alta utgörs av stadsdelarna Bossekop, Bukta, Elvebakken, Midtbakken och Sentrum som ligger som en långsträckt täcke i Finnmark fylke i Norge. Djupa dalar, höga bergstoppar och vackra fjordar omger det natursköna området - ett perfekt resmål för den typiska upptäckaren.

Aktiviteter

Här finner du Altafjorden med dess sidofjordar och öar, bl.a. Stjernøya och Seiland ligger strax utanför Alta. På Seiland ligger Seilands nationalpark med glaciären Seilandsjøkelen och berget Seilandstuva, som helt klart är värt att besöka. Om du är i Alta under vintertid, varför inte prova på att åka hundspann eller följa med på snöskotersafari? Det finns även möjlighet att åka skidor på de snötäckta fjällen utanför staden. På somrarna är vandring till fots populärt i området, antingen på egen hand eller tillsammans med andra i upplagda turer.

Mest känt för Alta är dess många hällristningar och grottmålningar samt stenåldersfynd, daterat till runt 5200 f.Kr. respektive 9.000 år gamla, vilket dels kan besökas vid Hjemmeluft i utkanten av Alta. Detta hällristningsområde står på UNESCOs världsarvslista. Det finns även museum att besöka samt guidade turer till hällristningarna sommartid. På museet kan du också lära dig mer om norrskenet.

Hur man tar sig hit

E6:an passerar staden vilket gör platsen lättåtkomlig med bil. Om du föredrar att åka kollektivt, går det även buss, snabbåtar och färjor till orten. Det finns även en flygplats i Alta.

Karta över Alta

Populära boenden

Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare