1 / 4

Resor till Ayr

Vad sägs om en weekendresa till ayr? här kan du spela golf på någon av ortens flera golfbanor samt njuta av stadens stora utbud av butiker, restauranger, kultur och nöjen.

Om Ayr, Skottland

Ayr är en mindre stad längs västkusten av Ayrshire, i Skottland i Storbritannien, och utgör en del av South Ayrshire Local Authority, vilket är områdets centrum. Genom staden har floden Ayr sitt in- och utlopp och söderut, strax utanför staden, rinner floden Doon parallellt. Mellan floderna ligger den härliga sandstranden Ayr Beach. Omgivningarna är fantastiska och ger möjlighet till flera slags utomhusaktiviteter. Du kan t.ex. paddla kanot, segla, fiska, vandra eller cykla. Golf och hästridning är andra populära aktiviteter.

Historisk inblick

Staden grundades 1205 och utvecklades till en central plats längs Skottlands västkust och en framstående handelshamn till Irland. Kol och järn exporterades härifrån och var betydande för den lokala ekonomin. Fram till 1975 var Ayr län till Ayrshire, därefter tog Ayrshire sitt nuvande namn Ayr. Staden har tidigare haft utmärkelsen Royal Burgh med en viktig roll i Skottlands styrning. Idag är Ayr en populär semesterort hit både nya och återkommande besökare anländer varje år. Varför inte åka hit på en weekendresa eller stanna till vid, på en genomresa i landet? Ayr har mycket att erbjuda!

Kultur och nöjen

Förrutom den vackra omgivningen och närheten till sol och bad vid Ayr Beach, finns här flera sevärdheter, kultur och nöjen.

Oliver Cromwell (statschef med titeln lordprotektor i mitten av 1600-talet) anlade en citadell längs den södra delen av floden Ayr med murar och vallgravar för att skydda staden mot inkräktare. Stora delar av citadellen står kvar än idag och är en populär attraktion i staden. I den gamla stadskärnan ligger sevärdheterna Ayr Town Hall och South Ayrshire Council.

Gaiety Theatre visar olika föreställningar med välkända skådespelare från Storbritannien. Något för den kulturintresserade! I nordost ligger Ayr Racecourse som annordnar stora tävlingar i hästkapplöpning. Här kan du tävla på dina favorithästar och ryckas med av det snabba tempot.

En kort bilkörning bort ligger flera golfbanor, däribland Ayr Belleisle Golf Club, Dalmilling Golf Course, Prestwick St. Nicholas Golf Club, Prestwick Saint Cuthbert Golf Club och mer norrut Prestwick Golf Club och Troon Welbeck Golf Club. Detta är golfentusiasternas paradis! Här finns en omfattande variation av banor där du kan välja den du gillar bäst.

Norr om Ayrs gamla stadskärna ligger stadsdelen Newton on Ayr, vilket gör att det sammanslaget bjuds på ett enormt utbud av butiker, restauranger, barer och caféer.

Karta över Ayr

Populära hotell i Ayr

Amelia avatar
Möt Amelia, vår nya reseplanerare