1 / 6

Resor till Istrien (län)

Som på ett pärlband längst Kroatiens norra kust ligger de urgamla fiskebyarna, fyllda med historiska minnesmärken. I Istrien du möts av kullerstensbelagda gränder, höga kyrktorn, pittoreska små torg och färglada hus inspirerade av venetianska palats.

Om Istrien (län), Kroatien

Som kontrast, en bit utanför de gamla stadskärnorna väntar moderna semesteranläggningar och ett hav av restauranger, trendiga barer och kvällsnöjen. På Istrienhalvön finns vackra stränder och ett klart, rent hav samt ett stort urval av boende, både i lägenhet, hotell eller semesterhus .
Men, det finns delar av Istrien som inte många har upptäckt. Bara några kilometer från kusten möts du av kullar och bördiga slätter. Här hittar du romantiska vingårdar, undangömda små byar och ett saligt lugn. Kör eller cykla från kusten till Motovun, UNESCO skyddad medeltida by, som klänger sig fast på en kulle, omgärdad av vin- och fruktodlingar. Shoppa tryffel i Groznjan, prova olivoljor längst kustvägen och se dig mätt på ett landskap som är så vackert att det ser ut som en perfekt kuliss. Oavsett om du väljer att resa på bilsemester eller flyga med lågprisflyg så ligger Istrien i norr närmast till.

Klippor, vikar och härlig snorkling Klimatet är behagligt i Istrien med upp till tio timmars solsken per dag i juli och augusti. Stränderna är för det mesta klipp- och klappersten samt anlagda badterrasser. Poolerna är ofta fyllda med havsvatten (se beskrivning på respektive semesteranläggning) men sötsvatten förekommer också

Istralandia – kul för hela familjen Byt ut stranden och hotellets pool mot Istriens första stora vattenpark, ”Istralandia”. Här finns ett fantastiskt utbud av äventyr med inte mindre än 20 vattenrutschekanor. Det finns en stor parkeringsplats och flera snabbmatställen till ditt förfogande. ”Istralandia har öppet, jun-sep, dagligen 10.00-19.00. Heldagsbiljett för 2 vuxna + 2 barn (upp till 140 cm), ca € 60. Badlandskapet ligger nära byn Brtonigla och förutom med din bil kan du ta dig dit med buss från de flesta badorter vid kusten.

Shopping, tidsfördriv eller aktiv semester Den shoppingsugne hittar i Istrien en salig blandning av virkade dukar, olika träsouvernirer, bijouterier i alla former, olivolja och ost samt starka lokala drycker gjorda på olika örter. Lokala marknader hålls på flera platser längs kusten och inlandet - de är en kul upplevelse. Tips – åk upp till den charmiga byn Groznjan, en konstnärskoloni med utställningar, god mat och kanske Istriens bästa tryffel och olivolja. Tips två – följ delar av ”Vinvägen” eller ”Olivoljevägen”, mindre vägar som tar dig till små lokala producenter av vin och olivolja. Provsmaka dig fram och ta med någon liter hem. Det finns många gallerior längs Istriens kust, väl värda en kort resa. Det finns ännu fler konstnärer som ställer ut på gator, torg, i hamnen eller längst strandpromenaden. Tycker du om modern konst skall du besöka utomhusutställningen Forma Viva i byn Dubrova, några kilometer från Labin. Sportaktiviteter både på land och vatten finns det gott om. De mesta drivs i privat regi och tillhör som regel inte semesteranläggningen. Flera av våra hotell och semesteranläggningar har börjat erbjuda olika aktivitetsprogram. Där kan du välja bland ett varierat utbud för både stora och små.

Utflykter - gondoler, droppstensgrottor och nationalparker Tar du semester någonstans i Istrien kan du även uppleva Venedig, förslagsvis som dagsutflykt med båt. De berömda droppstensgrottorna i Postojna samt häst stutteriet i Lipica i Slovenien ligger bara en bekväm bilresa bort. Populära är båtutflykterna till Brijuni öarna. Idag är det en nationalpark med djur från all världens hörn men en gång i tiden en tummelplats för den politiska eliten. Under din semester får du absolut inte missa att besöka Pulas berömda amfiteater från romartiden, faktiskt bland de största och bäst bevarade i världen. Gillar du lugn och ro i vacker natur? Kör till byn Premantura, söder om Pula. Där börjar nationalparken Kamenjak med sköna små badvikar och en underbart vacker natur.

Maten är vällagad och portionerna är stora Reser du till Istrien på din semester kommer du bli förtjust i de många och trevliga, familjedrivna små restaurangerna, "konoba". På menyn finns mycket pasta, stora köttbitar från grillen och en mängd läckerheter från havet. Kötträtterna ligger vanligen på en prisnivå under fisken. Grönsakerna har en kort resa från bondgården till bordet och här smakar tomaterna fortfarande tomat. Kraftiga soppor som minestrone eller jota är populära och räcker utmärkt till lunch. Den berömda lufttorkade skinkan ”pršut” är en läcker förrätt – en portion brukar räcka till två. Ett måste för dig som gillar havsfrukter är restaurangerna i Limfjorden. Musslor och ostron odlas i längst in i den lilla fjorden. Med ett glas vitt vin till blir det en festmåltid. Ett gott vin uppskattas av kroaterna själva och vinproduktionen här har en lång tradition. Det bästa av allt – här är prisnivån fortfarande ett glädjeämne.

Karta över Istrien (län)

Flyg och hotell till Istrien

Resor utanför boxen - Istrien

Hotellförslag i Istrien
Hotell med 3 stjärnor
Upptäck de mest populära och prisvärda hotellen här!
Hotell med 4-5 stjärnor
Upptäck de mest populära och lyxiga hotellen här!
Camping, hus och lägenheter
Upptäck våra mest populära och prisvärda boenden här!

Populära boenden

Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare