1 / 16

Resor till Oslo

En leende stad med massor av charm!

Om Oslo, Kystriksveien

Oslo, en "lagom stor" storstad väl värd att utforska. Sembo hjälper dig med flyg eller så når du kanske staden lättare med egen bil.

Paradgatan Karl Johan, centrum för det festliga ”syttende maj”, bär namn efter vår gemensamme kung, den förste Bernadotte.

Längs Karl Johan, Oslos hjärta, flanerar man gärna. Så nedåt Rådhuset och Aker Brygge. Från Rådhusplassen med färja till Bygdøy med flera av stadens spännande museer. Buss tillbaka till Frognerparken och till Vigelands fina skulpturer. Åk upp till Holmenkollen, sevärt såväl vinter som sommar.

Gå på tur i Frognerparken, ett härligt grönområde sammankopplat med Vigelandsparken. Här finns fina skulpturer av konstnären, som skänkte sina verk till Oslo stad mot att han fick ateljé, bostad och lön. Holmenkollbacken högt över staden invigdes redan 1892 och då hoppades det drygt 20 m. 1952 var det centrum när Oslo var värd för vinter-OS och nu hoppar man 100 m längre. Kul att prova Ski-Simulator.

Hantverk och stickade plagg

Köp fina stickade plagg, som verkligen värmer vintertid. Husflidsbutik och Heimen Husflid har mycket att välja på. Ett helt kvarter med hantverk är Grønneberget med guldsmed, formgivare samt keramiker. Smycken finner man på Karl Johans gate 20 hos David-Andersen med 120-årig historia. Oslo City, största shoppinggallerian i centrum ligger granne med Oslo Sentralstasjon. GlasMagasinet på Stortorvet och Paléet på Karl Johans gate är moderna gallerier med många butiker. Steen & Strøm är stadens största varuhus. Basarerna vid Youngstorget är från 1878 och har små butiker och ett café med hemlagade praliner.

Här äter man gärna fisk

Norge är ju en fisknation och dagligen anländer stora och rika fångster till Oslo. Annars äter man gärna husmanskost även här. T ex karbonade (pannbiff) eller kjøttkaker (stora köttbullar). Pizzerior finns det gott om och här serveras tjockare och fräschare pizzor, än vad vi är vana vid hemifrån. En stor familjepizza kostar nog över NOK 200, men kan avnjutas av minst fyra personer. Unna dig en snaps Linie Aquavit från Løiten Brænderi utanför Hamar. För att snapsen skall anses som mogen och färdig att dricka, skall den ha skeppats omkring på de sju världshaven. Och glass kallar man för ”is”, liksom danskarna.

Alltid något kul på gång

Oslo har på senare år utvecklats till en kosmopolitisk storstad med inbjudande krogar, caféer och musikställen. Restauranglivet under sommaren koncentreras kring Karl Johan och Aker Brygge. Det senare ett nyskapat område i tidigare hamnkvarter. Ett trivsamt område är annars Homansbyen och kring Hegdahaugsveien mellan Slottsparken och Majorstuen. Och det samma gäller Grünerløkka, där serveringslokalerna ligger tätt.

SEMBO GILLAR

  • Kon-Tiki Museum med originalbåtarna Kon-Tiki och Ra II samt statyer från Påskön.

  • Wallmans Salonger på Mølleparken 6. Ät gott och låt serveringspersonalen också servera dig förstklassig musikunderhållning.

  • Se aktuellt utbud av musikhändelser i Oslo på www.oslospektrum.no

Karta över Oslo

Populära boenden

Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare