1 / 30

Resor till Binz - Rugen

Åk på bilsemester till den vackra och spännande ön Rügen som lätt nås med färja Trelleborg-Sassnitz. Rügens kuster påminner om kusterna vid Möns Klint i Danmark och Dovers vita klippor. Kritklipporna vid Königstuhl i nationalparken Jasmund har blivit ett av Nordtysklands mest besöka semestermål. Boka hotell hos oss på Sembo. Vi kan erbjuda ett stort utbud av hotell på denna vackra ö.

Om Binz - Rugen, Östersjökusten

Rügen är perfekt för en bilsemester!

Från färjan kan man köra via Sagard längs kustvägen till Kap Arkona, Tysklands Nordkap. Här finns fortfarande rester av vendernas borg, som den danske biskopen Absalon och hans trupper intog på 1100-talet och där de brände den grymme guden Svantevit. I residensstaden Putbus kan du promenera i grönområden, gå på slottskonserter, delta i Putbus Festspiele eller prova den nyanlagda 18-hålsgolfbanan. Från Putbus kan man resa 24 kilometer med veterantåget Rasender Roland.

Från Rügens västkust är det bara ett stenkast till den underbara ön Hiddensee. Den bilfria öns smalaste punkt mäter endast 125 meter, men erbjuder 17 km av otrolig mångfald. Från fyrtornet på törnbuskens branta kust ser man över den pittoreska orten Kloster och Vittes hamn och ända bort till söderns blomstrande ängar.

Ön Rügen når tyska fastlandet vid staden Stralsund och nu finns en fin bro, som gör förbifarten enklare. Den gamla Hansastaden är dock väl värd en resa på ca 1 timme. I Stralsund finns badlandet Hansedom samt det marina museet Ozeaneum.

Tyskarnas egna semesterperioder är främst i andra halvan av juli och hela augusti. Räkna extra tid för körning under denna period.

Ort för ort

Göhren. I den sydöstra delen av Rügen finns badorterna Binz, Sellin och Göhren som på ett pärlband. Det är bara någon mil mellan resp ort. Badorten Göhren skiljer sig mot öns andra orter genom det kuperade landskapet. Mitt i ett naturreservat med bokskogar och såväl lång vit sandstrand som branter ner mot havet. Längs stranden finns en vacker strandpromenad och även Göhren har en vacker, lång brygga ut i havet. Byns huvudgata är mycket inbjudande med många affärer och trevliga restauranger. Titta efter våra hotell på webben.

Sellin. Selliner Seebrücke – badbryggan – avbildas gärna och byggdes första gången 1906 och har sedan upplevt olika öden. Sedan 1990-talet har den dagens utseende. Ovanför startar Wilhelmstrasse, en paradgata värdig en badort med riktig badkultur. Vackra hus som nu varsamt restaurerats i ett grönt, något kuperat landskap. Fint badland ”Inselparadies” (Insel = ö) erbjuder kul aktiviteter och njutbar atmosfär. Byn har även en sjö, Selliner See, på nära håll. Här har vi trevliga semesterlägenheter, bara ett stenkast från badlandet.

Binz. Den största bad- och kurorten med 370 meter lång brygga från mitten av 1800-talet. Orten nämns i historien första gång 1318 och stavas då ”Byntze”. Under 1870-talet utvecklas Binz till turistmål och några år senare får orten officiellt namnet badort. Då byggs mycket nytt och orten ansluts till järnvägsnätet. Den fina badbryggan har byggts och förstörts flera gånger, senast 1942 och då dröjde det till 1994 innan ny byggdes. I början av 1950-talet startades på Rügen en aktion för att expropriera öns hotell och pensionat. Monteringsfärdiga hus gav orten en annan prägel. Efter Tysklands återförening återlämnades många hus till sina rätta ägare och en fantastisk upprustning startades. Nu välkomnas du i en fräsch och inbjudande badort med en verkligt flott sandstrand längs hela byn. Välj boende i semesterlägenhet eller hotell.

Nationalpark Hiddensee. Den västra delen av Rügen består av den stora ön Hiddensee, som västerut mot halvön Darss med fina badorten Zingst. Ön och vattnet mot Rügen är ett naturparadis med intressant fågelliv. Under månaderna juni till september erbjuds ö-rundturer med guidning. Ön är bilfri, men det finns cykeluthyrning, häst och vagn samt även ö-buss, men ingen daglig trafik. Om du tar färjan till Vitte/Kloster kan också mycket utforskas till fots. Föreslår vårt boende på hotell Lindner Hotel Rügen, ett charmigt alternativ och med naturskönt läge långt västerut på Rügen.
Byn Kloster ”innehåller vad den heter”! I gamla tider styrdes ön av en orden och deras kloster och kyrka är nu intressanta att besöka. Likaså minnen från konstnärskolonier och lantliga miljöer. Byn Neuendorf längst söderut visar vitkalkade hus med halmtak på gröna fält och är skyddade historiska minnen. Man hittar breda fina sandstränder med gott om plats. Byn Vitte har anor från början av 1500-talet och har också fina gamla hus och miljöer. Det är öns ”storstad” med ca 600 invånare och här finns också öns enda skola.

Prora. Strax norr om Binz ligger Prora, en semesteranläggning och badort byggd 1936–1939 vid havsbukten Prorer Wiek. Anläggningen skulle rymma 20000 personer i en enorm byggnad med fem våningar, 150 meter från stranden och totalt 4,5 kilometer. Här skulle ”goda arbetare” (enl. nazistpartiet) kunna få avkoppling och rekreation. Så bröt andra världskriget ut och Prora blev inte helt färdigbyggt. En del byggdes färdigt av DDR, en del står som ruiner och en del sprängdes bort, men det var svårt då betongfundamenten är för starka. Senare använde DDR området för militära ändamål, övertogs av gemensamma tyska armén 1990-92, men är sedan 1993 öppet för alla.

Karta över Binz - Rugen

Populära boenden

Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare