1 / 16

Resor till Stralsund

Den levande hansastaden stralsund.

Om Stralsund, Östersjökusten

Redan när man anländer till Stralsund via Rügenbron ser man siluetten med de vackra gotiska kyrkorna och andra medeltida byggnader, som har präglat Stralsunds utveckling och gjort staden till en besöksmagnet. Det är en härlig känsla att uppleva gamla stan i Stralsund eller flanera nere i hamnen och andas in frisk havsluft.

Staden Stralsund tillhörde Sverige under perioden 1648-1815. Här finns ett förvånansvärt stort antal historiska byggnader och mysiga gamla gator, som under årens lopp överlevt många krig. Alldeles intill varandra ligger det gotiska rådhuset och den över 750 år gamla Nikolaikyrkan. På grund av flyganfall blev kyrkans altare under andra världskriget nedtaget och lagt i lådor, som förvarades hos en lantbrukare i närheten. Då altaret efter kriget skulle sättas upp igen fattades cirka 80 figurer. Barnen på gården erkände att de hade använt ”dockorna” som leksaker.

Ozeaneum.

Missa inte stadens fina marina museum. Se vidare www.ozeaneum.de

Hansedom.

Ett av de finaste badlanden i Tyskland ligger här i Stralsund. Härligt upplevelsebad för hela familjen. Och vuxna kan njuta av ett fint spa med bastulandskap. Boka Wyndham Stralsund HanseDom här hos oss, så ingår entré till badlandet.

Omgivningar.

Det är nära till Rügen med sitt helt unika naturlandskap. Naturreservatet Nationalpark Jasmund med sina vita kritklippor, kända sedan Caspar David Friedrichs tid och belägna på öns nordöstra sida. Man kan sola eller bada i Östersjöns vatten vid en av de många stränderna. Österut ligger ön Usedom och västerut halvön Fischland-Darß-Zingst.

Dagligen lämnar utflyktsbåtar Stralsund och färdas till ön Hiddensee. Eller till Zingst, det amfibiska naturreservatet Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. Här finns allt som Östersjöns kust har att erbjuda samlat på ett ställe. Man upplever en av landets vackraste och biologiskt mest värdefulla områden.

"Bodden"-landskapet mellan Fischland-Darß-Zingst och Hiddensee är ett av de få bevarade ursprungliga områden i Mellaneuropa med en naturlig kust som ständigt förändras. Ingen annanstans ligger branta och låga kustremsor, landtungor som "Nehrungen", strandsjöar, "Bodden"-bukter och stränder så nära intill varandra.

Svenskminnen.

En promenad genom hansastaden är en promenad genom 200 år tillhörde Sverige kan man inte undgå att märka.

Bysten av Gustav II Adolf i rådhusets pelargång påminner om trettioåriga kriget, då Stralsund med stöd av den svenska kungen framgångsrikt trotsade den segerrike fältherren Wallenstein. Och precis vid infarten till Stralsund, just där gamla stan börjar finns en minnestavla över Karl XII som tillbringade ett helt år av sitt liv i hansastaden.

Julmarknad. En fin "Weihnachtsmarkt" anordnas i Stralsund 29/11-23/12 2013.

Karta över Stralsund

Populära boenden

Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare