1 / 15

Resor till Wien

Härliga världsstaden wien.

Om Wien, Bucklige Welt

Wien är "njutningens" stad om du är mottaglig för oförglömliga valser, för spänningen mellan kejserlig och modern arkitektur eller för en avslappnande shoppingrunda.

Eller helt enkelt det ljuva livet mellan kaffehus och avsmakning av årets vinskörd, barer och restauranger, klubbar och pubar.

Charmerande storstad. Ta en promenad längs paradgatan Ringstrasse, som omger stans mest centrala delar. Besök den gotiska Stefansdomen och det kejserliga Hofburg i jugendstil. Det imponerande barockslottet Schönbrunn och det Konsthistoriska museet till aktuell arkitektur i museikvarteren (Museumsquartier). Spanska ridskolan och Pariserhjulet i Pratern påminner om glansen och äran kring den gamle kejsaren.

Handla trendigt eller klassiskt.

Stadens mest trendiga shoppingsträcka är Mariahilfer Strasse med hundratals affärer och boutiquer med det senaste modet, smycken och accessoarer. Runt Kärntner Strasse, Graben och Kohlmarkt finns många eleganta juvelerarbutiker och fashionabla boutiquer. Ringstrassen-Galerien, Kaufhaus Steffl, Gerngross och trendiga Gasometer är inbjudande shoppingcenters. De typisk wienska marknaderna blandar stadens skämtlynne med östeuropeisk charm, orientalisk fåfänga och sydländskt temperament. På ”Der Wiener Naschmarkt” finns alltid frukt och grönsaker, kryddor, kött, fisk och andra specialiteter från hela världen. Lördagar ordnas här loppmarknad mellan 06.30-18.

Njutningarnas stad bjuder allt

Wien är den enda världsstad, där vinodling värd namnet bedrivs. Man kan i skön atmosfär avnjuta ett glas Riesling, Veltliner eller den typiska ”blandsatsen” av årets skörd på en ”Heuriger”. Wiens många kaffehus är ofta gamla, men mycket levande och mångsidiga. Det är alltid oasen i vardagen, en plats för meditation och njutning. Att Wien har ett fint uttalat nattliv beror på att det finns mindre klubbar, lokaler och barer och – på sommaren – underbara uteplatser. Restauranger finns för alla smakriktningar och kulturer. Den inhemska maten är väl värd att prova, vem längtar väl inte efter en härlig ”Wienerschnitzel”.

Mycket nöje! Pratern är ett stort friluftsområde med nöjesfält intill Donau. Det stora pariserhjulet byggdes redan 1896-97 och här finns berg- och dalbanor, radiobilar och mycket annat för hela familjen. Fin familjeupplevelse erbjuds också på Tiergarten (djurpark) Schönbrunn. För att verkligen komma runt denna vackra stad, välj ”Hop on – Hop off-buss” med 13 hållplatser.

SEMBO GILLAR

  • Heuriger Maly. Tre generationer av familjen Maly har varit värdar på denna Heuriger (dvs. traditionella vinstuga), som erbjuder egna viner och egenproducerade maträtter. Denna ”Heuriger” ligger i området Grinzing, den gemytliga delen av Wien som är världsberömd för sina viner.

  • Restaurant Führich. Mitt i hjärtat av Wien mellan Operan och torget vid St Stephans katedral ligger denna restaurang. Hit lockas gäster från hela världen inte bara på grund av traditionella rätter, men också för sin stil och charm. På menyn finner du traditionella österrikiska rätter som Wienerschnitzel, Tafelspitz (kokt nötkött) och den goda efterrätten Apfelstrudel (gjord av äpplen).

  • Café Central. Detta berömda och traditionella café med 130 årig historia öppnades 1876 och var i början av 1920-talet en populär mötesplats för ledande genier i världen inom konst, litteratur, politik och vetenskap. Såsom bl a Sigmund Freud. Caféet var redan då en mötesplats för alla åldrar. Unik arkitektur kombinerat med det bästa kaffet, klassiska österrikiska rätter och de finaste hembakade bakverken, gör varje besök till en speciell upplevelse.

  • Museumsquartier på Mariahilfer Strasse är största museum i Europa. Stora museer för olika slags konst och mellan dem restauranger och utomhusaktiviteter.

Karta över Wien

Populära boenden

Bygg din resa med Amelia, vår AI-reseplanerare