Sök och boka resa

search
Vart vill du resa?
När vill du resa?
Resenärer  

Så här får du en härlig bilsemester

De bästa tipsen

Så här får du en härlig bilsemester

De bästa tipsen.
30 år som researrangör

30 år som researrangör


En del av Stena Line

En del av Stena Line


Delbetala din resa

Delbetala din resa


Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende


97% nöjda kunder

97% nöjda kunder


Ring: 042 - 37 85 00

Ring: 042 - 37 85 00


Bilsemester » Bästa tipsen

Så här får du en härlig bilsemester

Att åka på bilsemester är att göra resan till ett äventyr. Och ett äventyr ska inte företas i flygande fläng med sträckkörning längs Europas motorvägar. Ni har ju faktiskt semester så lägg in ett par extra övernattningar och njut i fulla drag av resan. Dra ner på tempot och upptäck mer - det finns ju så mycket att se! 

Så här trivs barnen på resan

Det är alltid spännande att se nya platser och ta in på nya hotell. Inte minst så barnen älskar att upptäcka främmande städer och mysiga små byar längs vägen. Men tänk på att barn har lite mindre uthållighet än vi vuxna så gör dagsetapperna korta och stanna ofta. Ta en paus vid en äng eller skogsbacke där barnen kan bli av med lite spring i benen. Glöm inte att ta med en kylväska där ni kan ha en god picknick nedpackad.

I slutet av dagen brukar orken tryta och då kan det vara bra att ha övernattningen klar så att ni inte behöver åka och leta utmed vägen. Boka hemifrån innan ni reser på www.sembo.se.

Mjuka kuddar ger stöd åt huvudet.

Med ett fotstöd (t ex mjuk packning på golvet) slipper barnen sitta och dingla med benen.
Gott om dricka (helst vatten) och frukt för att hålla energin uppe.
Musik, sagor och filmer kan vara bra att ha med.
Gosedjur, böcker, spel, papper och färgpennor är uppskattat.

Res försäkrad

Kolla dina försäkringar! Hemförsäkringen kan ha reseskydd, men för att vara riktigt bra försäkrad inför bilsemestern rekommenderar vi dig att teckna Sembos extra reseförsäkring, speciellt utformad för bilresenärer.
Den ger ett bättre skydd, t ex hyrbil om något händer med din bil, självriskreducering på hem- och bilförsäkring, pengar tillbaka på förbokade hotell eller arrangemang som måste avbrytas pga sjukdom och dygnet-runt-assistans.

Vägen dit

Avståndsberäkningar till resmålen blir alltid ungefärliga. Du kan, om du vill, åka motorväg i stort sett hela vägen från Sverige till alla våra resmål. I Frankrike, Spanien och Italien betalar man motorvägsavgift (0,50- 1,00 per mil). Mobiltelefon måste ha handsfree för att få användas under körning i Europa (Sverige utgör ett sällsynt undantag). I Frankrike råder mobilförbud på bensinstationer.

Tyskland

Trafiken är snabb, men också disciplinerad och välordnad. Håll alltid ett öga i backspegeln och ligg inte kvar i vänsterfilen om du inte kör om. Tydlig och konsekvent skyltning gör det lätt att hitta.
Trafikradion har skyltar längs vägen så ni kan lyssna efter köer ("Stau" på tyska) och ta en färdigskyltad omväg. Följ ett U och ett nummer, t ex U 47, förbi stoppet och ut på motorvägen igen.
Blir det stopp, slår sista bilen i kön på varningsblinkers. Högerfilen håller till höger och vänsterfilen mot vänster så det blir fri väg i mitten för bl a polisen. Tankställena längs motorvägarna är stora, effektiva och välutrustade. Ha småpengar till hands vid toabesök, ca 25 cent. Bensinen är dyrare här än på andra mackar. Det lönar sig att köra till närmaste by. Hastighetsgränser: landsväg 100 och på motorväg rekommenderas max 130.

Miljözoner

Nu har miljözoner "Umweltzonen" införts i flera tyska städer. För att få köra bil i dessa miljözoner måste bilen ha en speciell miljödekal på vindrutan, som visar miljöpåverkan. Dekalerna finns i 3 varianter med olika färg, utan dekal i dessa zoner ger böter € 40 (även för utlandsregistrerade fordon). Läs mer:
www.umwelt-plakette.de (Climate Company, även information på svenska),
www.tuev-nord.de, www.gtue.de eller www.dekra.de

Polen

När du skall köra bil i Polen skall du ta god tid på dig. Trafiken är livlig och vägnätet av mycket varierad kvalitet. Korta avstånd tar ofta längre tid än du planerat. Motorvägen mellan Katowice och Kraków är avgiftsbelagd. Se vidare http://bilreseportalen.stenaline.se

Schweiz, Österrike, Tjeckien och Slovakien

I dessa länder köper man ett märke, s k vignett, på bensinstationer vid motorvägen. Köp märket strax innan respektive gräns eller så snart du passerat gränsen till landet. I Schweiz är den årliga motorvägsskatten CHF 40; Österrike t ex 10 dagar för 7,70; Tjeckien 15 dagar CZK 200 (ca SEK 50). Tänk på att böterna är höga om detta märke saknas! Dessutom är vissa motorvägar, bergsvägar och tunnlar i Österrike och Schweiz avgiftsbelagda, t ex Brennermotorvägen från Innsbruck mot Italien. Avgifterna betalas i betalstationer på plats. 

Frankrike

Framkomligheten på motorvägarna är bättre här än i Tyskland, medan de vanliga (gratis-) vägarna kan vara överbelastade, bl a med tung trafik. Vägavgifter betalas automatiskt med kort eller mynt (jämna pengar), eller manuellt i filen med "gubbe" på skylten. Displayer längs vägen kan visa: "Bchn" (bouchon) = kö, "fermé" = (stängt längre fram).
Tankställena på motorvägarna är dyrare än andra mackar. Billig bensin finns på stormarknader som Carrefour, Leclerc och Auchan. Betalning vid pumpen. Kort med Visa/MasterCard samt Euroshell - hos Shell.
Hastighetsgränser: tätort 50, landsväg 90 (vid regn 80) motorväg 130 (110).
Vid dimma med max 50 m sikt: 50 km/tim.

Italien

Det är lätt att bila i Italien, även om trafiken har högt tempo. Ljusskylt med "coda" = köer. Bensinen är dyr i Italien så tanka gärna före inresan. Självtank "Fai da te" gör det lite billigare.
Hastighetsgränser: landsväg 90-110 och motorväg 130. 

Kroatien

Numera susar du fram ganska behagligt på de Kroatiska vägarna. Undantag är lördagar då ofta köer uppstår. Försök att planera så kort resväg som möjligt till din slutdestination för lördagen. Se vidare http://bilreseportalen.stenaline.se

 

Detta behöver du ha med:

* Pass och körkort
* Bilens registreringsbevis. Förvara det bland dina värdehandlingar - inte i handskfacket!
* S-märke bak på bilen. Har du registreringsskylt med EU-flagga behövs inget separat S-märke.
* Svenskt körkort gäller i de flesta europeiska länder. Se www.motormannen.se var internationellt körkort krävs.
* "Grönt kort" som visar att du har en giltig trafikförsäkring. Inte obligatoriskt, men ändå bra om du råkar ut för en trafikolycka. Beställes från ditt försäkringsbolag.
* Vägatlas t ex Motormännens Europa Vägatlas eller annan likvärdig karta/gps
* Första-hjälpen-sats, reflekterande varningsväst och extra glödlampor. Obligatoriskt i några av de länder du kör igenom.


Länkar

Bensinstationer & rastplatser i Tyskland www.rast.de
Trafikinfo i Danmark och västeuropeiska länder www.trafikken.dk
Trafikinformation i Tyskland www.verkehrsinformation.de
Trafikinformation i Österrike www.oeamtc.at
Trafikinformation i Schweiz www.tcs.ch
Motorvägar i Frankrike www.autoroutes.fr
Motorvägar i Italien www.autostrade.it

 

Sembo tipsar

Eifelpark Djur- och nöjespark i Gondorf vid Bitburg lite norr om Trier. www.eifelpark.de
Europa Park Stor nöjespark i Rust vid Freiburg i sydvästra Tyskland. www.europa-park.de
Hansa-Park Stor nöjespark i Sierksdorf mellan Puttgarden och Lübeck. www.hansapark.de
Heide-Park Kul nöjespark i Soltau lite söder om Hamburg. www.heide-park.de
Holidaypark Nöjespark i Hassloch/Pfalz lite söder om Mannheim. www.holidaypark.de
LEGOLAND® I Günzburg vid staden Ulm i södra Tyskland. www.legoland.de
Phantasialand Stor nöjespark i Brühl vid Köln. www.phantasialand.com
Serengeti Park Djurpark mellan Hamburg och Hannover. www.serengeti-park.de
Tripsdrill Tysklands äldsta och barnvänligaste äventyrspark norr och Stuttgart. www.tripsdrill.de
Wildpark Schwarze Berge Djurpark lite söder om Hamburg. www.wildpark-schwarze-berge.de