Sök och boka resa

search
Ios
» Våra resmål » Grekland » Grekiska öar » Ios

Ios i Grekland

Tre av Ios stränder har fått utmärkelsen Blue Flag, varav den ena - stranden Mylopotas - dessutom har rankat till en av Europas 10 bästa.

30 år som researrangör

30 år som researrangör

En del av Stena Line

En del av Stena Line

Delbetala din resa

Delbetala din resa

Prisgaranti på boende

Prisgaranti på boende

97% nöjda kunder

97% nöjda kunder

Tel: 042 - 37 85 00

Tel: 042 - 37 85 00

Ios i Grekland

Ios är en mindre ö i den grekiska ögruppen Kykladerna i Egyptiska havet. Adamantas, Naxos, Paros, Míkonos och Santorini är de grannliggande öarna, viket också ingår i ögruppen. Ios är ca 18 km lång och 10 km bred, med en yta på ca 109 km².

Hamnen i Ios ligger i nordvästliga delen. Härifrån går regelbundet bussar uppför den branta vägen till den pittoreska byn, känd som Chora. Det går även bra att promenera till och från Chora, vilket endast tar 15 min. Väl uppe i byn finns det flera nöjen att välja mellan. Gatorna här är kantade med unika småbutiker, restauranger och caféer som du kan besöka och om sena kvällar öppnas även dörrarna till flera mindre barer och nattklubbar. I Chora kan du gå härliga promenader i de smala gränderna och gatorna till avsatser med vackra vyer över Ios vackra kustlinje. Bortsett från området vid Ios hamn och Chora finns endast ett fåtal mindre bosättningar som ligger likt små kulisser till de vidsträckta sandstränderna Milopotamos Beach (eller Playa Mylopotas), Yialos Beach, Theodotis Beach, Kalamos Beach, Manganari Beach och Psathi Beach.

Mer om Ios stränder

Ios har några av de mest spektakulära och rena stränder i Kykladerna. Sammantaget är det 75 km lång vit sandstrand och turkosa kuster. Stranden Mylopotas är den mest populära stranden och har flera gånger rankats fram till att vara en av de 10 bästa stränderna i Europa.

Mylopotas strand tillgodoser alla resenärers behov och önskemål. Den ligger avskild i en lugn miljö och har fin vit sand. Här kan du antingen ta del av actionfyllda vattensporter och aktiviteter eller bara koppla av, ta ett dopp i havet och känna solens varma strålar.

Ios har tre stränder med utmärkelsen Blue Flag; Mylopotas, Manganari och Yialos. Blue Flag är ett bevis på att havet och stranden är välskött, säker att bada i och vacker. Vattnet är rent och vid stranden ligger fräscha faciliteter; omklädningsrum och toaletter. Mitt på stranden ligger en Beach Bar där du kan köpa något uppfriskande att dricka. På stranden finns även tillgång till parasoller och solstolar.

Sevärdheter

Det sägs att ön består av 365 kyrkor och kapell, lika många som dagarna på ett år. En av dessa kyrkor är den i Chora. Kyrkan har en äkta grekiska arkitektur; vita fasader och härliga blåfärgade kupoler. Något du bara inte får missa!

Ett av de populäraste sevärdheterna på ön är amfiteatern Odysseas Elytis, ritad av den tyska arkitekten Peter Haupt och ligger på spetsen av Chora. En annan plats som också kan vara värt att besöka är de arkeologiska utgrävningarna I Skarkos Hill. Utgrävningarna avslöjar en förhistorisk bebyggelse i form av flera 3-meters byggnader inrättade med stenbelagda golv och ett sofistikerat vatten- och avloppssystem. Keramik, verktyg och redskap av metall, sten och ben har också hittats på platsen. År 2008, tilldelas Ios EU:s kulturarvspris för de bevarandeåtgärder som gjorts vid den arkeologiska fyndplatsen Skarkos.