Sök och boka resa

search
Budapest
» Våra resmål » Ungern » Storstad » Budapest

Budapest i Ungern

Välkommen till Budapest, pärlan bland Donaus städer!

Budapest i Ungern

Flyg till Budapest över en weekend och bo på något av våra hotell, och utforska den vackra staden. Vi erbjuder ett stort utbud av hotell i centrala Budapest. I Budapest finns fler sevärdheter än du hinner med på en weekend. Dessutom väntar här traditionella och moderna spa, shopping i märkesbutiker och på marknad, god mat på lyxkrogar och lokala restauranger. Samt ett kvällsliv med mycket klassisk musik och jazz.

Buda och Pest – stans två sidor

Stan består av två delar – Buda och Pest, belägna på var sin sida om Donau. Floden korsas av flera broar den ena praktfullare än den andra, kvällstid magnifikt belysta. De stora sevärdheterna är rättvist fördelade på stans båda sidor. På den lite finare, Budasidan, ligger trumfkorten Kungliga slottet med Nationalgalleriet, Fiskarbastionen med Matthiaskyrkan och Citadellet med stans bästa utsikt. På Pest sidan finns shoppinggatan Váci utca, restauranggatan Raday utca, Centralmarknaden samt Statsoperan och Nationalmuseet.

Sevärt om du hinner med

På Pest sidan, längs floden, hittar du också Parlamentet. Det sägs att om allt guld som finns i denna pampiga byggnad skulle smältas ner och säljas skulle en stad med 60.000 innevånare kunna byggas. Klart sevärt är Ervin Szabo-biblioteket placerat i ett palats i nyrokoko stil i centrala Pest med en magnifik boksamling. Du kan inte missa Europas största synagoga med sina 43 m höga torn och med ett judiskt museum in anslutning. Vill du andas romantik och insupa riktig caféatmosfär, titta in hotell Astorias café – testa en bit gudomlig Gundeltårta.

Se upp för turistfällorna

Shoppinggatan Váci utca är ett måste – men dyrt. De lönar sig att hålla igen här och istället ta sig till de nya shoppingcentra som t ex West End Center (vid sidan om Nyugatistationen) där Budapestborna själva handlar. Ett nytt shoppingcentra , Corvin Plaza, med affärer, restauranger och supermarket öppnades i november 2010. Stort urval av affärer och märken, restauranger och caféer. Centralmarknaden (vid Frihetsbrons fäste på Pestsidan), byggd 1898, är ett hett tips för de matglada. Här hittar du allt från underbara korvar, en uppsjö av paprika och paprikaprodukter samt naturligtvis gåslever. Klassisk musik handlas med fördela av Hungaroton, det inhemska skivbolaget i deras affär Gigastore på Váci út 178.

Gulyás eller pörkölt

Här är det tätt mellan krogarna! Prova på den bastanta paprikakryddade köttstuvningen pörkölt – serveras oftast i för stora portioner. Beställer du en gulyás får du en soppliknande stuvning, inte alls lik den vi kallar för gulasch.

Vill du vraka och välja skall du prova på trendiga restauranggatan Raday utca (utgår från Kalvintorget). På ca 500 m trängs restaurangerna, ofta med uteservering till långt in i oktober.

Bra äter man också på restaurangerna kring Liszt torget. Dyrt men gott äter du på anrika Gundel, Allatkerti út 2, oftast med en zigenarorkester som stämningsskapare. På enklare lokala restauranger får du en bra huvudrätt för ca 30 kronor.

Det är kul i Budapest

Testa stans fina kurbad. Gellertbadet är bäst känt, Rudasbadet det kanske vackraste medan Széchenyibadet är störst och perfekt för barnfamiljen. Kul är restaurangen Alcatraz på V. Nyár u. 1 – bra prisvärd mat i fängelsemiljö, som blir till improviserat discotek frampå småtimmarna. Trettioplus samlas ofta på Old Man´s Pub Akácfa u. 13, med olika former av live musik (dock ej techno). Vid Liszt Ferenc torget hittar du klubben Cottob Club med mat och revueshow. Nära Centralmarknaden ligger jazzklubben Jazz Garden med riktigt bra jazz. Och så naturligtvis klassisk musik, opera och ballet i massor.

Ta med barnen till Budapest

Det är Stadsparken (Varosliget) som gäller. Här hittar du nöjesfältet Funfair, ett charmigt nöjesfält med gammaldags karaktär. I samma park ligger Széchenyibadet med inom- och utomhusbassänger. Och här finns också Budapest zoologiska trädgård som är en stor, kul och avkopplande upplevelse.

SEMBO GILLAR

"Szamos Marcipán"

Den charmiga godisbutiken i innerstan. Stans bästa marsipan?

Parisi utca 3

"Europa"

Mysigt café där du inte får missa chokladtårtan "Házi czoki tort", bakad med mycket kärlek och ännu mera choklad.

Szent Istvan krt 7-9

Skräddaren Úri Divat

Tillverkar snygga slipsar och flugor till rimlig penning.

Aranykéz utca 3 (parallellgata med Vaci utca)

Antikvitetsgatan

Med några riktiga pärlor. Inte långt från Margitbron.

Fak Miksa*

Passa på att

Kryssa på Donau och bekanta dig med de viktigaste sevärdheterna från däck. Kvällstur, (ca 1 tim) med drink, ca € 15/pers (barn upp till 10 år gratis).

Stadsrundturen på förmiddagen, ca 3 tim är en kombination av buss och till fots. Du ser det mesta på ett enkelt sätt och slipper ta dig mellan sevärdheterna på egen hand. Pris ca € 21/pers (barn 2-12 år halva priset).