Shopping cart
Kundservice
Min sida
Hem
Sök och boka resa
Boende
Flyg
Flyg + Boende
Färja + Boende
Färja/bro
»
Våra resmål
»
Grekland
»
Storstad
»
Aten
» Mat & dryck
Mat & dryck i Aten
Mat & dryck
30 år som researrangör
En del av Stena Line
Delbetala din resa
Prisgaranti på boende
97% nöjda kunder
Tel: 042 - 37 85 00
Sevärt
Shopping
Muséer
Mat & dryck
Värt att veta
MAT OCH DRYCK I ATEN
Ingenstans produceras så många sorters oliver som i Grekland och det är en självklarhet att olivolja är en ingrediens i varje rätt. Ost, honung och yoghurt är också mycket vanligt i det grekiska köket. Kryddningen är ofta mild så att råvarorna kommer till sin rätt.
Den vanliga grekiska restaurangen, estiatorion, är kanske inte så ombonad och mysig, servicen kanske inte heller så perfekt, men man lägger desto större möda på tillagningen av maten. I Aten finns restauranger i alla prislägen. Till de billigare hör mageirio, som ofta har ett ganska litet urval av både mat och dryck. På en traditionell restaurang eller taverna består matsedeln ofta av ett dussin smårätter, mezedes, kanske sex till åtta huvudrätter, en handfull grönsaksrätter och några desserter. Till detta grekiska och gärna lokala viner.
Några typiska grekiska rätter:
Choriatiki salata,
den välkända grekiska salladen som består av gurka, tomater, lök, kapris, örtkryddor och fetaost.
Souvlakia med tzatziki,
grillat örtkryddat fläskkött med citronklyftor och den krämiga blandningen av gurka, vitlök, mynta och yoghurt. Souvlaki görs också ofta på lammkött och kan serveras med pilaffris.
Mousaka,
en ugnsrätt som består av stekt potatis, aubergine, köttfärs och bechamelsås i flera lager, toppad med riven ost.
Keftedes,
välkryddade små köttfärsbiffar med kummin och koriander, stekta i olivolja och serverade med saffransris.
Skaldjur,
som hummer, krabba och räkor, serveras ofta stekta eller kolgrillade med lite färska kryddor, olivolja, salt och citron.
Vin är den självklara bordsdrycken sedan urminnes tider. De röda vinerna kan vara överraskande söta, men de finns också bra rödvin av mera västerländsk typ. Utöver de vanliga vita vinerna, torra eller halvtorra, finns också den för Grekland så typiska retsinan som är smaksatt med kåda.
Kaffe i traditionell grekisk tappning kokas på mycket finmalda bönor och serveras ur mässingskanna.