Våra resmål » Frankrike » Languedoc-Roussillon
Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon

Slösande sol och härliga bad

Sök och boka resa

search

Languedoc-Roussillon

De soldränkta landskapen längs kusten från floden Rhone till spanska gränsen heter Languedoc/Roussillon. Här ligger mil efter mil av gyllengula, finkorniga sandstränder.

Torra somrar och 300 soldagar om året har gjort området till Frankrikes största producent av vin. Och under de senaste åren till det snabbast växande turistområdet. Badsäsongen sträcker sig från slutet av maj till slutet av september.

I kustbandet ligger hundratals moderna och välutrustade semesteranläggningar. Många med kanonläge ända nere vid sanddynerna och ofta i direkt anslutning till ett gammalt charmigt fiskeläge.

Ostronparker och vingårdar

Orterna Mèze och Bouzigues vid insjön Etang du Thau är centra för Frankrikes största odlingar av ostron. Här skördar havets bönder tusentals ton ostron och musslor varje år. Vinerna från Languedoc-Roussillon vinner allt fler internationella framgångar. Här gör man

framför allt röda mustiga viner som ofta håller hög kvalitet, men är betydligt billigare än de mer kända från Bourgogne och Bordeaux. Corbières, Minervois och Fitou är de mest kända vindistrikten i området. Distriktet Rivesaltes görs ett sött vin s k ”muscat” som smakar utmärkt som aperitif.

De tusenåriga byarna – utflykter på landsbygden

Nézignan L’Èvêque, Poussan, Tourbes, Alignan du Vent, Margon...listan på ”cirkelbyarna” kan göras lång. Dessa små, små tusenåriga byar som ligger utspridda på små kullar i det flacka landskapet öster om Sète och Agde. Cirkelbyar kallas de eftersom gatunätet, eller snarare gränderna, inne i bykärnan går i cirkel runt en centralpunkt som ofta är en gammal borg. Det är som att promenera i en labyrint när man går i dessa byar. Och gränderna öppnar sig mot fullständigt hänförande små torg. Här ligger bykrogen där dagens rätt serveras för några få euro, inklusive husets vin och en dessertost.

Läs mer

Dölj

Visa karta