Sök och boka resa

search
Vart vill du resa?
När vill du resa?
Resenärer  

Bland vingårdar och lokalproducerad mat

Upptäck vackra Jyllands Hjärta där du hittar lokala specialiteter, mysiga gårdsbutiker och vacker natur. 

 

I Danmark har det odlats vin kommersiellt sedan 2001 och sedan dess har vingården Skærsøgaard producerat vin mitt i Jyllands Hjärta. Området som vingården ligger i räknas idag som EU:s nordligaste vinområde och här odlas flera olika druvsorter, bland annat Rondo och Solaris.  Både Skærsøgaard och regionens andra större vingård, Lindely, har gårdsbutik där du kan handla vinet direkt från vinmakarna. Titta i förväg för att försäkra dig om att det är öppet just när du är på plats.  Gillar du vinsmaken men vill testa något nytt? I Billund finns Danmarks främsta tillverkare av Mjöd, som passande nog heter Dansk Mjød. Drycken, som görs på honung, kan i många fall liknas vid ett dessertvin och smaksätts ofta med olika frukter eller kryddor. Tillverkning och försäljning sker i Billund.  Vill du handla lokalt tilltugg bör du också besöka Hopballe Mølle, en lokal gårdsbutik mellan Vejle och Billund, som både föder upp egna kycklingar och dessutom erbjuder ett stort urval av produkter från små, lokala gårdsproducenter som inte har egna butiker. Här finns också en restaurang, Møllesøen, som serverar flera av de närproducerade råvarorna.

I Danmark har det odlats vin kommersiellt sedan 2001 och sedan dess har vingården Skærsøgaard producerat vin mitt i Jyllands Hjärta. Området som vingården ligger i räknas idag som EU:s nordligaste vinområde och här odlas flera olika druvsorter, bland annat Rondo och Solaris.

Både Skærsøgaard och regionens andra större vingård, Lindely, har gårdsbutik där du kan handla vinet direkt från vinmakarna. Titta i förväg för att försäkra dig om att det är öppet just när du är på plats.

Gillar du vinsmaken men vill testa något nytt? I Billund finns Danmarks främsta tillverkare av Mjöd, som passande nog heter Dansk Mjød. Drycken, som görs på honung, kan i många fall liknas vid ett dessertvin och smaksätts ofta med olika frukter eller kryddor. Tillverkning och försäljning sker i Billund.

Vill du handla lokalt tilltugg bör du också besöka Hopballe Mølle, en lokal gårdsbutik mellan Vejle och Billund, som både föder upp egna kycklingar och dessutom erbjuder ett stort urval av produkter från små, lokala gårdsproducenter som inte har egna butiker. Här finns också en restaurang, Møllesøen, som serverar flera av de närproducerade råvarorna.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta
Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil  Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta

Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia
Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil
Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.


Knapp