Sök och boka resa

search
Vart vill du resa?
När vill du resa?
Resenärer  

Från konst och design till små mirakel på tallriken

Upplev konst och gastronomi i stjärnklass i Jyllands hjärta på denna resa, där du kommer djupt in i konstens och gastronomins förunderliga världar.

 

Förslag på dagsprogram
Upplev konst och gastronomi i stjärnklass i Jyllands hjärta på denna resa, där du kommer djupt in i konstens och gastronomins förunderliga världar. Nedan följer ett förslag på vad du kan uppleva på din resa till Hjärtat av Jylland. Du kan naturligtvis anpassa din resa så att den passar dig.
Dag 1: Trapholt och gastronomiska upplevelser
Börja på muséet Trapholt. Trapholt museum för modern konst och design är i en klass för sig själv - museets arkitektur utgör i sig själv en attraktion. Uppbyggt runt den centrala museumsgatan bjuder Trapholt upp din fantasi till dans, med utställningar av danska och internationella konstnärer och designers.  Från den 24 september 2022 till den 13 augusti 2023 kan du uppleva utställningen CONNECT ME: Människa x Natur x Teknologi, som fokuserar på vårt förhållande till världen. Utställningen är fördelad på 1 200 kvadratmeter i museets fyra salar och presenterar danska och internationella samtidskonstnärer som Eija-Liisa Ahtila (FI), Memo Akten (TR), Olafur Eliasson (IS/DK), Cecilie Waagner Falkenstrøm (DK) och Lisa Park (KR).  Trapholt ligger dessutom väldigt vackert. Museet ligger vid en skulpturpark och en vacker trädgårdsanläggning högt över Kolding Fjord. Från museet och caféet finns en fantastisk panoramautsikt. I designbutiken hittar du dessutom ett brett urval av interiördesign från danska och internationella märken. Utforska också museets fasta utställning och besök Arne Jacobsens sommarhus. Han är känd för möbler som Sjuan, Svanen, Myran och Ägget. Han har också ritat ett sommarhus som du kan besöka på museet.  Sommarhuset heter Kubeflex, då det består av kubformade moduler, som kan sättas samman på otaliga sätt och ändra storlek efter behov. Arne Jacobsen ritade Kubeflex 1969-70, året innan han dog, men det blev aldrig producerat utöver denna prototyp. Huset är därmed det enda i sitt slag och är inrett med Arne Jacobsendesign. Bara de mest entusiastiska arkitekter har känt till dess existens, så det är en stor glädje både för Trapholt och för Arne Jacobsens familj att huset nu har fått en vacker placering och är tillängligt för museets gäster.  Kör därefter till Vejle, där du checkar in på ditt hotell.  På kvällen kan du utforska de gastronomiska hotspotsen i Vejle. Ät exempelvis en god middag på Restaurant Lyst, som fick sin första Michelinstjärna nyligen. Här får du en gourmetupplevelse, där du kan fördjupa dig i årstidernas noga utvalda råvaror, levererade av producenter med en kompromisslös syn på kvalitet. LYST ligger i den ikoniska byggnaden Fjordenhus i Vejle. Restaurangen uppfördes i samarbete med Studio Other Spaces, Olafur Eliasson och Sebastian Behmann. Varje dag skapas en unik meny som avspeglar värdet, tiden, årstiden och odlingen. Din unika LYST-upplevelse kommer bestå av 20 lokalproducerade rätter, som är påverkad av de fyra elementen; Luft, eld, vatten och jord. Matupplevelsen varar i cirka fyra timmar.  Du kan också njuta av gastronomiska underverk på Restaurant Grand Royal i Vejle. På Grand Royal i Vejle är matlagningen väl genomtänkt och man är uppmärksam på alla små detaljer som gör god mat bra. De sätter ihop sina menyer med fokus på hållbarhet, ekologi och anatomiskt ansvar.

Förslag på dagsprogram

Upplev konst och gastronomi i stjärnklass i Jyllands hjärta på denna resa, där du kommer djupt in i konstens och gastronomins förunderliga världar.

Nedan följer ett förslag på vad du kan uppleva på din resa till Hjärtat av Jylland. Du kan naturligtvis anpassa din resa så att den passar dig.

Dag 1: Trapholt och gastronomiska upplevelser

Börja på muséet Trapholt. Trapholt museum för modern konst och design är i en klass för sig själv - museets arkitektur utgör i sig själv en attraktion. Uppbyggt runt den centrala museumsgatan bjuder Trapholt upp din fantasi till dans, med utställningar av danska och internationella konstnärer och designers.

Från den 24 september 2022 till den 13 augusti 2023 kan du uppleva utställningen CONNECT ME: Människa x Natur x Teknologi, som fokuserar på vårt förhållande till världen. Utställningen är fördelad på 1 200 kvadratmeter i museets fyra salar och presenterar danska och internationella samtidskonstnärer som Eija-Liisa Ahtila (FI), Memo Akten (TR), Olafur Eliasson (IS/DK), Cecilie Waagner Falkenstrøm (DK) och Lisa Park (KR).

Trapholt ligger dessutom väldigt vackert. Museet ligger vid en skulpturpark och en vacker trädgårdsanläggning högt över Kolding Fjord. Från museet och caféet finns en fantastisk panoramautsikt. I designbutiken hittar du dessutom ett brett urval av interiördesign från danska och internationella märken. Utforska också museets fasta utställning och besök Arne Jacobsens sommarhus. Han är känd för möbler som Sjuan, Svanen, Myran och Ägget. Han har också ritat ett sommarhus som du kan besöka på museet.

Sommarhuset heter Kubeflex, då det består av kubformade moduler, som kan sättas samman på otaliga sätt och ändra storlek efter behov. Arne Jacobsen ritade Kubeflex 1969-70, året innan han dog, men det blev aldrig producerat utöver denna prototyp. Huset är därmed det enda i sitt slag och är inrett med Arne Jacobsendesign. Bara de mest entusiastiska arkitekter har känt till dess existens, så det är en stor glädje både för Trapholt och för Arne Jacobsens familj att huset nu har fått en vacker placering och är tillängligt för museets gäster.

Kör därefter till Vejle, där du checkar in på ditt hotell.

På kvällen kan du utforska de gastronomiska hotspotsen i Vejle. Ät exempelvis en god middag på Restaurant Lyst, som fick sin första Michelinstjärna nyligen. Här får du en gourmetupplevelse, där du kan fördjupa dig i årstidernas noga utvalda råvaror, levererade av producenter med en kompromisslös syn på kvalitet. LYST ligger i den ikoniska byggnaden Fjordenhus i Vejle. Restaurangen uppfördes i samarbete med Studio Other Spaces, Olafur Eliasson och Sebastian Behmann. Varje dag skapas en unik meny som avspeglar värdet, tiden, årstiden och odlingen. Din unika LYST-upplevelse kommer bestå av 20 lokalproducerade rätter, som är påverkad av de fyra elementen; Luft, eld, vatten och jord. Matupplevelsen varar i cirka fyra timmar.

Du kan också njuta av gastronomiska underverk på Restaurant Grand Royal i Vejle. På Grand Royal i Vejle är matlagningen väl genomtänkt och man är uppmärksam på alla små detaljer som gör god mat bra. De sätter ihop sina menyer med fokus på hållbarhet, ekologi och anatomiskt ansvar.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta
Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil  Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta

Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia
Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil
Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.

 alt=

 alt=


Knapp


Knapp
Dag 2: Skulpturpark och skulpturella matupplevelser
Idag kan du uppleva mer konst i Tørskind. Här ligger en av Danmarks få landskapsskulpturparker. Den rymmer nio skulpturer, skapade av bildkonstnären Robert Jacobsen och Jean Clareboudt. De stora skulpturerna är placerade längs ett större, kuperat stigsystem i Tørskind Grusgrav, så du kan uppleva solens gång från uppgången i öst till nedgång i väst, när du vandrar genom utställningen. Landskap och skulpturer ska upplevas som ett och samma konstverk, som består av nio delskulpturer. Fri entré. Det finns gott om parkeringar samt tillgång till toaletter. Området är inte rullstolsanpassat.  Du kan också få gastronomiska upplevelser som whiskyprovning på Fary Lochan eller Trolden destilleri og bryghus i Kolding eller vinprovning på Skærsøgaard Vingård.  Besök också en av Danmarks kanske allra vackraste vingårdar, Lindely Vingård, beläget i ett böljande landskap lite nordöst om Kolding. Här odlas flera olika druvsorter, men framförallt Solaris och Rondo, som används för att göra vita respektive roséviner, som kan handlas i vingårdens egen butik. Butiken har i nuläget bara öppet två dagar i veckan, men ofta går det att hitta en av vinbönderna någonstans på gården och be dem öppna så att man kan handla.  På kvällen kan du kanske låta dig frestas av en guidad Foodtour i Vejle med minst 7 smakstopp! 
Dag 3: Fler upplevelser och hemresa
I dag kan du kanske uppleva lite mer i Jyllands hjärta innan du åker hemåt. Vi hoppas att du kommer hem med väskan fylld av härliga minnen!

Dag 2: Skulpturpark och skulpturella matupplevelser

Idag kan du uppleva mer konst i Tørskind. Här ligger en av Danmarks få landskapsskulpturparker. Den rymmer nio skulpturer, skapade av bildkonstnären Robert Jacobsen och Jean Clareboudt. De stora skulpturerna är placerade längs ett större, kuperat stigsystem i Tørskind Grusgrav, så du kan uppleva solens gång från uppgången i öst till nedgång i väst, när du vandrar genom utställningen. Landskap och skulpturer ska upplevas som ett och samma konstverk, som består av nio delskulpturer. Fri entré. Det finns gott om parkeringar samt tillgång till toaletter. Området är inte rullstolsanpassat.

Du kan också få gastronomiska upplevelser som whiskyprovning på Fary Lochan eller Trolden destilleri og bryghus i Kolding eller vinprovning på Skærsøgaard Vingård.

Besök också en av Danmarks kanske allra vackraste vingårdar, Lindely Vingård, beläget i ett böljande landskap lite nordöst om Kolding. Här odlas flera olika druvsorter, men framförallt Solaris och Rondo, som används för att göra vita respektive roséviner, som kan handlas i vingårdens egen butik. Butiken har i nuläget bara öppet två dagar i veckan, men ofta går det att hitta en av vinbönderna någonstans på gården och be dem öppna så att man kan handla.

På kvällen kan du kanske låta dig frestas av en guidad Foodtour i Vejle med minst 7 smakstopp!

Dag 3: Fler upplevelser och hemresa

I dag kan du kanske uppleva lite mer i Jyllands hjärta innan du åker hemåt. Vi hoppas att du kommer hem med väskan fylld av härliga minnen!