Sök och boka resa

search
Vart vill du resa?
När vill du resa?
Resenärer  

UNESCO-turen

På denna resa kan du uppleva kulturhistoria i världsklass! Det är inte bara något som vi säger, utan det gör också Unesco! Besök bland annat Christiansfeld och Kungarnas Jelling! 

 

Förslag på dagsprogram
På denna resa kan du uppleva kulturhistoria i världsklass! Det är inte bara något som vi säger, utan det gör också Unesco! Besök bland annat Christiansfeld och Kungarnas Jelling!Nedan följer ett förslag på vad du kan uppleva på din resa till Hjärtat av Jylland. Du kan naturligtvis anpassa din resa så att den passar dig.
Dag 1: Besök Christiansfeld
Idag reser du mot Jyllands hjärta! Första stoppet är Christiansfeld, en stad som är rest på bar mark 1771 av ett tyskt religiöst brödraskap och som är så välbevarat att den är med på Unescos världsarvslista. Christiansfeld - den designade staden Utforska UNESCO-staden Christiansfeld, upplev atmosfären och historiens vingslag. Christiansfeld är den bäst bevarade brödrastaden i världen och är så unik att den finns med på Unescos lista över oförytterliga världsarv. Redan vid en första anblick ser man att Christiansfeld är något speciellt. Stadens arkitektur och symmetriska stadsplan, som byggdes 1773 enligt brödraskapets ideal, skiljer Christiansfeld från andra danska städer. Den ligger i södra Jylland, det tidigare hertigdömet Schleswig, och berättar också om en gränsregion som blev dansk först 1920. Smaka på en av stadens berömda honungskakor, se Danmarks största kyrka utan pelare och mycket mer i Christiansfeld. Du kan också besöka Kungarnas Jelling, där du hittar världens största runsten. Från denna vikingafästning blev Danmark för första gången enat och övergången från asatro till kristendom skrivet i sten.

Förslag på dagsprogram

På denna resa kan du uppleva kulturhistoria i världsklass! Det är inte bara något som vi säger, utan det gör också Unesco! Besök bland annat Christiansfeld och Kungarnas Jelling!

Nedan följer ett förslag på vad du kan uppleva på din resa till Hjärtat av Jylland. Du kan naturligtvis anpassa din resa så att den passar dig.

Dag 1: Besök Christiansfeld

Idag reser du mot Jyllands hjärta! Första stoppet är Christiansfeld, en stad som är rest på bar mark 1771 av ett tyskt religiöst brödraskap och som är så välbevarat att den är med på Unescos världsarvslista.

Christiansfeld - den designade staden
Utforska UNESCO-staden Christiansfeld, upplev atmosfären och historiens vingslag. Christiansfeld är den bäst bevarade brödrastaden i världen och är så unik att den finns med på Unescos lista över oförytterliga världsarv.

Redan vid en första anblick ser man att Christiansfeld är något speciellt. Stadens arkitektur och symmetriska stadsplan, som byggdes 1773 enligt brödraskapets ideal, skiljer Christiansfeld från andra danska städer. Den ligger i södra Jylland, det tidigare hertigdömet Schleswig, och berättar också om en gränsregion som blev dansk först 1920. Smaka på en av stadens berömda honungskakor, se Danmarks största kyrka utan pelare och mycket mer i Christiansfeld.

Du kan också besöka Kungarnas Jelling, där du hittar världens största runsten. Från denna vikingafästning blev Danmark för första gången enat och övergången från asatro till kristendom skrivet i sten.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta
Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil  Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta

Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia
Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil
Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.


Knapp


Knapp
På kvällen kan du uppleva att den gastronomiska nivån i området är skyhög - vilket Michelininspektörerna har gett kvitto på med stjärnor till flera restauranger. Ät exempelvis en god middag på Restaurant Lyst i Vejle, som fick sin första Michelinstjärna nyligen. Här får du en gourmetupplevelse, där du kan fördjupa dig i årstidernas noga utvalda råvaror, levererade av producenter med en kompromisslös syn på kvalitet. LYST ligger i den ikoniska byggnaden Fjordenhus i Vejle. Restaurangen uppfördes i samarbete med Studio Other Spaces, Olafur Eliasson och Sebastian Behmann.  Du kan också njuta av gastronomiska underverk på Restaurant Grand Royal i Vejle. Här sätter man ihop sina menyer med fokus på hållbarhet, ekologi och anatomiskt ansvar. Kom ihåg att beställa bord i förväg!  Eller besök restaurangen Restaurant Valdemar. På den här mysiga restaurangen nära Koldinghus kan du få härlig och välsmakande mat till bra priser och med bra service.  Eller så hittar du dina kulinariska stjärnstunder på någon av alla de andra ambitiösa matställena i området. 
Dag 2: Fler upplevelser och hemresa
I dag kan du kanske uppleva lite mer i Jyllands hjärta innan du åker hemåt. Upptäck gärna Trapholt Museet. Vi hoppas att du kommer hem med väskan fylld av härliga minnen!

På kvällen kan du uppleva att den gastronomiska nivån i området är skyhög - vilket Michelininspektörerna har gett kvitto på med stjärnor till flera restauranger. Ät exempelvis en god middag på Restaurant Lyst i Vejle, som fick sin första Michelinstjärna nyligen. Här får du en gourmetupplevelse, där du kan fördjupa dig i årstidernas noga utvalda råvaror, levererade av producenter med en kompromisslös syn på kvalitet. LYST ligger i den ikoniska byggnaden Fjordenhus i Vejle. Restaurangen uppfördes i samarbete med Studio Other Spaces, Olafur Eliasson och Sebastian Behmann.

Du kan också njuta av gastronomiska underverk på Restaurant Grand Royal i Vejle. Här sätter man ihop sina menyer med fokus på hållbarhet, ekologi och anatomiskt ansvar. Kom ihåg att beställa bord i förväg!

Eller besök restaurangen Restaurant Valdemar. På den här mysiga restaurangen nära Koldinghus kan du få härlig och välsmakande mat till bra priser och med bra service.

Eller så hittar du dina kulinariska stjärnstunder på någon av alla de andra ambitiösa matställena i området.

Dag 2: Fler upplevelser och hemresa

I dag kan du kanske uppleva lite mer i Jyllands hjärta innan du åker hemåt. Upptäck gärna Trapholt Museet. Vi hoppas att du kommer hem med väskan fylld av härliga minnen!