Sök och boka resa

search
» Våra resmål » USA » New York State » New York City » Sevärt

Sevärt i New York City

Sevärt

SEVÄRDHETER

Få städer i världen kan erbjuda så mycket som New York. Vem kan övertrumfa stadens skyskrapor. Missa inte Chinatown, ett Kina i miniatyr med rik kultur och marknader där allt möjligt kan säljas. Närmaste granne är stadsdelen Little Italy med många barer, café och restauranger. Norra delen, Nolita, har på senare år utvecklats till spännande kvarter för modedesigners.
Välkända silhuetter bildar Empire State Building med sina 102 våningar och Chrysler Building. Rockefeller Center består av 19 byggnader i Art Deco-stil. Grand Central Station och Penn Station är också bra riktmärken.

Central Park.
USA:s första stadspark som från början anlades för 1850-talets överklass är idag en populär park för människor i alla åldrar, alltså stadens ”lunga”. Här inryms otaliga restauranger, lekplatser och Central Park Zoo. I kanten av parken ligger Metropolitan Museum, "The Met" med 3 miljoner konstverk och föremål.

St. John the Divine katedral.
Världens största katedral finns på 112th Street och Amsterdam Avenue på Manhattan. Här kan man följa med på guidad tur,vilket kostar ca $5. www.stjohndivine.org

Empire State Building.
Inte längre världens högsta byggnad men klassisk Art Deco arkitektur. Den anrika historien om byggnaden, gör den till en av New Yorks mest välbesökta sevärdheter. Byggd 1931 och hela 102 våningar hög. En klar dag kan du se nästan fem mil bort. 350 Fifth Ave. (33rd-34th Street). www.esbnyc.com

Frihetsgudinnan.
Denna stora dam har välkomnat miljontals människor som har sökt lyckan och frihet i det förlovade landet. Hon var en extravagant vänskapsgåva från Frankrike till ett ungt Amerika i slutet av 1800-talet. För att besöka henne får man ta färjan från Manhattans sydspets Battery Park till Liberty Island (ca 15 min). www.nps.gov

Ellis Island.
Besök också Ellis Island, dit 12 miljoner immigranter kom under åren 1892-1954. Många just från vårt land.

FN.
Vid vackra East River ligger FN’s högkvarter. Området är en internationell zon och de 181 flaggorna framför byggnaden representerar medlemsländernas enighet om att tillsammans arbeta för fredliga lösningar av konflikter. Guidade turer varje halvtimme. www.un.org/tours

Staten Island-färjan och Circle Line Harbour Cruise.
För den bästa utsikten över Frihetsgudinnan och Manhattans skyline kan man ta Staten Island-färjans en timmes rundtur eller Circle Line Harbour Cruise två timmars guidade tur.
Staten Island-färjan är gratis och går dygnet runt. Under dagtid avgår den var tjugonde minut från Whitehall Terminal.
Circle Line Cruises avgår ca 2-3 ggr/dag (hör med turistbyrån eller www.circleline.com).
Avgår från Pier 83, West 42nd Street och Pier 16, South Street Seaport.

Nasdaq MarketSite.
En högteknologisk, interaktiv upplevelse designad för att visa framtiden inom investering i en digital värld. Mitt på Times Square (en sevärdhet i sig!) använder MarketSite den senaste tekniken för att bringa dagens och morgondagens börshandel till liv med 175 direkta börsuppdateringar. Öppet måndag-torsdag 09.00-20.00, fredag 09.00-22.00 och lördag 10.00-22.00. Biljetter bör köpas i förväg.

Brooklyn Brewery.
New Yorks ledande bryggeri och bland de bästa i hela landet. Happy hour på fredagar och lördagar. Guidade turer i bryggeriet, happenings och ölprovningar. Se mer på www.brooklynbrewery.com.
79 North 11th Street, Brooklyn.

Harlem.
Söndag förmiddag skall du besöka Harlem och uppleva en verkligt medryckande Gospelkonsert.
Många av baptistkyrkorna har läktare speciellt för turister och man är välkommen även om det bara är för en liten nyfiken titt.

Brooklyn promenade.
För att uppleva en enastående utsikt över den världsberömda Brooklyn Bridge och New Yorks ståtliga skyskrapor beger man sig till andra sidan bron från Manhattan sett. Beskåda vyn och promenadstråket som så ofta är med i filmer!

Rockefeller Center.
Vare sig du är i New York under sommaren eller vintern är Rockefeller Center ett måste! Det är mest känt för sin plaza. På vintern drar du på dig skridskorna och tar en åktur på isbanan som finns här och tar en titt på den berömda julgranen, och på sommaren passar en äkta amerikansk Banana Split perfekt i värmen. 48th till 51:st street, mellan Fifth och Sixth Avenue

Rundvisning.
För att få veta mer om staden - se www.bigapplegreeter.org