Sök och boka resa

search
Vart vill du resa?
När vill du resa?
Resenärer  

I danska kungars fotspår

 Åk på en resa i de danska kungarnas fotspår, där du kan uppleva något av det bästa som Jyllands hjärta har att erbjuda! Kom och lev dig in i historien.

 

Förslag på dagsprogram
Åk på en resa i de danska kungarnas fotspår, där du kan uppleva något av det bästa som Jyllands hjärta har att erbjuda! Kom och lev dig in i historien - se Danmarks födelsebevis, upplev hur kungamakten manifesterade sitt grepp om danernas rike med våldsam kraft. Kungarnas Jelling tar dig tillbaka till dåtiden! Nedan följer ett förslag på vad du kan uppleva på din resa till Hjärtat av Jylland. Du kan naturligtvis anpassa din resa så att den passar dig.
Dag 1: Kungarnas Jelling
Börja din resa runt år 950 och besök Gorm och Haralds vikingafästning i Kungarnas Jelling. Här kan man säga att Danmark föddes - här finns nämligen den första skriftliga källan (en runsten på tio ton) som nämner Danmark som den centrala kungamakten och som markerar skiftet från asatro till kristendom.  Maktcentret kungarnas Jelling byggdes för att imponera på allt och alla. Ett område stort som 20 fotbollsplaner blev befäst med en fyra meter hög palissad. Kom och lev dig in i historien och se Danmarks födelseattest! Upplev hur kungamakten manifesterade sitt grepp om danernas rike med våldsam kraft. Kungarnas Jelling låter dig fångas i detta ögonblick. Djärva berättargrepp bjuer in dig i en dialog med historian. Konstnären Ingvar Cronhammar visar med sin installation var vikingaborgen låg. Innanför drar ny teknologi och kritritningar in dig djupare i historien. Det här är rekordens plats. Här finner du vikingatidens största byggnad. Här kan du se världens största runsten. Världens största skeppssättning. Bara de yttre pallisaderna krävde mer än 4 000 fullvuxna ekar. Det har kostat kraft, lemmar och liv.  Ät lunch som en viking på Café Sejd och njut av eftermiddagen i naturen med en promenad till Ravningbroen eller gå förby förbi Järnåldersstaden i Vingsted.  Avsluta dagen med en måltid värd kungar och drottningar, exempelvis på Restaurang Remouladen i Vejle. Här kan du få modernt danskt smørrebrød, som tillverkas med omsorg om ekologi och djurskydd och huvudsakligen med lokala produkter.

Förslag på dagsprogram

Åk på en resa i de danska kungarnas fotspår, där du kan uppleva något av det bästa som Jyllands hjärta har att erbjuda! Kom och lev dig in i historien - se Danmarks födelsebevis, upplev hur kungamakten manifesterade sitt grepp om danernas rike med våldsam kraft. Kungarnas Jelling tar dig tillbaka till dåtiden!

Nedan följer ett förslag på vad du kan uppleva på din resa till Hjärtat av Jylland. Du kan naturligtvis anpassa din resa så att den passar dig.

Dag 1: Kungarnas Jelling

Börja din resa runt år 950 och besök Gorm och Haralds vikingafästning i Kungarnas Jelling. Här kan man säga att Danmark föddes - här finns nämligen den första skriftliga källan (en runsten på tio ton) som nämner Danmark som den centrala kungamakten och som markerar skiftet från asatro till kristendom.

Maktcentret kungarnas Jelling byggdes för att imponera på allt och alla. Ett område stort som 20 fotbollsplaner blev befäst med en fyra meter hög palissad. Kom och lev dig in i historien och se Danmarks födelseattest! Upplev hur kungamakten manifesterade sitt grepp om danernas rike med våldsam kraft. Kungarnas Jelling låter dig fångas i detta ögonblick. Djärva berättargrepp bjuer in dig i en dialog med historian. Konstnären Ingvar Cronhammar visar med sin installation var vikingaborgen låg. Innanför drar ny teknologi och kritritningar in dig djupare i historien. Det här är rekordens plats. Här finner du vikingatidens största byggnad. Här kan du se världens största runsten. Världens största skeppssättning. Bara de yttre pallisaderna krävde mer än 4 000 fullvuxna ekar. Det har kostat kraft, lemmar och liv.

Ät lunch som en viking på Café Sejd och njut av eftermiddagen i naturen med en promenad till Ravningbroen eller gå förby förbi Järnåldersstaden i Vingsted.

Avsluta dagen med en måltid värd kungar och drottningar, exempelvis på Restaurang Remouladen i Vejle. Här kan du få modernt danskt smørrebrød, som tillverkas med omsorg om ekologi och djurskydd och huvudsakligen med lokala produkter.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta
Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil  Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta

Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia
Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil
Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.

 rel=


Knapp
Dag 2: Koldinghus
Idag hoppar du ett steg framåt i tiden, till Koldinghus. Upptäck det 750 år gamla kungaslottet, kungarnas samling och nutida utställningar. Koldinghus är en jätte inom kultur, konst och design. Efter en brand 1808 låg slottet i ruiner och först 160 år senare påbörjades återuppbyggnaden på allvar. TIll gengäld är resultatet en attraktion i sig själv! Här kan du uppleva slottet, kungarnas samling och andra spännande utställningar. Det var arkitekterna Inger och Johannes Exner som tänkte stort i renoveringsprojektet. Idén var att låta ruinen stå sig så rå som möjligt och göra tak- och väggreparationer i material som klart skiljer sig från de ursprungliga. Resultatet är fascinerande och bör upplevas på plats! Det 750 år gamla kungaslottet är en del av Kungarnas Samling och kungahuset står ofta bakom utställningar som drar till sig många gäster.  Njut av en utsökt dansk lunchmeny på Madkælderen, som ligger på Koldinghus. Här serveras god dansk lunch med fokus på traditionell dansk lunch med en modern twist. På eftermiddagen fortsätter du ännu längre fram i tiden och besöker Skamlingsbanken, som spelade en roll i gränsdragningen mellan Tyskland och Danmark för 100 år sedan. Om du vill dyka ner i en av de viktigaste platserna när det kommer till demokrati i Danmark, så har du kommit rätt. Skamlingsbanken, som är södra Jyllands högsta punkt har spelat en central roll för det danska språket och demokratin.  Alternativt så kan du utforska den designade UNESCO-staden Christiansfeld . Upplev atmosfären och historiens vingslag. Christiansfeld är den bäst bevarade brödrastaden i världen och är så unik att den finns med på Unescos lista över oförytterliga världsarv.  Redan vid en första anblick ser man att Christiansfeld är något speciellt. Stadens arkitektur och symmetriska stadsplan, som byggdes 1773 enligt brödraskapets ideal, skiljer Christiansfeld från andra danska städer. Den ligger i södra Jylland, det tidigare hertigdömet Schleswig, och berättar också om en gränsregion som blev dansk först 1920. Smaka på en av stadens berömda honungskakor, se Danmarks största kyrka utan pelare och mycket mer i Christiansfeld.  De lär dock ha varit lite förvånade över denna inbjudan, då den tidigare kungen, Christian VI, hade kastat ut brödraskapet från landet. Men nu - under upplysningens mildare vindar, bad kungen dem att komma tillbaka. Hoppet var att de skulle hjälpa till att öka på välståndet och tillväxten i hertigdömet Slesvig. I början av 1800-talet hade över 700 människor och 21 olika hantverksskrån flyttat till staden. Några av dem lär ha varit bagare, för idag är staden känd för sina honungskakor. 
Dag 3: Fler upplevelser och hemresa
I dag kan du kanske uppleva lite mer i Jyllands hjärta innan du åker hemåt. Vi hoppas att du kommer hem med väskan fylld av härliga minnen!

Dag 2: Koldinghus

Idag hoppar du ett steg framåt i tiden, till Koldinghus. Upptäck det 750 år gamla kungaslottet, kungarnas samling och nutida utställningar. Koldinghus är en jätte inom kultur, konst och design. Efter en brand 1808 låg slottet i ruiner och först 160 år senare påbörjades återuppbyggnaden på allvar. TIll gengäld är resultatet en attraktion i sig själv! Här kan du uppleva slottet, kungarnas samling och andra spännande utställningar. Det var arkitekterna Inger och Johannes Exner som tänkte stort i renoveringsprojektet. Idén var att låta ruinen stå sig så rå som möjligt och göra tak- och väggreparationer i material som klart skiljer sig från de ursprungliga. Resultatet är fascinerande och bör upplevas på plats! Det 750 år gamla kungaslottet är en del av Kungarnas Samling och kungahuset står ofta bakom utställningar som drar till sig många gäster.

Njut av en utsökt dansk lunchmeny på Madkælderen, som ligger på Koldinghus. Här serveras god dansk lunch med fokus på traditionell dansk lunch med en modern twist.

På eftermiddagen fortsätter du ännu längre fram i tiden och besöker Skamlingsbanken, som spelade en roll i gränsdragningen mellan Tyskland och Danmark för 100 år sedan. Om du vill dyka ner i en av de viktigaste platserna när det kommer till demokrati i Danmark, så har du kommit rätt. Skamlingsbanken, som är södra Jyllands högsta punkt har spelat en central roll för det danska språket och demokratin.

Alternativt så kan du utforska den designade UNESCO-staden Christiansfeld . Upplev atmosfären och historiens vingslag. Christiansfeld är den bäst bevarade brödrastaden i världen och är så unik att den finns med på Unescos lista över oförytterliga världsarv.

Redan vid en första anblick ser man att Christiansfeld är något speciellt. Stadens arkitektur och symmetriska stadsplan, som byggdes 1773 enligt brödraskapets ideal, skiljer Christiansfeld från andra danska städer. Den ligger i södra Jylland, det tidigare hertigdömet Schleswig, och berättar också om en gränsregion som blev dansk först 1920. Smaka på en av stadens berömda honungskakor, se Danmarks största kyrka utan pelare och mycket mer i Christiansfeld.

De lär dock ha varit lite förvånade över denna inbjudan, då den tidigare kungen, Christian VI, hade kastat ut brödraskapet från landet. Men nu - under upplysningens mildare vindar, bad kungen dem att komma tillbaka. Hoppet var att de skulle hjälpa till att öka på välståndet och tillväxten i hertigdömet Slesvig. I början av 1800-talet hade över 700 människor och 21 olika hantverksskrån flyttat till staden. Några av dem lär ha varit bagare, för idag är staden känd för sina honungskakor.

Dag 3: Fler upplevelser och hemresa

I dag kan du kanske uppleva lite mer i Jyllands hjärta innan du åker hemåt. Vi hoppas att du kommer hem med väskan fylld av härliga minnen!