Sök och boka resa

search
Vart vill du resa?
När vill du resa?
Resenärer  

Upplev 3 000 års historia på 3 dagar

 En tidsresa från järnåldern till nutid - upplev historia i kombination med mysighet och läckra matupplevelser.

 

Förslag på dagsprogram
Nedan följer ett förslag på vad du kan uppleva på din resa till Hjärtat av Jylland. Du kan naturligtvis anpassa din resa så att den passar dig.
Dag 1: Vejlemuseerna och Kungarnas Jelling
Idag börjar din tidsresa i Jyllands hjärta! Börja på Vejlemuseerne, där du kan besöka en drottning - eller så kallas hon i alla fall: Drottning Gunhild, liket från Haralskær Mosse. Hon är ett av Danmarks bäst bevarade mosslik och ligger i sin glaskista i en ganska speciell och stämningsfylld utställning på muséet.  Fortsätt vidare till Gorm och Haralds vikingafästning i Kungarnas Jelling. Här kan man säga att Danmark föddes - här finns nämligen den första skriftliga källan (en runsten på tio ton) som nämner Danmark som den centrala kungamakten och som markerar skiftet från asatro till kristendom.  Maktcentret kungarnas Jelling byggdes för att imponera på allt och alla. Ett område stort som 20 fotbollsplaner blev befäst med en fyra meter hög palissad. Kom och lev dig in i historien och se Danmarks födelseattest! Upplev hur kungamakten manifesterade sitt grepp om danernas rike med våldsam kraft. Kungarnas Jelling låter dig fångas i detta ögonblick. Djärva berättargrepp bjuer in dig i en dialog med historian. Konstnären Ingvar Cronhammar visar med sin installation var vikingaborgen låg. Innanför drar ny teknologi och kritritningar in dig djupare i historien. Det här är rekordens plats. Här finner du vikingatidens största byggnad. Här kan du se världens största runsten. Världens största skeppssättning. Bara de yttre pallisaderna krävde mer än 4 000 fullvuxna ekar. Det har kostat kraft, lemmar och liv. Ät en sen lunch som en viking på Café Sejd. Efter lunch kan du checka in på ditt hotell i Kolding, där du bor över två nätter.  Njut av eftermiddagen i naturen med en promenad till Ravningbroen eller gå förby förbi Järnåldersstaden i Vingsted.  Vingsted Jernalder är en av Danmarks största rekonstruerade järnåldersmiljöer, där hus, åkrar, smedjor, offerplatser och husdjur utgör en del av järnåldersbosättningen. Här kan du delta i aktiviteter som tar utgång från hur livet var för de som levde på järnåldern. Byn är alltid öppen för promenad eller upplevelser på egen hand. Husen i järnåldersbyn är däremot bara öppna vid arrangemang och andra aktiviteter.

Förslag på dagsprogram

Nedan följer ett förslag på vad du kan uppleva på din resa till Hjärtat av Jylland. Du kan naturligtvis anpassa din resa så att den passar dig.

Dag 1: Vejlemuseerna och Kungarnas Jelling

Idag börjar din tidsresa i Jyllands hjärta! Börja på Vejlemuseerne, där du kan besöka en drottning - eller så kallas hon i alla fall: Drottning Gunhild, liket från Haralskær Mosse. Hon är ett av Danmarks bäst bevarade mosslik och ligger i sin glaskista i en ganska speciell och stämningsfylld utställning på muséet.

Fortsätt vidare till Gorm och Haralds vikingafästning i Kungarnas Jelling. Här kan man säga att Danmark föddes - här finns nämligen den första skriftliga källan (en runsten på tio ton) som nämner Danmark som den centrala kungamakten och som markerar skiftet från asatro till kristendom.

Maktcentret kungarnas Jelling byggdes för att imponera på allt och alla. Ett område stort som 20 fotbollsplaner blev befäst med en fyra meter hög palissad. Kom och lev dig in i historien och se Danmarks födelseattest! Upplev hur kungamakten manifesterade sitt grepp om danernas rike med våldsam kraft. Kungarnas Jelling låter dig fångas i detta ögonblick. Djärva berättargrepp bjuer in dig i en dialog med historian. Konstnären Ingvar Cronhammar visar med sin installation var vikingaborgen låg. Innanför drar ny teknologi och kritritningar in dig djupare i historien. Det här är rekordens plats. Här finner du vikingatidens största byggnad. Här kan du se världens största runsten. Världens största skeppssättning. Bara de yttre pallisaderna krävde mer än 4 000 fullvuxna ekar. Det har kostat kraft, lemmar och liv.

Ät en sen lunch som en viking på Café Sejd. Efter lunch kan du checka in på ditt hotell i Kolding, där du bor över två nätter.

Njut av eftermiddagen i naturen med en promenad till Ravningbroen eller gå förby förbi Järnåldersstaden i Vingsted.

Vingsted Jernalder är en av Danmarks största rekonstruerade järnåldersmiljöer, där hus, åkrar, smedjor, offerplatser och husdjur utgör en del av järnåldersbosättningen. Här kan du delta i aktiviteter som tar utgång från hur livet var för de som levde på järnåldern. Byn är alltid öppen för promenad eller upplevelser på egen hand. Husen i järnåldersbyn är däremot bara öppna vid arrangemang och andra aktiviteter.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta
Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil  Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.

Snabbfakta om Jyllands Hjärta

Populära städer i Jyllands Hjärta: Kolding, Vejle, Billund & Fredericia
Avstånd från Öresundsbron till Jyllands Hjärta: 24 mil
Att ta sig till Jyllands Hjärta är enkelt! Från Malmö har du på tre timmar korsat både Öresundsbron och de båda Bälten.

 alt=


Knapp


Knapp
Dag 2: Koldinghus
Idag hoppar du ett steg framåt i tiden, till Koldinghus. Upptäck det 750 år gamla kungaslottet, kungarnas samling och nutida utställningar. Koldinghus är en jätte inom kultur, konst och design. Efter en brand 1808 låg slottet i ruiner och först 160 år senare påbörjades återuppbyggnaden på allvar. TIll gengäld är resultatet en attraktion i sig själv! Här kan du uppleva slottet, kungarnas samling och andra spännande utställningar. Det var arkitekterna Inger och Johannes Exner som tänkte stort i renoveringsprojektet. Idén var att låta ruinen stå sig så rå som möjligt och göra tak- och väggreparationer i material som klart skiljer sig från de ursprungliga. Resultatet är fascinerande och bör upplevas på plats! Det 750 år gamla kungaslottet är en del av Kungarnas Samling och kungahuset står ofta bakom utställningar som drar till sig många gäster.  På eftermiddagen fortsätter du ännu längre fram i tiden och besöker Skamlingsbanken, som spelade en roll i gränsdragningen mellan Tyskland och Danmark för 100 år sedan. Om du vill dyka ner i en av de viktigaste platserna när det kommer till demokrati i Danmark, så har du kommit rätt. Skamlingsbanken, som är södra Jyllands högsta punkt har spelat en central roll för det danska språket och demokratin. Om du hellre vill titta på ännu nyare historia kan du leta efter spår från andra världskriget i Kolding, Billund eller på Randbøl Hede. 
Dag 3: Fler upplevelser och hemresa
I dag kan du kanske uppleva lite mer i Jyllands hjärta innan du åker hemåt. Vi hoppas att du kommer hem med väskan fylld av härliga minnen!
 
Här kan du ladda ned en PDF med beskrivning av resan

Dag 2: Koldinghus

Idag hoppar du ett steg framåt i tiden, till Koldinghus. Upptäck det 750 år gamla kungaslottet, kungarnas samling och nutida utställningar. Koldinghus är en jätte inom kultur, konst och design. Efter en brand 1808 låg slottet i ruiner och först 160 år senare påbörjades återuppbyggnaden på allvar. TIll gengäld är resultatet en attraktion i sig själv! Här kan du uppleva slottet, kungarnas samling och andra spännande utställningar. Det var arkitekterna Inger och Johannes Exner som tänkte stort i renoveringsprojektet. Idén var att låta ruinen stå sig så rå som möjligt och göra tak- och väggreparationer i material som klart skiljer sig från de ursprungliga. Resultatet är fascinerande och bör upplevas på plats! Det 750 år gamla kungaslottet är en del av Kungarnas Samling och kungahuset står ofta bakom utställningar som drar till sig många gäster.

På eftermiddagen fortsätter du ännu längre fram i tiden och besöker Skamlingsbanken, som spelade en roll i gränsdragningen mellan Tyskland och Danmark för 100 år sedan. Om du vill dyka ner i en av de viktigaste platserna när det kommer till demokrati i Danmark, så har du kommit rätt. Skamlingsbanken, som är södra Jyllands högsta punkt har spelat en central roll för det danska språket och demokratin. Om du hellre vill titta på ännu nyare historia kan du leta efter spår från andra världskriget i Kolding, Billund eller på Randbøl Hede.

Dag 3: Fler upplevelser och hemresa

I dag kan du kanske uppleva lite mer i Jyllands hjärta innan du åker hemåt. Vi hoppas att du kommer hem med väskan fylld av härliga minnen!

 

Här kan du ladda ned en PDF med beskrivning av resan