Våra resmål » Kroatien » Dalmatien
Dalmatien

Dalmatien

Dalmatien - en resa i det riktiga Kroatien

Sök och boka resa

search

Dalmatien

I södra Kroatien ligger regionen Dalmatien, den del av landet som av många prisas för att ha det finaste badvattnet i Medelhavet. Här finns också de flesta av Kroatiens över 1200 öar, av varierande storlek, som gör det så vackert att resa längst kusten. Pinjeträden växer nästan ända ner till vattenbrynet och ger en behaglig skugga till de som så önskar. Pinjeträd gillar inte havsvatten. Att de sträcker sig så långt ner mot vattenbrynet betyder att havet här är lugnt. Kan vara skönt att veta om du har små barn med på din semester.

Att vara på bilsemester i Dalmatien är bekvämt, man susar hit enkelt på den nya och natursköna motorvägen mellan Zagreb och och Split (ca 40 mil). Avståndet som några år tillbaka tog en evighet har kortats betydligt och en bilsemester blir nu istället till en fin upplevelse. Numera kan du även forsätta din resa på motorvägen vidare till Makarska och spara en timme till. På vägen är nationalparkerna Plitvice och Krka givna besöksmål!

Pinjeträd ner till vattenbrynet

Under din semester i Dalmatien har du verkligen anledning att ta fram cyklopet, sätta på simfötterna och se dig om under vattenytan. Stränderna i Dalmatien är finfina klapperstenstränder med runda (och nästan mjuka) stenar. Ute på öarna finns också bra klippstraänder. Trots att det inte finns riktiga sandstränder som i tex Spanien så träffar du här ofta på sandbotten i havet. Ska du åka på utflykt längst kusten så tänk på att ha badkläderna till hands - många av de finaste stränderna finns just längst kustvägen.

Det är tätt mellan byarna

När du är på semester i Kroatien är det nästan ett måste att besöka städerna Zadar, Sibenik, Trogir, Split eller Dubrovnik om man befinner sig i deras trakter. Alla har de charmanta gamla stadskärnor, ett brokigt café- och restaurangliv samt förvånadsvärd bra shopping. Var du än bor i Dalmatien har du alltid möjlighet att åka på fina båtutflykter.

Europas bästa kök?

Har du provat på kokt mangold (heter blitva på kroatiska) med potatis, vitlök och massor av olivolja? Ta tillfället i akt i södra Kroatien. Det kan inte bli mycket bättre än så här! Lägg till en nyfångad fisk direkt från grillen så har du en måltid dina smaklökar kommer att minnas. De bästa vinerna kommer från halvön Peljesac, halvvägs mellan Split och Dubrovnik. De kan heta Posip, Dingac eller Postup, på flaska eller karaff spelar egentligen ingen roll. De, som de flesta lokala viner, smakar alldeles utmärkt till det dalmatinska köket.

Ditt bästa semesterboende

I Dalmatien har vi ett brett utubud av boende. Vill du på hotell, i ett eget semetserhus eller i lägenhet? Hos finner du allt och vi är säkra på att du kommer hitta just din semesterfavorit.

Läs mer

Dölj

Visa karta